Презентація "Вітаміни"

Про матеріал
Матеріал до уроку з біології, який стане в нагоді при вивченні теми "Вітаміни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни

Номер слайду 2

2 Вітаміни  — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Вони не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.

Номер слайду 3

3 Відомо близько 30 вітамінів і вітаміноподібних речовин.Існування і значення вітамінів відкрив російський лікар М. Лунін у кінці XIX ст.

Номер слайду 4

4 Вітаміни ділять на дві великі групи:вітаміни, розчинні в жирах(Вітаміни А ,D, Е, K)вітаміни, розчинні у воді(Вітаміни В1,В2,В5,В6,В9,В12, В15, С та інші).

Номер слайду 5

5 Вітамін А – ретинол -був відкритий в 1913 році. -є компонентом родопсину — основного зорового пігменту. -стимулює ріст і розвиток. Ретинол наявний в деяких продуктах тваринного походження,а також у фруктах і овочах оранжевого кольору.

Номер слайду 6

6 У разі нестачі вітаміну А погіршується зір, розвиваються різні ураження епітелію, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції та уповільнення росту.

Номер слайду 7

7 Вітамін D - кальциферол. Потреба в вітаміні D становить в середньому 100 МО (міжнародних одиниць) на добу. Форми вітаміну представлені переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу,що надходить із дріжджів , та холекальциферолу, який отримано із тканин тварин.

Номер слайду 8

8 При недостатності вітамінів групи D, у дітей з'являються ознаки рахіту. У вагітних жінок, які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Цей вітамін міститься у рибі,печінці,яєчному жовтці,авокадо,молочних продуктах.

Номер слайду 9

9є жиророзчинним вітаміном, що запасається в невеликих кількостях у печінці, він руйнується на світлі й у лужних розчинах. утворюється в організмі людини кишковою мікрофлорою. cприяє зміцненню капілярів та припиненню кровотеч. Вітамін К

Номер слайду 10

10 Значна кількість цього вітаміну міститься у білокачанній капусті, гарбузах, щавлі, печінці, шпинаті,картоплі, томатах, горосі, яйцях, моркві, буряках.

Номер слайду 11

11 Вітамін В1 - тіамін в організм надходить з їжеюбере участь у процесах обмінуна тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу,бобові, свинина, дріжджі, хлібні злаки, картопля.

Номер слайду 12

12

Номер слайду 13

13 Недостача тіаміну в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м’язової систем.

Номер слайду 14

14 Вітамін В2 - рибофлавін бере участь в процесах росту, пластичному обміні, забезпечує світловий і кольоровий зір,входить до складу ферментівв чистому вигляді — помаранчево-жовтий порошок, слабо розчинний у воді на світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів.

Номер слайду 15

15 Джерела. Рослинні (дріжджі, листові зелені овочі, крупи (гречана та вівсяна), горох. Тваринні(печінка, нирки, м’ясо, риба, сир, молоко, йогурт, пресований сир, яєчний білок.

Номер слайду 16

16 Вітамін В6 - піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілецьрегулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах

Номер слайду 17

17 Наслідки дефіцитних станівпочервонівші, покриті лусочками, болючі, зудящі ділянки шкіри болючі тріщини в куточках роту фіолетовий язикпочервоніння, пекучість очей, надмірна сльозоточивість, світлочутливість

Номер слайду 18

18 Вітамін C - Аскорбінова кислота не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятіннінестача аскорбінової кислоти може привести до цинги

Номер слайду 19

19 Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі,ківі,малині,капусті.

Номер слайду 20

20 Вітаміни у великій мірі забезпечують нормальне функціонування нервової системи, м'язів та інших органів і багатьох фізіологічних систем. Від рівня вітамінної забезпеченості живлення залежить рівень розумової і фізичної працездатності, витривалості і стійкості організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, включаючи інфекції та дії токсинів.

Номер слайду 21

21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
24 липня 2022
Переглядів
1943
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку