Презентація "Віртуальна екскурсія маєтком М.В.Гоголя"

Про матеріал
У розробці містяться матеріали для проведення позакласного заходу з української літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Крихітне село Яновщина (Василівка), де Микола Гоголь народився, провів перші роки і приїздив сюди протягом життя, було перейменоване на Гоголеве вже у радянські часи. 

Номер слайду 3

Нас зустрічає родовий маєток Гоголів-Яновських – місце, яке дало світу генія – Миколу Васильовича Гоголя. Воно розкинулось на 33 гектарах у селі Гоголеве Шишацького району. Майже від воріт ми дізнаємось романтичну історію кохання. Матір Гоголя, Марію Іванівну (1791–1868), уроджену Косяровську, видали заміж 1805 року у віці чотирнадцяти років. Наречений Василь Панасович (Афанасійович) Гоголь-Яновський був удвічі старший за неї. Крім Миколи, в сім’ї народилось іще одинадцятеро дітей, із яких залишилися жити лише старший син Микола і три сестри. Коли після пологів померли перших двоє, Василь і Марія вже при надії переїхали до Сорочинців, де проживав відомий на всю околицю лікар М. Я. Трохимовський. Подейкують, що Марія щоденно молилася іконі Миколи Чудотворця. У маєтку Трохимовського і народився хлопчик, якого і назвали Миколою.

Номер слайду 4

Біля входу в будинок на відвідувачів очікує сам Микола Васильович. Лише пізніше ми дізнаємося, що колір його волосся був не чорним, як прийнято зображувати, а темно-русявий із рудим відтінком. Письменник Був невисокого зросту, нижчим за 160 см (в експозиції є жилет, що належав Гоголю, на вигляд – наче дитячий).

Номер слайду 5

Далі йдемо затишним будинком, де зберегли атмосферу того часу, коли сам Микола Васильович жив та приїздив сюди.

Номер слайду 6

Батьки Миколи Гоголя. Тут екскурсовод розповідає про родину письменника і про те, як поріднились два роди – Гоголів і Пушкіних (через сестру Миколи Гоголя).

Номер слайду 7

Ще трохи інтер'єрів та атмосфери будинку

Номер слайду 8

Кімната матері письменника Марії

Номер слайду 9

: За пам'ятником праворуч від головного будику відтворено флігель маєтку під очеретяним дахом. Микола Васильович любив усамітнення. Тому матінка виділила йому кімнати у флігелі. До кабінету, що мав другий вхід-вихід, заходити комусь було заборонено. Рідні поважали бажання Миколи, ніхто не порушував цих традицій. Кімната маленька, меблі лише чорного кольору. Письменник дуже боявся грози і грому, тому під час негоди переховувався у внутрішньому приміщенні флігеля, яке не мало вікон

Номер слайду 10

Внутрішнє оздоблення флігеля

Номер слайду 11

Сама садиба потопає у квітах

Номер слайду 12

На території маєтку - ландшафтний парк. Рукотворна печера, як її називають – «Грот», або «Храм самотності», із каменем бажань – хто були тут раніше, переконали: те, що загадуєш, посидівши на тому камені, таки збувається.

Номер слайду 13

Навколо штучного ставка, утвореного на початку ХІХ століття, облаштовано набережну.

Номер слайду 14

Якщо відвідувач замовляє нічну екскурсію, на нього чекають гоголівські персонажі

pptx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку