Презентація "Витинанка для дошкільників"

Про матеріал
Презентація на тему "Витинанка для дітей дошкільного віку" Виконала: Гнатюк Анастасія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Витинанка

Номер слайду 2

Що таке витинанка? Витина́нка— це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва.

Номер слайду 3

Легенда про витинанку. Колись, у давнину, в одному українському селі ввечері сиділа біля хати дівчина і мріяла про свого нареченого, який давно пішов у далеку країну і не повертався. Раптом затріпотів біля неї голуб і сів на коліна. Дівчина не сполохалася, бо то був їхній птах. Він прилетів здалеку.

Номер слайду 4

Його брав із собою хлопець – коханий дівчини. Приніс голуб на клаптику паперу звісточку. Вона сповіщала, що хлопець живий-здоровий і незабаром повернеться в село. Дівчина довго думала: «Яку б це відповідь дати?». Потім зайшла до хати, взяла ножиці та папір і почала витинати візерунок.

Номер слайду 5

І як розгорнула папір, то побачила гарну-прегарну витинанку. Вона і незчулася, як це в неї просто вийшло. Прив’язала витинанку-звісточку до голуба, і він поніс її в далекий край коханому. Коли ж наречений повертався додому, він мав цю витинанку з собою, і як заходив у село, то всім показував її. Люди дивувалися чарівному візерунку. І там, де хлопець проходив, всі почали витинати таку ж красу. Так в Україні з’явилися витинанки.

Номер слайду 6

Витинанки виготовляються з допомогою ножиць (маленьких і, наприклад, дуже великих — для стриження хутра овець), Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий).

Номер слайду 7

Витинанку використовували для прикрашання стін, вікон, коминів, печей. Вони тісно пов’язані із святковими обрядами, звичаями народу.

Номер слайду 8

Паперові витинанки придатні й в умовах сучасного міста. Вони застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон.

Номер слайду 9

Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний, трапляються також антропоморфні і зооморфні фігурки, зображення предметів побуту, архітектури й т.п.

Номер слайду 10

За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяються на: ажурні (зображення міститься у прорізах) силуети (зображення виступає силуетом).

Номер слайду 11

За формою витинанки можуть бути різноманітними й нагадувати кола, ромби, квадрати, овали, смужки, і навіть утворювати складні сюжетні композиції.

Номер слайду 12

Витинанки бувають кількох композиційних типів — пташки, вершники, ляльки та ін.

Номер слайду 13

Майстри української витинанки. Сергій Танадайчук (1963-2002) - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Микола Теліженко-заслужений художник України здійснив справжній прорив у розвитку витинанки, піднявши її від хатнього ремесла до образотворчої монументальності.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Андрій Пушкарьов. Витинанкою займається з 1980 р.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

- Діти, що таке витинанка? - А як ви гадаєте з чого виготовляли витинанки ?Діти: з паперу.- Так, а ще з шкіри, дерева, хутра. А що здебільшого зображають на витинанках?Діти: квіти, птахи, звірі, дерева…- Так, а де ми вже зустрічали такі символи?Діти: на писанках, на вишиванках.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрохіна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 березня 2021
Переглядів
2685
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку