ПРЕЗЕНТАЦІЯ . ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ .В.Г.Короленко й Україна.

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроці ознайомлення з біографією великого гуманіста В.Г.Короленка у 6 класі при вивченні твору "Сліпий музикант"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна екскурсія«Письменник має бути передусім людиною»Володимир Галактіонович Короленко й Україна

Номер слайду 2

Станція 1«Житомир»Дитинство. Хороший край, славна сторона, тиха, рівна, сумна, правда, трохи. В. Г. Короленко

Номер слайду 3

Інформація для роздумів. Як ці слова характеризують автора ?Людина створена для щастя, як птах для польоту. В. Г. Короленко

Номер слайду 4

Народження: Волинська губернія, м. Житомир15 липня 1853 р.

Номер слайду 5

ДІДБАТЬКОМАТИАфанасій Яковлевич Короленко з роду миргородських козаків, ходив у національному одязі й говорив лише українською мовою, був релігійною людиною і назвав своїх дітей в честь святих, в день яких вони народилися ( Галактіон та Ніктополеон )Галактіон Панасович Короленко, чесний повітовий суддя, такі люди зустрічалися дуже рідко і це виділяло суддю із оточення, що зачислило його в розряд чудаків, які чинять « не по-людськи » ( не беруть хабарі ). Одружився в 37 років. Юна тринадцятирічна Евеліна Скуревич, донька польського орендатора, стала дружиною повітового судді, подарувала йому пятьох діток. Виховувала синів і дочок

Номер слайду 6

Мати письменника. З фотографії 90-х років Батько й мати

Номер слайду 7

Житомир. Вид на річку Тетерев. Дід письменника походив з козацького роду; його сестра Катерина Короленко - бабуся академіка Вернадського. Батько письменника, суворий і замкнутий, але разом з тим і непідкупний і справедливий, Галактіон Опанасович Короленко (1810-1868), зробив величезний вплив на формування світогляду сина. Згодом образ батька був відображений письменником в його знаменитому оповіданні « У поганому товаристві». Мати письменника була полькою, і польську мову Короленко знав з дитинства.

Номер слайду 8

Будинок у Житомирі, де народився письменник

Номер слайду 9

Літературно – меморіальний музей В. Г. Короленка

Номер слайду 10

Музей зустрічає нас затишним садом і легкою прохолодою, яку дарують нам яблуні, відкидаючи на нас свою тінь. Перша думка, що тут у дворі будинку-музею запросто можна було б організовувати літературно-музичні вечори.

Номер слайду 11

Кожна кімната музею знайомить нас з окремими періодами життя письменника. Найперша, розповідає нам про Житомир, про його батьків, роки навчання в гімназії. На стенді - сторінка з класного журналу, і кожен бажаючий може переконатися, що майбутній класик навчався на одні 4, правда і система оцінювання тоді була 4-х бальною. 

Номер слайду 12

Всю експозицію музею прикрашають ілюстрації до творів письменника, виконані в різних художніх стилях

Номер слайду 13

Троюрідним братом письменника – гуманіста був перший президент академії наук України Володимир Вернадський

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На одному зі стендів музею «Шляхи важких поневірянь»

Номер слайду 18

Житомирська гімназія. Володимир Короленко-учень реальної гімназії у Рівному. Пансіон Рихлінського - це перший навчальний заклад, в якому навчався Володимир Короленко. 

Номер слайду 19

1. Чому, на вашу думку, В. Г. Короленко називав рідний край « сумною стороною » ?2. Що вам відомо про родину письменника?3. Як батько вплинув на майбутнього письменника?4. Яку мову досконало вивчив Короленко у пансіоні Рихлінського ?4. Як вчився Володимир у гімназії ?5. Про що розповідають музейні стенди в Літературно – меморіальному музеї В. Г. Короленка в Житомирі ?Запитання групи учнів, які представляли першу станцію «Житомир»

Номер слайду 20

Дитинство Володимира Галактіоновича минуло в Житомирі, юність — у Рівному. Тоді це були невеликі затишні містечка. Романтика їхніх пишних краєвидів, таємничих підземель і давніх легенд зачаровувала мрійливого хлопчину. Однак саме там він пізнав і справжню гіркоту провінційної дійсності — зашкарублий застій, що аж надто яскраво виказував вади державно- суспільного ладу Російської імперії. Станція 2«Рівне»Юність. Реальна гімназія в Рівному

Номер слайду 21

Інформація для роздумів. Як ці слова характеризують автора ?Совість – це головна умова життя особистості, внутрішній стрижень, завдяки якому ми творимо добро, виявляємо милосердя, боремося зі злом. В. Г. Короленко

Номер слайду 22

Будівля Рівненської чоловічої гімназії пов’язана з іменами Миколи Костомарова, Пантелеймона Куліша, Володимира Короленка округу шкільного Волинського Воєводства. Реальна гімназія в Рівному, у котрій навчався Короленко. Рівне́нська чолові́ча гімна́зія 

Номер слайду 23

Веніамін Васильович Авдієв – учитель Рівненської гімназії, співав українські пісні, читав Шевченка, відкрив для Короленка І. Тургенєва, М. Некрасова…Короленко почав вчитися в Житомирській гімназії, а після того як батько був переведений по службі в Рівному, продовжив середню освіту в Рівненському реальному училищі, закінчивши його вже після смерті батька.

Номер слайду 24

Вчитель словесності Веніамін Авдієв навчив його любити не лише Чернишевського і Гоголя, а й Шевченка. Короленко з вдячністю згадував ім’я Авдієва у своїх творах, особливо в «Історії мого сучасника». Барельєф Володимира Короленка на стіні обласного краєзнавчого музею у Рівному.

Номер слайду 25

Підвали палацу обживають «діти підземелля»Повінь. Палац, поч. ХХ ст. Руїни замку князів Любомирських у Рівному, в яких мешкали герої « Дітей підземелля » В. Г. Короленка. Замок не збережено ( зараз тут – стадіон )

Номер слайду 26

Запитання групи учнів, які представляли другу станцію «Рівне»З яким містом пов’язана юність В. Г. Короленка ?Чому сім’я Короленків покинула Житомир ?Як таємничі підземелля Рівного відобразилися в подальшій творчості письменника ? Хто з вчителів Рівненської гімназії вплинув на читацький світогляд юного Короленка ?Якою була Україна в дитячі та юні роки для письменника ? Чи відрізняються фото тих часів ?

Номер слайду 27

У 1900 році Короленко поряд зі Львом Толстим, Антоном Чеховим, Володимиром Соловйовим і Петром Боборикіним був обраний почесним академіком Петербурзької академії наук , але в 1902 році склав із себе звання академіка в знак протесту проти виключення з лав академіків Максима Горького. Після повалення монархії Російська академія наук у 1918 році обрала Короленка почесним академіком повторно. Станція 3.«Петербург»Студент Технологічного інституту, 1871р. «Москва»Етапи заслань. В. В.

Номер слайду 28

З ранніх років Короленко приєднався до революційного народницького руху. У 1876 році за участь в народницьких студентських гуртках він був виключений з академії і висланий в Кронштадт під нагляд поліції. У Кронштадті молодій людині довелося заробляти собі на життя власною працею. Він займався репетиторством, був коректором у друкарні, перепробував ряд робітничих професій.

Номер слайду 29

Петрівська хліборобська і лісова академія. Після закінчення терміну заслання Короленко повернувся в Петербург і в 1877 вступив до Гірничого інституту. До цього періоду відноситься початок літературної діяльності Короленка. У липні 1879 року в петербурзькому журналі «Слово» була надрукована перша новела письменника «Епізоди з життя шукача». Перша проба пера виявилася невдалою - редактор журналу М. Є. Салтиков-Щедрін повернув молодому автору рукопис зі словами: «Воно б і нічого ... так зелено ... зелено дуже». Але ще навесні 1879 року за підозрою в революційній діяльності Короленко знову був виключений з інституту і висланий в Глазов Вятської губернії.

Номер слайду 30

Майже шість років Володимир Галактіонович провів у тюрмах і на засланні. Останній термін він відбував у Якутії за відмову присягнути на вірність цареві Олександру III. У 1885 р. Короленку дозволили оселитися в Нижньому Новгороді. Протягом наступних десяти років він опублікував кілька збірок талановитих нарисів і оповідань, у яких виступав проти соціальної несправедливості й обстоював право пригноблених на гідне життя.

Номер слайду 31

У 1890-х роках письменник відвідав Крим і Поволжя, подорожував Кавказом і Південним Уралом. Випало йому побувати й в Америці. Враження від тієї поїздки втілилися в повісті « Без мови » ( 1895 ), де змальовано поневіряння українського селянина, що марно намагається знайти кращу долю на чужині.  «Без мови людина як сліпий або мала дитина»Короленко засуджував методи царського правління, а потім насилля й братовбивчу війну нової більшовицької влади. Лист доньці Софії, 1893 Нью-Йорк. Уніон- сквер

Номер слайду 32

В. Г. Короленко і його знайомий народний учитель В. В. Ситін після сходження на Ай-Петрі ( Крим )Фото 1910 р. Обгортка статті В. Г. Короленка«Побутове явище» з дарчим написом автора Л. М. Толстому. 1910р.

Номер слайду 33

Інформація для роздумів. Як ці слова характеризують автора ?Людина створена для щастя, тільки щастя не завжди створено для неї. Тягарі, переслідування, втрати близьких, боротьба за існування - дуже багато насправді несе людині нещастя. І як бути щасливим, коли навколо мільйони нещасних, голодних, пригноблених?В. Г. Короленко

Номер слайду 34

Запитання групи учнів, які представляли третю станцію «Петербург» ( Якщо розглядається тема лише про Україну в житті Короленка, то цю станцію учні можуть проїхати )Як склалася подальша доля Короленка в Росії ?За що був відправлений Володимир Галактіонович на заслання?Яким був літературний початок , про що свідчать слова Салтикова – Щедріна ?Що дали подорожування письменнику?Як Короленко змальовував українське селянство ?

Номер слайду 35

Полтава. Садиба-музей В. Г. Короленка. Станція 4«Полтава»У 1901 р. Короленко повернувся на батьківщину. Він оселився на Полтавщині, де й прожив до кінця своїх днів.

Номер слайду 36

Інформація для роздумів. Як ці слова характеризують автора ?Радість за людину - її так рідко відчувають люди, але ж це найбільша радість на землі. В. Г. Короленко

Номер слайду 37

Початок 1900-х років. Сім’я Короленка в Полтаві.Євдокія Семенівна, дружина В. Г. Короленка, Володимир Галактіонович, його доньки: Наталія Володимирівна, Софія Володимирівна

Номер слайду 38

Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка в Полтаві

Номер слайду 39

Музейна експозиція налічує понад 10 тис. експонатів, серед яких особисті речі письменника та його родини, велика бібліотека, твори образотворчого мистецтва, рукописи циклу сибірських оповідань, «Історії мого сучасника» та інші.

Номер слайду 40

Тут зібрані унікальні фотографії, автографи В. Г. Короленка, А. П. Чехова, Н. Г. Чернишевського, І. Ю. Рєпіна та інших; особисті речі господаря, книги і газети з його особистої бібліотеки і т. д. У музеї є портрети В. Короленка, виконані зокрема живописцем Іваном Пархоменко (1909).ик:

Номер слайду 41

На сьогоднішній день в музейний комплекс входять меморіальна садиба письменника - пам'ятка історії кінця XIX - поч. XX століття, флігель, де розміщено виставковий зал, могила письменника і його дружини на території міського парку «Перемога». Источник:

Номер слайду 42

За те, що Короленко в роки війни 1917—1922 років в Україні і терору військового комунізму виступав проти погромів, заступався як за євреїв, так і за людей інших національностей, репресованих радянською владою, йому розпорядженням Єврейської ради України від 27.07.1998 р. за № 48 присвоєно звання «Праведник України».

Номер слайду 43

Рапорт полтавського поліцмейстера губернатору про діяльність В. Г. Короленка. 1907 р.

Номер слайду 44

В. Г. Короленко з рідними. Фото 1903 р. В. Г. Короленко. Полтава. Жовтень 1905 р. В. Г. Короленко. Фото 1921 р.

Номер слайду 45

Письменник був закоханий у творчість І. П. Котляревського та Т. Г. Шевченка . Про своє перше враження від творів Шевченка він писав: « Любов і захват … »

Номер слайду 46

2003 року Національний банк України у серії  «Видатні особистості України» випустив пам’ятну монету « Володимир Короленко»

Номер слайду 47

У 1962 році на могилі В. Г. Короленка встановлено надгробок з гранітного моноліту заввишки 2 м 15 см. Він являє собою брилу червоного граніту, на передній площині якої в бронзовому овалі вміщено барельєфний портрет письменника. Під бронзовим барельєфом - зображення автографа Короленка. Автори пам'ятника - скульптор Н. В. Крандієвська, архітектори В. А. Пасечний і Л. С. Вайнгорт.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Запитання групи учнів, які представляли четверту станцію «Полтава»1. У якому році В. Г. Короленко повернувся на Україну назавжди ?2. Що збережено в Полтавському музеї ?3. Що можна сказати про фото Короленка тих років ?4. Як виглядає могила письменника ?5. За що письменнику було присвоєно звання « Праведника України » у 1998 році ?

Номер слайду 50

«Моя бібліотека» Твори В. Г. Короленка в 6-ти томах та ЖЗЛСтанція 5«Моя бібліотека»

Номер слайду 51

Номер слайду 52

У збірку ввійшли не надруковані в роки радянської влади листи В. Г. Короленка до Луначарського. Книга про нестачу землі у селян, що призвело до краху Російської імперіїПро

Номер слайду 53

Інформація для роздумів. Як ці слова характеризують автора ?Раз в житті до кожної людини приходить доля і каже: вибирай!В. Г. Короленко

Номер слайду 54

Ми всі приїхали щасливо додому, взявши із собою найдорожчі цінності від В. Г. Короленка А які цінності, кожний самостійно поміркує вдома й напише в робочий зошит.

Номер слайду 55

Список використаних джерел: Георгій Миронов. Короленко. ЖЗЛ. – Молода гвардія, Москва, 1962 В. Д. Мороз . Г. Житомирський літературно - меморіальний музей Короленка В. Г. // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [веб-сайт] / гол. редкол.: І. М. Дзюба, А.І. Жуковський, М. Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=6009Інтернет- видання

pptx
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
1286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку