Презентація ". Висміювання підлабузництва, самоприниження та чиношанування в

Про матеріал
Зацікавити учнів аналізом оповідання А.П.Чехова, навчити висловлювати особисте ставлення до проблем, порушених в оповіданні; висвітлити поняття «художня деталь», повторити поняття «антитеза»; розвивати в дітей вміння наводити приклади висміювання в творі негативних рис характеру людини, вміння визначати провідну думку художнього твору; виховувати в школярів зацікавленість до творчості А.П.Чехова, розуміння неможливості жити за законом рабського схилення перед владою і багатством.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Висміювання підлабузництва, самоприниження та чиношанування в оповіданні А. П. Чехова «Хамелеон»

Номер слайду 2

Підлабузництво – лестощі, вихваляння заради доброго ставлення, вигоди, користі для себе. Самоприниження – приниження самого себе, применшення своїх заслуг, достоїнств і знань. Чиношанування – шанування вищих за рангом, званням.

Номер слайду 3

«Найгірше, коли люди змінюються…» А. Чехов Епіграф

Номер слайду 4

Герострат (грец. Ηρόστρατος) — мешканець Ефеса, що спалив храм Артеміди у своєму рідному місті 21 червня 356 року до н. е. для того, щоб, як він зізнався під час катування, його ім'я пам'ятали нащадки. Ефіа́льт (дав.-гр. Ἐφιάλτης) — син Еврідема з Малії, зрадник греків під час битви при Фермопілах.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Робота в групах. I-група. Характеристика головного героя -Товстого. II-група. Характеристика головного героя -Тонкого. План1. Головний герой.2. Його справжнє ім’я.3. Шкільне прізвище.4. Чим від нього пахло на вокзалі при зустрічі.5. До якого чину він дослужився?.6. Риси вдачі героя.-III-група. Випишіть речення з тексту, де характеризується поведінка Нафанаїла, сина Тонкого. З якою метою автор ввів цей образ у текст? (4 речення)

Номер слайду 7

№Ознаки жанру. У творі1 Невеликий обсяг+2 Прозова форма+3 Невелика кількість дійових осіб. Товстий, Тонкий, Луїза, Нафанаїл4 Одна подія із життя героя. Зустріч друзів дитинства на вокзалі5 Нетривалий час діїЗустріч, що тривала декілька хвилин

Номер слайду 8

Антитеза - протиставлення в художньому тексті життєвих явищ, понять, почуттів, думок, характерів

Номер слайду 9

Тема твору - зустріч двох друзівІдея твору – висміювання підлабузництва, засудження чиношанування.

Номер слайду 10

«Найгірше, коли люди змінюються…» А. Чехов Епіграф

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Написати лист тонкому. Що б ви порадили тонкому?Домашнє завдання

pptx
Додав(-ла)
Челак Марія
Додано
16 березня 2021
Переглядів
464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку