Презентація " Витвори народних майстрів: іграшки, кераміка, витинанки.”

Про матеріал
Презентація створена за підручником Масол Л. М. "Мистецтво"( інтегрований курс для 7 класу, 2020) в допомогу учителю до уроку на тему " Витвори народних майстрів: іграшки, кераміка, витинанки.”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво 7 клас. Тема уроку: Витвори народних майстрів: іграшки, кераміка, витинанки. Вчитель мистецтва. Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

ІграшкиІз давніх-давен діти навчались пізнавати та розуміти світ у процесі гри. І завжди поряд з дитиною була іграшка. Її виготовляли тато й мама, робила собі сама малеча. Надзвичайно давньою є й історія української іграшки. У кожному осередку формувалися власні традиції як у ліпленні форми, так і в розписі глиняних виробів, розроблялися особливі сюжети.

Номер слайду 3

Іграшки. Народна іграшка — унікальне явище традиційної народної культури українців. Вона є водночас предметом гри, художнім витвором, національним сувеніром.

Номер слайду 4

Іграшки В Україні іграшки створювали не тільки з твердих і пластичних матеріалів (дерева, глини тощо), а також із лози, соломи, рогози, довгої трави та ін. Для виготовлення саморобних іграшок також використовували тканину, кольоровий папір, картон. Зазвичай це були усілякі тварини: коники, баранці, кози, цапи, бички, корови, собаки, свинки, зайчики, рибки, півники, чаєчки, зозульки, тури, леви, ведмеді, фантастичні звірі.

Номер слайду 5

Іграшки. А чи знаєте ви, що перші іграшки з’явилися тисячі років тому? Спочатку це були камінчики, глиняні грудочки, а пізніше — різноманітні фігурки з дерева, тканини та інших підручних матеріалів.

Номер слайду 6

Іграшки. Виготовлені дорослими іграшки втілювали образи людей, тварин, або були зменшеними моделями предметів ужитку — посуду, меблів, будиночків тощо. Саме через спрощені іграшки-знаки дитина пізнавала світ, навчалася мислити яскравими образами.

Номер слайду 7

Іграшки. Тривалий час у народному мистецтві зберігалися сліди культового призначення іграшки: брязкальця і свистульки відганяли від дітей злих духів.

Номер слайду 8

Іграшки. Ляльки були символами родинного щастя, коники приносили на землю благодать.

Номер слайду 9

Іграшки. Козлики — урожай, а пташки «відкривали, запрошували» весну.

Номер слайду 10

Іграшки. У різних країнах створено музеї іграшок, зокрема в Україні.https://youtu.be/Z9 JSd99 Wcuk Музей у Лондоні зібрав дитячі іграшки різних часів і народів.https://youtu.be/J7hj. PQK4 ZY0

Номер слайду 11

Керамика. А тепер замислимося над тим, що таке кераміка. У декоративно-прикладному мистецтві керамікою називають усі різновиди художніх виробів, виготовлені з випаленої глини спеціального складу та приготування (насамперед порцеляна, фаянс, майоліка, теракота, гончарні вироби).

Номер слайду 12

Керамика

Номер слайду 13

Керамика. Основній сировині кераміки — глині притаманні скульптурно-пластичні можливості. Тому царина застосування кераміки дуже широка: від дрібних предметів ужитку (іграшки, сувеніри, посуд тощо) до архітектурних деталей (ліпні декоративні вставки, кахлі, черепиця тощо) або великої декоративної скульптури, що є частиною архітектурного ансамблю і призначена для оздоблення парків, вулиць, майданів.

Номер слайду 14

Керамика. Окрім цього, кераміка впевнено увійшла в наш повсякденний побут як будівельний матеріал, технічні засоби та деталі для різних галузей промисловості.

Номер слайду 15

Керамика. На відміну від дерева, тканини, паперу, випалена глина не боїться вогню, вологи, атмосферних впливів. На противагу золоту, сріблу та іншим металам, її не можна переплавити. Ось чому старожитностей із кераміки збереглося до нашого часу незрівнянно більше, ніж з інших матеріалів. Знайдені археологами керамічні вироби містять у собі цінні відомості про життя стародавніх народів, вони є мовчазними свідками історії людства.

Номер слайду 16

Регіональні особливості керамічної іграшки. Найвідоміші місця виготовлення народних іграшок в УкраїніІвано-Франківщина (Косів)Львівщина (Яворів)Полтавщина (Опішня)Дніпропетровщина (Петриківка)Київщина (Васильків)Вінниччина (Бар, Бубнівка)Житомирщина(Баранівка)Волинь(Ковель)Одещина.

Номер слайду 17

Івано-Франківщина (Косів)

Номер слайду 18

Полтавщина (Опішня)

Номер слайду 19

Дніпропетровщина (Петриківка)

Номер слайду 20

Львівщина (Яворів)

Номер слайду 21

Витинанки. Популярним видом українського народного декоративного мистецтва є витинанка. Назва походить від слова — «витинати», тобто «вирізати». Ці орнаментальні прикраси житла ажурно або силуетно вирізували ножицями або ножем із білого або кольорового паперу.

Номер слайду 22

Витинанки

Номер слайду 23

Витинанки. В Україні витинанки набули поширення як прикраса житла: ними оздоблювали стіни, вікна, полиці, груби, печі. На свята українці виготовляли особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, барвінку або постатей ангелів. Витинанка-хрест була оберегом, її кріпили над дитячою колискою. На простінках між вікнами в українській хаті висіли витинанки із зображенням «дерева життя», на гіллі яких часто розміщували птахів, унизу біля дерева можна було побачити людські постаті чи силуети звірів. Це символ родини, роду. Він є типовим для українських витинанок

Номер слайду 24

Витинанки «Дерево життя»

Номер слайду 25

Витинанки «Дерево життя

Номер слайду 26

Витинанки

Номер слайду 27

Витинанки

Номер слайду 28

Витинанки

Номер слайду 29

Витинанки

Номер слайду 30

Цзянь чжи та кіріґамі

Номер слайду 31

Цзянь чжи Складання паперу та вирізання фігурок із нього в минулому в різних куточках світу вважали справжнім мистецтвом. Де ж воно виникло вперше? Можливо там, де винайшли папір? У Китаї це мистецтво носить назву цзянь чжи.

Номер слайду 32

Цзянь чжи. Витвори, що називають «Подвійним щастям», китайські майстри вирізують із паперу (маленькими ножичками). Такі картинки дарують одне одному на весілля, а в свята ними прикрашають будинок.

Номер слайду 33

Цзянь чжи

Номер слайду 34

КіріґаміУ Японії мистецтво вирізання з паперу називають кіріґамі (кірі — різати, ґамі — папір і божество). У техніці кіріґамі створюють різноманітні речі — від листівок до цілих архітектурних споруд.

Номер слайду 35

Кіріґамі

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Василишина Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Буга Альбіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ракітянська Поліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Bezugla Liliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
2938
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку