Презентація "Виникнення Запорізької СІчі

Про матеріал
презентація " виникнення Запорізької Січі" створена як допоміжний матеріал для вивчення теми " Українське козацтво" яке вивчається у 8 класі . цей матеріал підходить для вчителів, здобувачів освіти та всіх хто цікавиться історією своєї країни
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення Запорізької січі

Номер слайду 2

Розміщення Січей

Номер слайду 3

Наприкінці 15 століття на українських землях виникає козацтво – явище, що стало яскравою сторінкою історії нашої країни. Мужній і хоробрий козак став символом України, її довготривалої боротьби за створення власної держави.

Номер слайду 4

Що означає слово « Козак» Слово «козак»  походить від татарського слова «кайзак», що означає “вільний чоловік”, “безстрашний воїн” 

Номер слайду 5

Згадки про козаків Перші достовірні згадки про українських козаків маємо у «Хроніці» польського автора Мартіна Бельського : у 1489 році козаки супроводжували польське військо в поході проти татар ;У 1492 році татарський хан скаржився, що українські козаки напали на турецький корабель під Тягинею

Номер слайду 6

Герої українського козацтва іван сірко Іван Сірко (близько 1605 – 1680) – особистість непересічна. Він ходив походами на Османську імперію та Крим, багато разів обирався очільником у козаків і, як твердять перекази, не програв жодної битви. Його життя оповите легендами, і де правда, а де вигадка, точно ніхто не може сказати.

Номер слайду 7

Іван богун Іван Богун – мудрий полководець, відважний козак та легендарна особистість, яка прикрашає своєю могутньою постаттю сторінки історії України. Через століття він всиляє в нас беззаперечну любов до Батьківщини та надихає на подвиги.

Номер слайду 8

Богдан хмельницький Богдан Хмельницький – особистість, яка зіграла ключову роль в історії України. Критикований сьогодні окремими недалекоглядними істориками через свою зовнішню політику, він залишається найбільш значущим героєм національно-визвольного руху всіх часів, чиє ім’я не роз’єднує українське суспільство.

Номер слайду 9

Максим залізняк Він був талановитим воєначальником, своїми гарячими закликами йому вдавалося організовувати народ та вести за собою. Разом зі своїми однодумцями, Максим Залізняк у 1768 році підняв наймаштабніше повстання українського народу проти влади панів Речі Посполитої, яке отримало назву Коліївщина.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку