Презентація виступу на засіданні МО на тему «Інтеграція ідей сталого розвитку в урочну діяльність філолога».

Про матеріал
Презентацію розроблено з метою виступу на засіданні МО вчителів-словесників. Матеріал містить низку завдань, що використовувалися автором на конкретному уроці української мови в 7 класі. Порушені в роботі проблеми сприятимуть формуванню певних цінностей, що дозволять надалі вибирати рішення з метою поліпшення якості життя без загрози для екосистеми планети.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель Новоолександрівського НВКОлександрівської СТГ Воронова О. В.Інтеграція ідей сталого розвитку в урочну діяльність філолога(з досвіду роботи)

Номер слайду 2

GR. Для того щоб обчислити екологічний слід, необхідно вибрати відповідне вашому способу життя твердження, а програма проведе додавання/віднімання необхідної кількості балів, автоматично. В результаті ви отримаєте величину власного екологічного сліду на планеті. Екокалькулятор «Мій екологічний слід»

Номер слайду 3

Клас 7 Тема уроку. Творення та правопис дієслів наказового способу

Номер слайду 4

Віртуальний похід стежками рідного краю

Номер слайду 5

Ставши Людиною зараз, ти будеш дбати про майбутні покоління. Головна думка, що “прошиватиме” урок

Номер слайду 6

поглибити знання про дієслово як частину мови;формувати вміння правильно визначати спосіб дієслова; використовувати в мовленні дієслова наказового способу; виховувати почуття турботи про майбутнє рідної Олександрівщини;допомогти учням прийняти цінності, що дозволять надалі вибирати рішення для поліпшення якості життя без загрози для єкосистеми планети. Мета уроку

Номер слайду 7

Господи, благослови!

Номер слайду 8

Маршрут походу 1. Сільська дорога орфографії.2. Ставок особових закінчень.3. Привал у затінку байраку.4. “Казанок” синтаксису.5. Сонячна пасіка дієслів.6. Неоране поле суржику. 7. Чиста криниця творчості.

Номер слайду 9

Запрошуємо в похід. Обіцяємо приємну втому,солов’їний спів, концерт перед вогнищем. Ваш спокій охоронятиме красень орел он у тому гнізді…

Номер слайду 10

Сумуєте? Ось рецепт: рюкзак за плечима, приємна компанія, намет посеред лісу, веселі пісні, яскраве вогнище. Від нудьги й сліду не лишиться…

Номер слайду 11

Сільська дорога орфографії

Номер слайду 12

Диктант-чарівник. Записати слова у дві колонки: І- з апострофом, ІІ-без апострофа:в..яз, м..ясоруб, п..юре, м..ята, різьб..яр, реп..ях, бур..як, п..ята, інтер..єр, св..яткову, хр..яскіт. Якщо правильно записані слова,то за останніми літерами складеться назва твору українського письменника Сільська дорога орфографії

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ОДНИНАМНОЖИНА 1 ос. -1 ос. МАЛЮЙМО, ЖИВІМО (ІМ) СЯДЬМО 2 ос. МАЛЮЙ, ЖИВИ, СЯДЬ2 ос. МАЛЮЙТЕ, ЖИВІТЬ, СЯДЬТЕ 3 ос. ХАЙ(НЕХАЙ) МАЛЮЄ, ЖИВЕ… 3 ос. ХАЙ (НЕХАЙ) МАЛЮЮТЬ, ЖИВУТЬ…НАКАЗОВИЙ СПОСІБ

Номер слайду 16

Ставок особових закінчень

Номер слайду 17

Ставок особових закінчень. Утворити всі можливі форми наказового способу дієслів у словосполученнях рятувати довкілля, берегти планету, шанувати Землю. Виділити дієслівні закінчення.

Номер слайду 18

Поставити дієслова в 2 особі однини наказового способу їсти ходити готувати робити працювати вчитися міркувати жити допомогти врятувати читати радіти піклуватися любити взяти

Номер слайду 19

Хвилинка релаксаціїЧаювання на лісовій галявині

Номер слайду 20

Урочище-заказник “Казанок” синтаксису. Поставте дієслова в наказовому способі Зробіть синтаксичний розбір першого речення. Не/ руйнувати краси олександрівських степів. Рідну флору й фауну берегти.І не/ганьбити пам'яті наших прадідів.

Номер слайду 21

Сонячна пасіка дієслів

Номер слайду 22

“Сонячна” пасіка дієслів

Номер слайду 23

Хто винен у масовій загибелі бджіл?. Найчастіше отруєння бджіл відбувається через несвоєчасне попередження бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок. Землевласники порушують правила застосування пестицидів, свідомо використовують небезпечні для бджіл препарати, авіа опилення та обприскування за швидкості вітру більше, ніж 5 м/с. Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво», землевласники  зобов’язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки попередити про це пасічників через засоби масової інформації.

Номер слайду 24

Перевтілення “Я помічниця людини”. Уявіть себе бджолами. Складіть вимоги до землевласників, які збираються обробляти свої ниви пестицидами. Використайте дієслова в наказовому способі.

Номер слайду 25

Ох, як болить!!!Наш мед з отрутою?На Олександрівщині загинуло понад 79 бджолиних сімей. Отруєння бджіл впливає на якість меду, а їх загибель загрожує Україні зменшенням врожаю меду та експорту. Складіть кілька антирекламних гасел щодо шкідливості для здоров’я людини споживання меду вітчизняних виробників. Чому гинуть українські бджоли?Творче конструювання речень

Номер слайду 26

Уперед! Через неоране поле суржику!ДАВАЙТЕ ЗРОБИМО-НЕПРАВИЛЬНО ЗРОБІМО -ПРАВИЛЬНОДавайте відверто поговоримо про збереження навколишнього середовища. Давай пам’ятати, що ми екіпаж одного корабля – планети Земля.

Номер слайду 27

Чиста криниця Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще …… напитися. Без …… й борщу не звариш. Без …… і не туди, і не сюди.…… ума не мутить та й голови не смутить.«Віднови» прислів’я. Про який стратегічний природний ресурс згадується в реченнях?

Номер слайду 28

Складання обіцянки. Що стосується води? Та ж без неї не здатна вижити жодна людина!Друзі, варто надавати перевагу душу, а не ванні, вимикати воду, коли чистите зуби, уникати полоскання посуду під проточною водою. Взявши до уваги інформацію, подану в лівій колонці, складіть мінітвір “Я обіцяю….”Використовуйте дієслова майбутнього часу дійсного способу або інфінітивну форму.

Номер слайду 29

Як приємно повертатися додому! Рідна школо, (зустрічати) нас!

Номер слайду 30

дізнався …..навчився……поклав у наплічник….… На уроці я

Номер слайду 31

Оберіть твердження, з яким ви погоджуєтеся, перебудуйте його так, аби дієслово стояло в наказовому способі- приймати тривалий душ; - наповнювати ванну доверху; - ремонтувати кран, який протіка; - прати тільки при повному заповненні пральної машини; - мити посуд тільки під проточною водою; - завинчувати кран під час чищення зубів або користуватися стаканом для полоскання рота; - щоденне прання невеликої кількості одягу;- поливати город з крану;- міцно закривати водопровідний кран; - поливати город із колодязя або дощовою водою; - мити велосипед або автомобіль зі шланга.  ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (д.з. дублюю на картках)

Номер слайду 32

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку