Презентація "Випаровування та конденсація"

Про матеріал
Презентація до парагрфу 13 фізика 8 клас. Підручник за редакцією В.Г. Бар'яхтара, С.О.Довгого
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Темченко О. С. Вчитель фізики. Пушкарівський ліцей. Випаровування та конденсація.

Номер слайду 2

Пароутворення – це процес переходу речовини з рідкого стану в газоподібний.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Випаровування – це процес пароутворення з вільної поверхні рідини.1. Випаровування рідин відбувається за будь-якої температури.2. Якщо рідина не отримує енергії ззовні, то вона охолоджується.3. Процес випаровування супроводжується поглинанням енергії.4. Молекула, яка вилітає з рідини, має подолати сили міжмолекулярного притягання, що тягнуть її назад у рідину.

Номер слайду 5

Швидкість випаровування залежить:від площі вільної поверхні рідини;від температури;від роду рідини;від руху повітря. Від площі вільної поверхні рідини

Номер слайду 6

Від температури. Від роду рідини

Номер слайду 7

Конденсація – це процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий. Процес конденсації супроводжується виділенням енергії. Багато молекул, які залишили рідину, можуть повернутися в неї внаслідок теплового руху.

Номер слайду 8

Конденсація в природіХмари. Туман. Роса

Номер слайду 9

Випаровування та конденсація в природі

Номер слайду 10

Цікаві факти. Випаровування та конденсація в живій природіВ пустелях температура земної поверхні може підвищуватися до 70 - 80 С вдень і падати до 4 С до кінця ночі. У цих умовах більшість ящірок шукає притулок. Крім того ящірка здатна міняти положення тіла і його забарвлення , а коли температура стає високою , може також зменшити поверхню тіла , втягуючи ребра.

Номер слайду 11

Шерсть у собак дуже тепла , а потових залоз в шкірі практично немає (Є тільки на пальцях лап ) . Собаки ніколи не пітніють . Влітку їм стає особливо спекотно . Щоб охолодити себе , собака широко розкриває рота і висовує язик . Слина починає інтенсивно випаровуватися , і температура тіла знижується до нормальної. У слона в шкірі немає жодної потовій залози. Але водойма у слона завжди під рукою. Набирає слон слини з рота хоботом і розмазує по тілу. Відразу полегшення відчувається - адже слина добре випаровується.

Номер слайду 12

Адаптація рослин до низьких температур. Листопад дуже важливе пристосування рослин до умов зими. Якби листяні дерева нашої місцевості не скидали на зиму листя, вони загинули б, тому що листя продовжувало б випаровувати воду, в той час як її надходження з мерзлого ґрунту припинилося. Ялина і сосна легко переносять узимку тимчасову нестачу води. Хвоя випаровує її набагато менше, ніж листки листяних дерев, бо має меньшу площу листка

Номер слайду 13

Адаптація рослин до високих температур При температурному режимі, в якому переважають занадто високі значення і постійні сонячні дні, пристосування у рослин мають яскраво виражений характер, спрямований на зменшення випаровування вологи. Для цього листові пластини «скручуються» до мінімуму. Найтиповішим прикладом є пустельні рослини - кактуси. Жорстокі умови існування під палючим спекотним сонцем змусили ці рослини перетворити листя в колючі голки, а стебло - в товстий м`ясистий стовбур, наповнений великою кількістю води. Завдяки колючках рослина не випаровує воду з поверхні листя, а значить, економить велику її кількість. Крім цього, в стеблі, видозміненому під товстий м`ясистий стовбур, відбувається накопичення ряду речовин, що утримують воду.

Номер слайду 14

Понад 4500 років тому єгиптяни використовували глечики, у яких вода залишалася прохолодною навіть спекотного дня. У Cередньовіччі охолоджувальні глечики (алькараца) були поширені в народів Півдня. Наприкінці ХХ ст. схожий винахід наново зробив мешканець Нігерії Мохаммед Бах Абба. Його «холодильник» сьогодні називають «pot in pot» («глечик у глечику»), він працює без електрики і дозволяє тривалий час зберігати продукти. В чому секрет?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Опрацювати презентацію, записати у зошит основні поняття та формули.2. Самостійно виконати впр.13 (завдання 1,2,3,4,5,6)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
4154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку