Презентація "Виникнення рільництва та скотарства"

Про матеріал
Презентація може бути використана, як додатковий матеріал до уроку з теми "Виникнення землеробства та скотарства"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Виникнення рільництва та скотарства. Вчитель Мельник В.І. Предмет: Історія стародавнього світу

Номер слайду 2

Зміни в природі привели до того, що полювання та збиральництво не могло забезпечувати їжею зростаюче населення племен. Настав час переходити від привласнюючих до відтворюючих форм господарювання. Археологи знайшли сліди перших спроб вирощування зернових культур десь приблизно за 10 – 5 тис. років до н.е. Все більше мисливців з полювання почали приводити живих звірів для їх утримання про запас. Криза мисливства

Номер слайду 3

Перші види рільництва та скотарства. Землеробство розвивалося дуже повільно. Спершу люди мали зрозуміти, як розмножуються рослини, щоб навчитися саджати й сіяти насіння; тільки після того вони розробили способи обробки землі й почали виготовляти потрібні для цього інструменти. Для розпушування землі людина винайшла мотику. Так утворився перший вид землеробства – мотичне. З метою розширення площ для землеробства, люди стали вирубувати ліси. Дерева спалювали, а попіл приорювали в грунт. Земля ставала родючішою. Так утворився ще один вид землеробства – підсічно – вогневий. Землеробство потребувало осілого способу життя.

Номер слайду 4

Перші види рільництва та скотарства. Примітивне скотарство виникло із одомашнювання тварин, м’ясо яких споживали, коли не вистачало здобичі. Першими свійськими тваринами були кози, вівці, свині й буйволи. Від них люди отримували м’ясо, молоко, шерсть і шкуру. Буйволів використовували для перевезення вантажів. Більшість свійських тварин були травоїдними. Виняток становили собаки, які жили поруч із людьми з власної волі. Люди годували собак залишками їжі, а собаки допомагали людям полювати і охороняли житла. Для випасання худоби люди змушені були переходити з одного місця в інше, в пошуках нових пасовищ. Такий спосіб життя зветься кочовим.

Номер слайду 5

Неолітична революція. Перехід від привласнюючої до відтворюючої форм господарства

Номер слайду 6

Виникнення ремесла. З часом для виготовлення знарядь праці крім каменю, кісток та дерева людина починає використовувати мідь та бронзу. Спочатку люди познайомилися із міддю. Вперше мідь була використана жителями Передньої Азії в VI тис. до н.е. В Європі вона була відома на території Греції та Балкано – Карпатських земель. Поступово люди познайомилися з властивостями заліза. У Передній Азії було знайдено вироби з метеоритного заліза, датовані IV-III тис. до н.е.. Але по-справжньому залізо навчилися обробляти на 2 тис. років пізніше. З обробкою металів зявилися люди, які займалися лише виготовленням знарядь праці та предметів побуту. Цих людей називали ремісниками, а справу, якою вони займалися – ремеслом.

Номер слайду 7

Винаходи неоліту. Ремесло – поточне виготовлення певного різновиду предметів господарювання на основі ручної праці.

Номер слайду 8

Розвиток громади. Перші системи влади. З розвитком трудових навичок та знарядь праці, стало можливим кожною родиною, окремо від общини, виготовляти все необхідне для свого існування. Деякі сімї відселялись з общин, утворюючи окркмі поселення, де збиралися вихідці з різних родів і громад. Разом вони утворювали сільську, або сусідську общину. Ознаки сусідської общини. Люди живуть сім'ями – кожна під своїм дахом;Земля поділена на ділянки;Кожна сім'я обробляє свою ділянку;Річка, ліс, пасовища знаходяться у спільному користуванні.

Номер слайду 9

Результати застосування знарядь праці з металів

Номер слайду 10

Первісна система влади

Номер слайду 11

Держава. З появою торгівлі відбувається збагачення одних і зубожіння незаможних. Виникає нерівність. Незаможні потрапляють у залежність до багатіїв і працюють на них, віддаючи значну частку продуктів своєї праці. Виникає експлуатація. Виникає необхідність у захисті інтересів панівних класів та створенні суспільної організації, що контролювала б господарську діяльність, захищала від зовнішньої небезпеки, та розширювала територію за рахунок сусідніх народів. Так виникає держава. Отже держава – це особливий спосіб організації суспільства, що забезпечує панівне становище одних верств суспільства над іншими.

Номер слайду 12

Виконайте завдання1. Назва найдавнішого міста, розташованого в долині р. Йордан.2. Справа, що полягає у виговоленні знарядь праці чи побутових предметів.3. Утримання тварин, їх використання.4. Обробка землі та вирощування їстівних рослин.5. Перший метал, який навчилася обробляти людина.6. Землеробське знаряддя праці у вигляді палиці з прикріпленим каменем або рогом

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
4863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку