Презентація "Вітаміни"

Про матеріал
Презентація містить загальні поняття про вітаміни та характеристику водорозчинних і жиророзчинних вітамінів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль вітамінів у процесах обміну речовин

Номер слайду 2

Вітаміни:низькомолекулярні сполуки, що не депонуються в організмі;майже не синтезуються в організмі, а надходять з їжею;не мають енергетичних і пластичних властивостей;проявляють біологічну дію в дуже малих дозах;діють на організм самостійно або у складі коферментів, забезпечуючи важливі обмінні процеси.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Порушення обміну вітамінів у організмі спричиняє гіповітамінози — це нестача певних вітамінів та авітамінози — фактична відсутність вітамінів. Моновітаміноз — нестача одного з вітамінів. Полігіповітаміноз — одночасна нестача декількох вітамінів. Гіпервітаміноз — надлишок вітамінів. 

Номер слайду 5

Причини гіповітамінозів. Недостатнє надходження вітамінів із їжею (аліментарні фактори):раціон із недостатнім добовим вмістом вітамінів;неправильна кулінарна обробка їжі, а також тривале нераціональне зберігання продуктів харчування, внаслідок чого відбувається руйнування вітамінів;недостатнє вживання їжі або відмова від деяких продуктів харчування внаслідок релігійних або поведінкових особливостей (вегетаріанство, анорексія та ін.). Порушення всмоктування вітамінів:захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ): гельмінти;приймання деяких медикаментів. Підвищена потреба у вітамінах:період інтенсивного росту та розвитку (дитячий вік);вагітність;період лактації;інтенсивне фізичне навантаження;стрес, нервово-психічне перенапруження. Окрім перелічених факторів, причиною гіповітамінозу також може бути ендокринологічна патологія (цукровий діабет, хвороби щитовидної залози), шкідливі звички (куріння, алкоголізм), інфекційні захворювання, екологічна обстановка та багато іншого.

Номер слайду 6

Антивітаміни – речовини, що викликають втрату біологічної активності вітамінів в організміЯк? 1) структурні аналоги вітамінів;2) Інгібітори всмоктування та транспорту.

Номер слайду 7

КЛАСИФІКАЦІЯ ВІТАМІНІВ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИВітамін А (ретинол, ретиналь, ретиноєва кислота, ретинола ацетат)Вітамін В₁ (тіамін)Вітамін D (ергокальциферол (D₂); холекальциферол (D₃)Вітамін В₂ (рибофлавін)Вітамін Е (токоферол)Вітамін В₅ (пантотенова кислота)Вітамін К (філлохінон (К₁), менахінони (К₂), менадіон (К₃))Вітамін В₆ (пірідоксін)Вітамін В₈ (інозіт)Вітамін В₉ (фолієва кислота)Вітамін В₁₀ (параамінобензойна кислота)Вітамін В₁₂ (ціанокобаламін)Вітамін N (ліпоєва кислота)Вітамін Р (цитрін)Вітамін РР (нікотинова кислота)Вітамін Н (біотін)Вітамін С (аскорбінова кислота)

Номер слайду 8

ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

Номер слайду 9

є компонентом родопсину — основного зорового пігменту стимулює ріст і розвиток Вітамін А бере участь в окислювально-відновлювальних процесах, регуляції синтезу білків, покращує нормальний обмін речовин, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, є необхідним для росту нових клітин, покращує процес старіння. Покращує зір при слабкому освітленні .

Номер слайду 10

Вітамін D сприяє використанню кальцію і фосфору з нашого раціону . Ці мінерали важливі для здоров'я кісток, зубів і м'язів. Разом із кальцієм вітамін D захищає від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить кістки тоншими і слабкими й створює ризик їх руйнування. Шкіра людини – ​місце, де синтезується вітамін D і діє біологічно активна форма цього вітаміну.

Номер слайду 11

Вітамін Е – жиророзчинний вітамін, який має високу антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму. Вітамін Е покращує споживання тканинами кисню. Впливає на функціонування статевої системи та запобігає загрозі раннього мимовільного аборту

Номер слайду 12

Покращує міцність стінок судин, знижуючи ризик крововтрат при травмахпідвищує витривалість до аеробних навантажень і стимулює вироблення енергіїнормалізує рухову функцію шлунково-кишкового тракту та роботу м'язівперешкоджає утворенню каменів в ниркахмає протизапальну сприяє збільшенню вироблення інсуліну

Номер слайду 13

ВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

Номер слайду 14

Важливий кофактор ферментів обміну глюкози та жирів. Він захищає судини від шкідливого впливу глюкози та інсуліну. Для адекватної роботи центральної і периферичної нервової систем — нейрони використовують саме глюкозу як джерело енергії, і брак вітаміну В1 може призвести до їх загибелі. Критична нестача вітаміну В1 проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу)

Номер слайду 15

Інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, сприяючи участі в метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл, для дихання і росту клітин. Він полегшує поглинання кисню клітинами шкіри, нігтів і волосся.

Номер слайду 16

Вітамін В6 бере участь в метаболізмі амінокислот, необхідних для росту і відновлення м'язів. Піридоксин як кофермент бере участь в обміні білків, вуглеводів і жирних кислот. Комбінація магнію і B6 може поліпшити спортивні результати і знизити ризик пошкодження м'язів. Забезпечує синтез колагену і бере участь у багатьох обмінних процесах, тому його дефіцит в організмі негативно позначається на стані волосся і шкіри.

Номер слайду 17

Нікотинова кислота, В3300-400 мкг/г45-63 мкг/г. Дріжджі Пшениця. М’ясо печінка гриби. Нікотинова кислота (вітамін РР) — це біологічно активна речовина, необхідна організму для обміну вуглеводів, ліпідів та білків. При нанесенні на шкірні покриви нікотинова кислота зменшує запалення та почервоніння, розширює периферичні кровоносні судини та посилює кровообіг

Номер слайду 18

Вітамін В5, або пантотенова кислота контролює розмноження клітин і, відповідно, відновлення тканин. При нестачі пантотенової кислоти розвивається цілий комплекс патологічних симптомів – може початися випадання волосся, атрофія шкіри, пошкодження нервів.

Номер слайду 19

Біотин – водорозчинна речовина з групи вітамінів групи В. Також зустрічається під назвою “вітамін В7”, “вітамін Н”. Одна з ключових речовин для молодості та краси шкіри, волосся та нігтів, а також сили, витривалості, емоційної стійкості. Головними джерелами біотину є соєві продукти, яйця, цільнозернові крупи.

Номер слайду 20

Інозит впливає на обмінні процеси, входить до складу багатьох ферментів, регулює перистальтику шлунково-кишкового тракту, знижує тиск, регулює кількість холестерину. Основна корисна властивість вітаміну В8 – активізація ліпідного обміну, за це інозитол так цінують спортсмени.

Номер слайду 21

Дріжджі сухіКапуста білокачанна. Шпинат. Картопля. Вітамін В10 потрібен для таких процесів:стимуляції лактації;зростання і розмноження корисних бактерій;здоров’я і краси волосся, нігтьових пластин;вироблення гормонів щитовидної залози;підтримки молодості шкірного покриву;

Номер слайду 22

Фолієва кислота бере активну участь в процесах регуляції функцій органів кровотворення, позитивно впливає на функції кишечнику і печінки, підтримує імунну систему, бере участь в окисно-відновних процесах в організмі, сприяє нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець. Фолієва кислота також відіграє найважливішу роль при вагітності. Вона регулює створення та підтримання у здоровому стані нових клітин організму, що дуже важливо на стадії формування плоду і в ранньому дитинстві, запобігає передчасним пологам і народженню недоношених дітей, допомагає подолати післяпологову депресію

Номер слайду 23

Сочевиця. Рис. Капуста. Шпинатдля уповільнення вікових змін в організмі;для нормалізації роботи залоз внутрішньої секреції;для відновлення нормальної роботи травної системи;для покращення пам’яті та підвищення концентрації уваги;для очищення печінки від різних токсичних речовин;для нормалізації роботи центральної нервової системи;для позбавлення від шкірних висипів та подразнень;для зниження рівня цукру у крові.

Номер слайду 24

Рутин сприяє зміцненню та збільшенню гнучкості судин, таких як артерії та капіляри. Вітамін Р міститься в продуктах тільки рослинного походження. До натуральних джерел відноситься шкірка цитрусових, абрикос, ожина, черешня, шипшина, чорна смородина, горобина. Корисно їсти листовий салат, виноград, малину, томати. Отримати норму вітаміну можна навіть з гречки і зеленого чаю.

Номер слайду 25

Вітамін В12 (або ціанкобаламін) потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК . Його нестача може призвести до накопичення гомоцистеїну (нейротоксичної сполуки), до анемії, втрати балансу, “туману в голові”, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

Номер слайду 26

Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму. Прискорює процеси регенерації (загоєння) ран.Є антистресовим вітаміном – при стресі будь-якої природи, його запаси швидко вичерпуються. В першу чергу, це стосується людей, які курять, вживають алкоголь та страждають від ожиріння. Захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій: стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл. Застосування вітаміну скорочує тривалість протікання ГРВЗ на 23%Позитивно впливає на комплексне лікування дифтерії, пневмонії та грипу: покращує самопочуття, апетит, сон, знижує інтоксикацію.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку