Презентація з біології для учнів 8 класу "Вітаміни"

Про матеріал

Презентація "Вітаміни" може бути представлена учням 8 класу при вивченні теми "Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини" на уроці "Значення компонентів харчових продуктів"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчування і травлення

Номер слайду 2

ВІТАМІНИ

Номер слайду 3

Наука про вітаміни Фармакологія — (від грец. pharmakon (φάρμακον) – ліки або отрута, та logos (λόγος) - наука) - медико-біологічна наука про лікарські речовини та їх дії на організм; наука про фізіологічно активні речовини та їх дію на біологічні системи. Вітамінологія – наука про вітаміни. Біохімія — (від грец. βίος — «життя» і єгип. kēme — «Земля») — наука про хімічний склад організмів та їхніх складових частин та про хімічні процеси, що відбуваються в організмах.

Номер слайду 4

Відомо Близько 80 вітамінів та вітаміноподібних речовин

Номер слайду 5

Термін “Вітаміни” Запропонований Функом (1912р.) з лат. «vita» - життя, «amin» - речовина, яка містить аміногрупу, життєвий амін.

Номер слайду 6

Номенклатура вітамінів Сучасна назва вітамінів включає: буквений символ (латинською літерою); біологічну (раціональну) назву з префіксом “проти-”; хімічну назву.

Номер слайду 7

Номенклатура вітамінів Назви – латинські літери А, С, В, D, F, Е; Раціональна назва (за фізіологічною дією): D - протирахітичний, Е - протистерильний, В - протиневритний; Хімічна назва: D - кальциферол, Е – токоферол, С – аскорбінова кислота.

Номер слайду 8

Класифікація Вітаміни Жиророзчинні: A, D, E, K, U Водорозчинні: гр. B, C, H Вітаміноподібні речовини: F, В4, B8

Номер слайду 9

Особливості вітамінів біологічно активні речовини (БАР); специфічні; різна хімічна природа; синтезуються в організмі рослин, тварин, людей; необхідні у малих кількостях; не відкладаються у запас; входять до складу ферментів.

Номер слайду 10

З історії вивчення вітамінів

Номер слайду 11

Васко да Гама (1460-1524) Португальський мореплавець

Номер слайду 12

Джеймс Кук (1728-1779 рр.) Англійський мореплавець, дослідник, картограф, першовідкривач

Номер слайду 13

Петро Перший (1672-1725рр.) Перший цар всієї Русі з династії Романових та перший імператор російський

Номер слайду 14

Наукові дослідження з 1600 до 1800 року від важкої цинги померло близько одного мільйону моряків. Це перевищувало людські втрати в усіх морських баталіях того часу. Історія морських і наземних подорожей вказувала на те, що виникнення цинги може бути попереджено, а хворі можуть бути вилікувані, якщо в їх їжу вводити певну кількість лимонного соку або відвару хвої.

Номер слайду 15

Лунін Микола Іванович Російський лікар, опублікував диссертацію «Про значення неорганічних солей для харчування тварин» (1880 р.)

Номер слайду 16

Xристіан Эйкман Голандський лікар, проводив експериментальну робота з профілактики поліневрита «бери-бери» (1897р.), отримав Нобелівську премію у 1929р.

Номер слайду 17

Казимір Функ Польський вчений-біохімік, ввів терміни “вітаміни” (1912 р.) та “авітаміноз)

Номер слайду 18

Альберт Сент-Дьйорді Американський біохімік угорського походження; Нобелівська премія у 1937 році«За відкриття у галузі процесів біологічного окислення, пов'язаних зокрема з вивченням вітаміну С і каталізу фумарової кислоти»; (1893-1986рр.)

Номер слайду 19

Генрік Карл Петер Дам датський хімік і фізіолог; Нобелівська премія у 1943 році за відкриття вітаміну К; (1985-1976 рр.).

Номер слайду 20

Потреба у вітамінах Добова потреба у вітамінах - залежить від різних причин та факторів: віку, статі, типу виконуваної роботи, вагітності, лактації, кліматичних та погодних умов, шкідливих звичок. Авітаміноз - (грец. ά — «відсутність» і вітамін) — захворювання, яке виникає, внаслідок тривалого недостатнього забезпечення одним (моновітамінози) або кількома (полівітамінози) вітамінами. Гіповітаміноз - захворювання, спричинені нестачею вітамінів в організмі. Гіпервітаміноз - це гострий стан, який виникає при передозуванні вітаміну або при підвищеній чутливості організму до його препаратів.

Номер слайду 21

Вітамінна абетка

Номер слайду 22

Вітамін А (ретинол) Похідні : ретиналь, ретиноєва кислота та ін.); Антиксерофтальмічний; Авітаміноз викликає «сутінкову сліпоту», ксерофтальмию, сухість шкіри; Гіпервітаміноз виражається загальним отруєнням організму; Добова потреба – 1-3 мг.

Номер слайду 23

Вітамин С (аскорбінова кислота) Антискорбутний; Бере участь у окислювально-відновлювальних процесах, утворенні еритроцитів; Авітаміноз призводить до цинги (скорбуту), недокрів’я, зниження імунітету; Добова потреба – 75-100 мг.

Номер слайду 24

Вітамін D (кальциферол) Антирахітичний; Сприяє обміну солей Са, Р; Нестача призводить до рахіту, кальцінації стінок кровоносних судин, порушень травлення; Надлишок призводить до дистрофії, зневоднення, порушень серцево-судинної системи; Добова потреба - 0,02 - 0,05 мг.

Номер слайду 25

Вітамін Е (токоферол) Антистерильний; Один з головних антиоксидантів; Нестача призводить до безпліддя, порушень роботи серцевого м’яза , печінки, обміну речовин; Добова потреба – 10-15 мг.

Номер слайду 26

Вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В12, ВС) Антиневритні, кровотворні, беруть участь у процесах обміну речовин; Нестача vit В1 призводить до паралічу (бері-бері), порушень розумової діяльності, vit В12 – до анемії; Добова потреба від 0,001 до12 мг.

Номер слайду 27

Вітамін К (філохінон) Антигеморрагічний; синтезується в кишечнику людини за наявністю жиру; сприяє утворенню протромбіну та бере участь у формуванні кісток; добова потреба від 0,2 до 0,3 мг

Номер слайду 28

Як не втратити вітаміни Під дією високої температури м’ясо втрачає 60% вітамінів групи В; Під дією високої температури овочі втрачають - 50% вітаміну С та 20% вітамінів групи В; Вітамін С руйнується під дією повітря; Вітаміни руйнуються при тривалому зберіганні продуктів; У заморожених овочах та фруктах вітаміни зберігаються краще; Взимку та навесні бажано приймати вітамінні препарати.

Номер слайду 29

Вітаміни не засвоюються Алкоголь руйнує вітаміни А, групи В; Нікотин руйнує вітаміни А, С, Е; Кофеїн руйнує вітаміни групи В, РР; Аспірин зменшує вміст вітамінів групи В, А, С; Антибіотики руйнують вітаміни групи В; Снодійні засоби утруднюють засвоєння вітамінів А, D, Е, В12; Оцет руйнує вітамін С.

Номер слайду 30

Використані джерела http://whoyougle.ru/texts/vasco-da-gama/ http://korabley.net/news/2009-01-14-133 http://ru.wikipedia.org/wiki/ http://flot.com/history/io1.htm http://photo.qip.ru/users/bulgakov/1110462/22291951/#mainImageLink http://medvesti.com/zdorovie/drugoe/382-dlya-laboratornyh-eksperimentov-ne-podhodyat-belye-myshi.html http://www.liveinternet.ru/users/kakula/post121308043/ www.google.com.ua/ http://zdorovja.ks.ua/vitamin-k http://sunfood.com.ua/podbiraem_racion/488 https://www.google.com/search?q=%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BD+%D1%81&client=firefox-b-e&sxsrf=ACYBGNQeKuTN9kbk_FKsKtQLrZ_9z7qBNw:1570067883894&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_m_jT_v7kAhXp-yoKHQycCBkQ_AUIESgB&biw=1872&bih=909#imgdii=jpp5EZsr1dS4dM:&imgrc=l6HJx75apNFF7M:

ppt
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
5306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку