Презентація "Вітаміни" 10клас

Про матеріал
Презентація "Тема: Вітаміни, їх роль в обміні речовин". Складено до підручника В. І. Соболь
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни та їхня роль в обміні речовин й енергії

Номер слайду 2

Історія відкриття1881: М. І. Лунін встановив існування і значення вітамінів для життя.1912: польський хімік К. Функ назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах.1913: американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.

Номер слайду 3

ВІТАМІНИ — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. ВластивостіРозчинність. Гідрофільність. Гідрофобність. Необхідність для обміну речовин та енергії. Групи вітамінів. Жиророзчинні(нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках, термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища)Водорозчинні(гідрофільні сполуки, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках)

Номер слайду 4

Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів

Номер слайду 5

Водорозчинні вітаміни. Вони є гідрофільними сполуками, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках. Ці вітаміни містять Нітроген; не накопичуються в клітина; виявляють свою дію в складі ферментів; можуть спричиняти гіповітамінози. До групи водорозчинних вітамінів належать вітаміни В1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (нікотинова кислота), В5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), B9 (фолієва кислота), B12 (ціанокобаламін), Н (біотин), С (аскорбінова кислота).

Номер слайду 6

Водорозчинні вітаміни. Вітамін В1 (тіамін, антиневритний) – кристалічна сполука, добре розчинна у воді, стійка проти світла, кисню, нагрівання у кислому середовищі. Тіамін в складі ферментів активно впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. Нестача цього вітаміну призводить до захворювання бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін, вітамін росту) широко розповсюджений у рослинному світі, синтезується мікроорганізмами. Є попередником флавінових складних ферментів, що беруть участь у регулюванні окисно-відновних процесів. У такий спосіб рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обміні.

Номер слайду 7

Водорозчинні вітаміни. Вітамін В12 (ціанокобаламін, антианемічний) тканинами тварин не утворюється. Його синтез у природі здійснюється тільки мікроорганізмами. Потреби людини й тварин у ньому забезпечуються мікрофлорою кишечнику. Ціанокобаламін входить до складу ферментів синтезу нуклеїнових кислот, є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) – безколірна кристалічні речовина, має кислий смак, розчиняється у воді і руйнується за тривалого кип'ятіння. Міститься в значних кількостях у плодах шипшини, капусті, лимонах, апельсинах, хріні, ягодах, хвої та ін. Відкриття вітаміну С пов’язане із захворюванням під назвою «цинга», або «скорбут». Вітамін C є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій.

Номер слайду 8

Водорозчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ1 (тіамін)впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. В2 (рибофлавін)відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обмініВ3 (нікотинова кислота)необхідний для багатьох реакцій окиснення у живих клітинах. В5 (пантотенова кислота)окиснення жирних кислот, кетокислот, біосинтез жирних кислот, холестерину, стероїдних гормонів. В6 (піридоксин)засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ9 (Вс, фолієва кислота)впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у кровіВ12 (ціанкобаламін)є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Н (біотин)Бере участь в обміні цукрів, є джерелом сірки. С (аскорбінова кислота)є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій

Номер слайду 10

Висновокводорозчинні вітаміни синтезуються переважно рослинами й мікроорганізмами. Ці вітаміни впливають на процеси кровотворення в організмі, у складі ферментів регулюють обмін речовин, підвищують стійкість до інфекцій…

Номер слайду 11

Жиророзчинні вітаміни. Жиророзчинні вітаміни нерозчинні у воді; розчиняються в органічних розчинниках; термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища; можуть накопичуватися в організмі й спричиняти гіпервітамінози. До жиророзчинних вітамінів належать: вітамін А (ретинол)вітамін D (кальцифероли)вітамін Е (токофероли)вітамін К (філохінони).

Номер слайду 12

Вітамін А (ретинол, антиксерофтальмічний. Синтезується тільки у тваринних тканинах. Рослини позбавлені цього вітаміну, однак багато з них містять каротин, що є попередником ретинолу. Вітамін А – антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму. Нестача вітаміну А в організмі людини спричиняє захворювання, відоме як куряча сліпота.

Номер слайду 13

Вітамін D (кальциферол, антирахітний)міститься переважно в організмах тварин й людини. У рослин й грибів є їхні попередники – стерини. Вітамін D чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. У разі нестачі вітаміну D у людини розвиваються рахіт, остеомаляція й деякі форми остеопорозу.

Номер слайду 14

Вітамін Е (токоферол, антистерильний)міститься в рослинних оліях й чинить антиоксидантний вплив. Відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. Через те вітамін Е називають також вітаміном розмноження. Авітаміноз Е порушує обмін речовин.

Номер слайду 15

Вітамін К (філохінон, антигеморагічний)Називають вітаміном коагуляції, оскільки підвищує зсідання крові. Крім того, він прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. У людей авітаміноз К трапляється дуже рідко, його синтезують організми кишкової мікрофлори.

Номер слайду 16

Жиророзчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїD (кальцифероли)чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. E (токофероли)відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. K (філохінони)підвищує зсідання крові, прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. A (ретинол)антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму

Номер слайду 17

Висновокжиророзчинні вітаміни визначають здатність організму до розмноження, забезпечують зсідання крові, регулюють обмін солей, впливають на функцію зору…

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку