Вітаміни:низькомолекулярні сполуки, що не депонуються в організмі;майже не синтезуються в організмі, а надходять з їжею;не мають енергетичних і пластичних властивостей;проявляють біологічну дію в дуже малих дозах;діють на організм самостійно або у складі коферментів, забезпечуючи важливі обмінні процеси.
Причини гіповітамінозів. Недостатнє надходження вітамінів із їжею (аліментарні фактори):раціон із недостатнім добовим вмістом вітамінів;неправильна кулінарна обробка їжі, а також тривале нераціональне зберігання продуктів харчування, внаслідок чого відбувається руйнування вітамінів;недостатнє вживання їжі або відмова від деяких продуктів харчування внаслідок релігійних або поведінкових особливостей (вегетаріанство, анорексія та ін.). Порушення всмоктування вітамінів:захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ): гельмінти;приймання деяких медикаментів. Підвищена потреба у вітамінах:період інтенсивного росту та розвитку (дитячий вік);вагітність;період лактації;інтенсивне фізичне навантаження;стрес, нервово-психічне перенапруження. Окрім перелічених факторів, причиною гіповітамінозу також може бути ендокринологічна патологія (цукровий діабет, хвороби щитовидної залози), шкідливі звички (куріння, алкоголізм), інфекційні захворювання, екологічна обстановка та багато іншого.
КЛАСИФІКАЦІЯ ВІТАМІНІВ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИВітамін А (ретинол, ретиналь, ретиноєва кислота, ретинола ацетат)Вітамін В₁ (тіамін)Вітамін D (ергокальциферол (D₂); холекальциферол (D₃)Вітамін В₂ (рибофлавін)Вітамін Е (токоферол)Вітамін В₅ (пантотенова кислота)Вітамін К (філлохінон (К₁), менахінони (К₂), менадіон (К₃))Вітамін В₆ (пірідоксін)Вітамін В₈ (інозіт)Вітамін В₉ (фолієва кислота)Вітамін В₁₀ (параамінобензойна кислота)Вітамін В₁₂ (ціанокобаламін)Вітамін N (ліпоєва кислота)Вітамін Р (цитрін)Вітамін РР (нікотинова кислота)Вітамін Н (біотін)Вітамін С (аскорбінова кислота)
є компонентом родопсину — основного зорового пігменту стимулює ріст і розвиток Вітамін А бере участь в окислювально-відновлювальних процесах, регуляції синтезу білків, покращує нормальний обмін речовин, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, є необхідним для росту нових клітин, покращує процес старіння. Покращує зір при слабкому освітленні .
Вітамін D сприяє використанню кальцію і фосфору з нашого раціону . Ці мінерали важливі для здоров'я кісток, зубів і м'язів. Разом із кальцієм вітамін D захищає від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить кістки тоншими і слабкими й створює ризик їх руйнування. Шкіра людини – місце, де синтезується вітамін D і діє біологічно активна форма цього вітаміну.
Вітамін Е – жиророзчинний вітамін, який має високу антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму. Вітамін Е покращує споживання тканинами кисню. Впливає на функціонування статевої системи та запобігає загрозі раннього мимовільного аборту
Покращує міцність стінок судин, знижуючи ризик крововтрат при травмахпідвищує витривалість до аеробних навантажень і стимулює вироблення енергіїнормалізує рухову функцію шлунково-кишкового тракту та роботу м'язівперешкоджає утворенню каменів в ниркахмає протизапальну сприяє збільшенню вироблення інсуліну
Важливий кофактор ферментів обміну глюкози та жирів. Він захищає судини від шкідливого впливу глюкози та інсуліну. Для адекватної роботи центральної і периферичної нервової систем — нейрони використовують саме глюкозу як джерело енергії, і брак вітаміну В1 може призвести до їх загибелі. Критична нестача вітаміну В1 проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу)
Вітамін В6 бере участь в метаболізмі амінокислот, необхідних для росту і відновлення м'язів. Піридоксин як кофермент бере участь в обміні білків, вуглеводів і жирних кислот. Комбінація магнію і B6 може поліпшити спортивні результати і знизити ризик пошкодження м'язів. Забезпечує синтез колагену і бере участь у багатьох обмінних процесах, тому його дефіцит в організмі негативно позначається на стані волосся і шкіри.
Нікотинова кислота, В3300-400 мкг/г45-63 мкг/г. Дріжджі Пшениця. М’ясо печінка гриби. Нікотинова кислота (вітамін РР) — це біологічно активна речовина, необхідна організму для обміну вуглеводів, ліпідів та білків. При нанесенні на шкірні покриви нікотинова кислота зменшує запалення та почервоніння, розширює периферичні кровоносні судини та посилює кровообіг
Біотин – водорозчинна речовина з групи вітамінів групи В. Також зустрічається під назвою “вітамін В7”, “вітамін Н”. Одна з ключових речовин для молодості та краси шкіри, волосся та нігтів, а також сили, витривалості, емоційної стійкості. Головними джерелами біотину є соєві продукти, яйця, цільнозернові крупи.
Фолієва кислота бере активну участь в процесах регуляції функцій органів кровотворення, позитивно впливає на функції кишечнику і печінки, підтримує імунну систему, бере участь в окисно-відновних процесах в організмі, сприяє нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець. Фолієва кислота також відіграє найважливішу роль при вагітності. Вона регулює створення та підтримання у здоровому стані нових клітин організму, що дуже важливо на стадії формування плоду і в ранньому дитинстві, запобігає передчасним пологам і народженню недоношених дітей, допомагає подолати післяпологову депресію
Сочевиця. Рис. Капуста. Шпинатдля уповільнення вікових змін в організмі;для нормалізації роботи залоз внутрішньої секреції;для відновлення нормальної роботи травної системи;для покращення пам’яті та підвищення концентрації уваги;для очищення печінки від різних токсичних речовин;для нормалізації роботи центральної нервової системи;для позбавлення від шкірних висипів та подразнень;для зниження рівня цукру у крові.
Рутин сприяє зміцненню та збільшенню гнучкості судин, таких як артерії та капіляри. Вітамін Р міститься в продуктах тільки рослинного походження. До натуральних джерел відноситься шкірка цитрусових, абрикос, ожина, черешня, шипшина, чорна смородина, горобина. Корисно їсти листовий салат, виноград, малину, томати. Отримати норму вітаміну можна навіть з гречки і зеленого чаю.
Вітамін В12 (або ціанкобаламін) потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК . Його нестача може призвести до накопичення гомоцистеїну (нейротоксичної сполуки), до анемії, втрати балансу, “туману в голові”, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.
Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму. Прискорює процеси регенерації (загоєння) ран.Є антистресовим вітаміном – при стресі будь-якої природи, його запаси швидко вичерпуються. В першу чергу, це стосується людей, які курять, вживають алкоголь та страждають від ожиріння. Захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій: стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл. Застосування вітаміну скорочує тривалість протікання ГРВЗ на 23%Позитивно впливає на комплексне лікування дифтерії, пневмонії та грипу: покращує самопочуття, апетит, сон, знижує інтоксикацію.