Презентація "Виступ на педраді: "Патріотичне виховання на уроках української мови та літератури"

Про матеріал
Презентація стане у пригоді вчителям-словесникам, які виступають на педраді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Патріотичне виховання на уроках української мови та літератури. Савчук Т. М.

Номер слайду 2

«Візьміть, наприклад, будь-якого швейцарця: він пише рідною мовою, абсолютно правильно говорить ясно і чітко, розмовляйте з ним про Швейцарію, і він здивує твердим і надзвичайно детальним знанням своєї Вітчизни. Він не тільки відмінно знає її міста і містечка, її ріки, джерельця, її гори і підгір’я, фауну і флору, а й навіть більш-менш відомі руїни і пов’язані з ними легенди. Те ж саме помітите ви і в маленьких німців, англійців, а ще більше американців.» Костянтин Ушинський

Номер слайду 3

«Якщо вимерла мова в устах народу, вимер і народ» Костянтин Ушинський

Номер слайду 4

Василь Сухомлинський:«Щоб любити – треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити»

Номер слайду 5

Василь Сухомлинський:«Патріотизм починається з колиски. Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується. Патріотизм – це, образно кажучи, сплав почуття і думки, осягнення святині – Батьківщини – не тільки розумом, а й серцем»

Номер слайду 6

Основні завдання:виховання поваги до культурного та історичного минулого України;формування національної свідомості, людської гідності, любові до рідної землі, родини, народу;утвердження патріотичних цінностей і переконань;усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю;прищеплення кращих рис української ментальності – працелюбності, свободи, справедливості, доброти, чесності, обережного ставлення до природи;формування мовленнєвої культури тощо.

Номер слайду 7

Форми патріотичного виховання:повага до законодавчих норм;вивчення історії України;ознайомлення з іменами видатних людей, чиє життя пов’язане з Україною;вивчення історії рідного краю;збирання відомостей про героїв країни тощо.

Номер слайду 8

Патріотичне виховання на уроках . ураїнської мови:участь у мовних конкурсах, олімпіадах, предметних тижнях;святкування Міжнародного дня рідної мови (21 лютого) та Дня української писемності (9 листопада);щоурочна покрокова реалізація плану патріотичного виховання при вивченні мовних тем:

Номер слайду 9

«О слово рідне, орле скутий…» – тема «Звертання»;«Хто принижує чужу честь, той свою топче» – тема «Вказівні займенники»;«Береженого Бог береже» – тема «Фразеологія»;«Левада, фіранка, летовище, водограй, синьоцвіт» – тема «Лексикологія» тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,красу її, вічно живу і нову,і мову її солов’їну. Володимир Сосюра

Номер слайду 12

Можна все на світі вибирати, сину,вибрати не можна тільки Батьківщину. Василь Симоненко

Номер слайду 13

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!За вас правда, за вас слава. І воля святая!»«Поховайте та вставайте, кайдани порвіте.І вражою злою кров’ю волю окропіте.» Тарас Шевченко

Номер слайду 14

Виховна робота класного керівника. Фотовиставка «Моя родина- частинка великої України» (5кл.)Конкурс малюнків «Я вірю в Україну і свій народ» (6кл.)Літературні читання «Ми діти твої, Україно» (7 кл.)Літературна гра «Стежками великого Кобзаря» (8 кл.)Лист-подяка воїнам-захисникам «Бережи себе, Герою» (9 кл.)Участь у патріотичних заходах для підтримки мужніх захисників Маріуполя з піснею «Азов – сталь» (9 кл.)

Номер слайду 15

Є багато країн на землі,в них – озера, річки і долини.Є країни великі й малі, та найкраща завжди Батьківщина. Мар’яна Савка. Слава Україні!

pptx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку