Історія відкриття1881: М. І. Лунін встановив існування і значення вітамінів для життя.1912: польський хімік К. Функ назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах.1913: американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.
Номер слайду 3
ВІТАМІНИ — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. ВластивостіРозчинність. Гідрофільність. Гідрофобність. Необхідність для обміну речовин та енергії. Групи вітамінів. Жиророзчинні(нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках, термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища)Водорозчинні(гідрофільні сполуки, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках)
Номер слайду 4
Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
Номер слайду 5
Водорозчинні вітаміни. Вони є гідрофільними сполуками, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках. Ці вітаміни містять Нітроген; не накопичуються в клітина; виявляють свою дію в складі ферментів; можуть спричиняти гіповітамінози. До групи водорозчинних вітамінів належать вітаміни В1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (нікотинова кислота), В5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), B9 (фолієва кислота), B12 (ціанокобаламін), Н (біотин), С (аскорбінова кислота).
Номер слайду 6
Водорозчинні вітаміни. Вітамін В1 (тіамін, антиневритний) – кристалічна сполука, добре розчинна у воді, стійка проти світла, кисню, нагрівання у кислому середовищі. Тіамін в складі ферментів активно впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. Нестача цього вітаміну призводить до захворювання бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін, вітамін росту) широко розповсюджений у рослинному світі, синтезується мікроорганізмами. Є попередником флавінових складних ферментів, що беруть участь у регулюванні окисно-відновних процесів. У такий спосіб рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обміні.
Номер слайду 7
Водорозчинні вітаміни. Вітамін В12 (ціанокобаламін, антианемічний) тканинами тварин не утворюється. Його синтез у природі здійснюється тільки мікроорганізмами. Потреби людини й тварин у ньому забезпечуються мікрофлорою кишечнику. Ціанокобаламін входить до складу ферментів синтезу нуклеїнових кислот, є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) – безколірна кристалічні речовина, має кислий смак, розчиняється у воді і руйнується за тривалого кип'ятіння. Міститься в значних кількостях у плодах шипшини, капусті, лимонах, апельсинах, хріні, ягодах, хвої та ін. Відкриття вітаміну С пов’язане із захворюванням під назвою «цинга», або «скорбут». Вітамін C є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій.
Номер слайду 8
Водорозчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ1 (тіамін)впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. В2 (рибофлавін)відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обмініВ3 (нікотинова кислота)необхідний для багатьох реакцій окиснення у живих клітинах. В5 (пантотенова кислота)окиснення жирних кислот, кетокислот, біосинтез жирних кислот, холестерину, стероїдних гормонів. В6 (піридоксин)засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець
Номер слайду 9
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ9 (Вс, фолієва кислота)впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у кровіВ12 (ціанкобаламін)є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Н (біотин)Бере участь в обміні цукрів, є джерелом сірки. С (аскорбінова кислота)є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій
Номер слайду 10
Висновокводорозчинні вітаміни синтезуються переважно рослинами й мікроорганізмами. Ці вітаміни впливають на процеси кровотворення в організмі, у складі ферментів регулюють обмін речовин, підвищують стійкість до інфекцій…
Номер слайду 11
Жиророзчинні вітаміни. Жиророзчинні вітаміни нерозчинні у воді; розчиняються в органічних розчинниках; термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища; можуть накопичуватися в організмі й спричиняти гіпервітамінози. До жиророзчинних вітамінів належать: вітамін А (ретинол)вітамін D (кальцифероли)вітамін Е (токофероли)вітамін К (філохінони).
Номер слайду 12
Вітамін А (ретинол, антиксерофтальмічний. Синтезується тільки у тваринних тканинах. Рослини позбавлені цього вітаміну, однак багато з них містять каротин, що є попередником ретинолу. Вітамін А – антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму. Нестача вітаміну А в організмі людини спричиняє захворювання, відоме як куряча сліпота.
Номер слайду 13
Вітамін D (кальциферол, антирахітний)міститься переважно в організмах тварин й людини. У рослин й грибів є їхні попередники – стерини. Вітамін D чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. У разі нестачі вітаміну D у людини розвиваються рахіт, остеомаляція й деякі форми остеопорозу.
Номер слайду 14
Вітамін Е (токоферол, антистерильний)міститься в рослинних оліях й чинить антиоксидантний вплив. Відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. Через те вітамін Е називають також вітаміном розмноження. Авітаміноз Е порушує обмін речовин.
Номер слайду 15
Вітамін К (філохінон, антигеморагічний)Називають вітаміном коагуляції, оскільки підвищує зсідання крові. Крім того, він прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. У людей авітаміноз К трапляється дуже рідко, його синтезують організми кишкової мікрофлори.
Номер слайду 16
Жиророзчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїD (кальцифероли)чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. E (токофероли)відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. K (філохінони)підвищує зсідання крові, прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. A (ретинол)антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму
Номер слайду 17
Висновокжиророзчинні вітаміни визначають здатність організму до розмноження, забезпечують зсідання крові, регулюють обмін солей, впливають на функцію зору…