Презентація "Висівання насіння рицини"

Про матеріал
Презентація містить покрокову інструкцію висівання насіння рицини по одному в стаканчик.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота: Висівання насіння рицини. Підготувала вчителька квітникарства КНЗ “Кмитівська школа- інтернат” Столовнік Ірина Миколаївна.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Рицина – унікальна рослина, плоди якої використовують в лікарських цілях. Насіння рицини – отруйне.

Номер слайду 4

Якщо ви хочете внести колорит субтропіків на свій квітник, то посадіть кілька кущів рицини. Екзотична пальма з великими пальчато- розсіченими листками стане оригінальною прикрасою двору. Рослина однорічна, теплолюбива. Стебла міцні, висотою 140-200см. Вирощують висіванням насіння на розсаду у березні, на постійне місце висаджують в травні. Рицина потребує сонячної ділянки з пухким, поживним грунтом. Використовують в одинарних та групових насадженнях на газонах, клумбах, для декорування стін.

Номер слайду 5

У насіння рицини дуже тверда і груба оболонка, тому насіння готують до висівання . Один з прийомів – скарифікація (пошкодження) оболонки насіння. Для цього можна потерти насінину наждачним папером. Достатньо легко потерти оболонку, щоб волога швидше потрапила в насіння і пробудила його.

Номер слайду 6

Після скарифікації насіння замочують в стимуляторі росту чи воді. Пам’ятай ! Насіння рицини отруйне, тому посуд після замочування не використовують для харчових потреб.

Номер слайду 7

Грунт для рицини має бути поживний. Тому можна придбати універсальний грунт для розсади або підготувати суміш власноруч. Склад суміші: торф, перегній, дернова земля, пісок рівними частинами.

Номер слайду 8

Рослина погано переносить пересаджування, тому її вирощують в окремих торфоперегнійних стаканчиках, які заповнюють на 2/3 від об’єму.

Номер слайду 9

Поверхню ущільнити, зволожити. У кожен стаканчик покласти 2-3 насінини, з запасом. Засипати грунтом, шаром не менше 2-3 см.

Номер слайду 10

Якщо верхній шар надто тонкий - сходи не зможуть скинути залишки оболонки з сім’ядольних листочків, що перешкоджатиме розвитку рослин.

Номер слайду 11

Посіви рясно полити, досипати за потреби, грунт.

Номер слайду 12

Корені рицини бояться пересихання, тому стаканчики поміщають у пластикові горщики, встановлюють в тепле місце.

Номер слайду 13

Сходи з’являються через 5-7 днів. Щоб запобігти витягуванню, їх встановлюють в світле, прохолодне місце.

Номер слайду 14

Якщо сходи не скинули шапочку, її слід обережно, за допомогою ножиць, надрізати і видалити.

Номер слайду 15

За допомогою ножиць, видаляють слабкі сіянці, залишаючи одну сильнішу рослину.

Номер слайду 16

Інструкційна карта. Висівання насіння рицини. Обладнання: стаканчики, насіння, наждачний папір, посудина з водою, грунт, совок, трамбівка, лійка з водою, плівка, етикетки, рукавиці.1. Накрити парти паперовими серветками, одягнути рукавиці.2. Підготувати все необхідне: насіння, наждачний папір, посудину з водою, грунт, совок,трамбівку, стаканчики, етикетки.3. Скарифікуйте насіння та замочіть у воді.4. Заповніть грунтом паперові стаканчики на 2/3 об’єму.5. Утрамбуйте та зволожте поверхню грунту.6. Розкладіть насіння по 2-3шт по поверхні грунту.7. Засипте посіви шаром грунту 2-3 см.8. Рясно полийте посіви та помістіть їх у пластикові контейнери.9. Закріпіть на горщиках етикетку: що і коли висіяли.10. Накрийте посіви плівкою та встановіть у тепле місце.11. Після роботи, зберіть залишки грунту, поставте інвентар у відведене місце.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку