Презентація "Вивчення словникових слів"

Про матеріал
«Вивчення словникових слів із використанням інтерактивних технологій навчання…» – це результат пошуків і роздумів вчителя, що прагне за допомогою цікавого матеріалу зробити вивчення словникових слів ефективним, корисним, захоплюючим, цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчення словникових слів із використанням інтерактивних технологій навчанняна уроках української мови в 4 класі

Номер слайду 2

А родрóм. ЕАеродром — складене з грецьких коренів перо (повітря, повітряний) і дром (ділянка).

Номер слайду 3

Завдання. Дібрати прикметники до слова аеродром. Скласти словосполучення. Скласти речення.

Номер слайду 4

Ввéчері (увéчері)

Номер слайду 5

Завдання. Ввéчері (увéчері), присл. У вечірній час. Дібрати спільнокореневі слова. Вечір, вечеря, вечорниці, вечірка, вечірній, вечеряти, вечоріє, щовечора. Скласти словосполучення. Ввечері бачити, ходити, робити, писати, читати, дивитися, зустріти(ся), прибути, приїхати... Дібрати антонім. Ввечері — вранці.

Номер слайду 6

Завдання Поясніть зміст цих прикмет. 1. Ввечері цвіркун співає — на гарний день. 2. Побачите павука ввечері — наступного дня буде чудова погода. Встав пропущене слово. 1. Повернувся з роботи тато. 2. Учора палахкотіли зорі. 3. Що вранці не зробиш, те - не доженеш.ввечеріввечеріувечері

Номер слайду 7

Додаткове завдання. Напиши подібне оповідання на тему «Вечір»Ранок Настає теплий весняний ранок. На вершечках дерев заграло яскраве проміння сонця. Від дерев на дорогу лягли довгі тіні. Повіяв вітерець, зашелестіли розбуджені листочки, над рікою і полем повився легенький туман. Прокинулися птахи. Жайворонок піснею зустрічає день. Люди поспішають на роботу.

Номер слайду 8

Взимку (узимку) Взúмку, присл. У зимову пору.

Номер слайду 9

Завдання. Дібрати спільнокореневі слова. Взимку, зима, зимонька, зимовий, зимувати, зимівля. Дібрати антонім. Взимку — влітку.

Номер слайду 10

Завдання Пояснити зміст прислів'їв, приказок, прикмет. Хто в червні байдикує, той взимку голодує. Хто в липні спеки боїться, той взимку не має чим нагріться. Хто влітку скаче, той взимку плаче. Літо пролежиш - взимку до сусідів побіжиш. Скласти речення з однорідними членами речення. Узимку ми годуємо пташок . . . і . . . , . . . . Узимку треба бути . . . і . . . на льоду.

Номер слайду 11

Влíтку (улíтку)Влíтку,присл. У літню пору.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 12

Асоціативний кущ. Влíтку (улíтку)

Номер слайду 13

Восени Восени, присл. В осінню пору.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 14

Відгадайте загадки1. Жовте листячко летить, під ногами шелестить. Сонце вже не припікає. Коли це буває? 2. Голі поля, мокне земля, дощ поливає — коли це буває?Восени. Восени

Номер слайду 15

Заміни виділені слова антонімами 1. ми бачимо всюди перелітних птахів. Летять вони вночі і вдень. Видовище масових перельотів хви­лює кожну людину. (За В. Песковим) 2. великі синиці з'являються поблизу житла. 3. небо часто вкривається хмарами. Йдуть затяжні дощі. Жовте листя опадає з дерев. Птахи відлітають у теплі краї. 4. з городів збирають капусту, картоплю, помідори. Весною Весною Весною Весною Восени. Восени. Восени. Восени

Номер слайду 16

Вранці Вранці, присл. В ранній час.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 17

Завдання. Дібрати спільнокореневі слова. Вранці, рано, ранок, раненько, вранішній, ранній, ранковий. Дібрати антонім. Вранці — ввечері.

Номер слайду 18

 Вчора, присл. У день, що був перед сьогоднішнім. 1. Сьогодні холодно, але не так, як . 2. Ніби , рідна мамо, ви мене будили рано.учоравчораstyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 19

Виконайте завдання. Спільнокореневі слова. Вчора - Синоніми. Вчора - Антоніми. Вчора -

Номер слайду 20

Гардероб Приміщення в установі, театрі тощо, де зберігається одяг відвідувачів, роздягальня; шафа для зберігання одягу.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 21

 До побачення  До побачення — слово ввічливості при прощанні. До побаченняstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

ГЕКта. Р

Номер слайду 23

Гектар  Одиниця земельної площі в метричній системі, яка становить 100 ар або 10 000 кв. м.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 24

Утвори словосполучення 40 221 на 16 . . . більше засіяли 3гектарівгектаригектаргектарівгектари

Номер слайду 25

Држава е. Політична організація суспільства на чолі з урядом та його органами

Номер слайду 26

Робота з реченнями1. Охарактеризуйте ці речення. Живи та міцній, українська державо! Наш народ будує нову незалежну державу.2. Складіть свої речення зі словом держава.

Номер слайду 27

інж…нерс…гналтра…вай м…ханізмгард…робок…анд…ржаваг…ктареииниееииемеиееиstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 28

мізинець

Номер слайду 29

Утворити словосполучення. Великий, малий, старий, поранений … мізинець. Мізинець зігнути, мізинцем помахати, мізинець підняти. Розвиток мовлення. Коли так говорять?Мізинця не вартий – недостойний кого-небудь, нікчемний у порівнянні з іншим.

Номер слайду 30

Гра - забавлянка - Пальчику, пальчику, Де ти бував? Пальчику, пальчику, Що ти чував? - З мізинчиком я кашу варив, Із безіменним я кашу поїв, Із середульшим у лісі гуляв, А із найбільшим пісню співав.rrrrrrrr

Номер слайду 31

мільйóн Слово запозичене з французької мови. Французьке million походить від італійського millione –”велика тисяча”. Назва числа 1000000 та його цифрове значення. r

Номер слайду 32

Дібрати спільнокореневі слова. Мільйон, мільйонер, міліонер, мільйонерша, мільйонщик. Утворити словосполучення. Гривень, троянд, птахів, комах … мільйон. Віддати мільйон, привезти мільйон, продати мільйон.

Номер слайду 33

Хвилинка – цікавинка. Мурахи розпушують грунти. За сезон знищують п’ять мільйонів комах-шкідників. Два діючих мурашники на гектар лісу – і ліс буде здоровим.

Номер слайду 34

назáд У напрямку, протилежному до напрямку попереднього руху кого-небудь або чого-небудь. У напрямку до заднього, тилового боку кого-небудь або чого-небудь. На те саме місце// Зворотно. Після слів, що зазначають кількість часу, і слова тому. До цього часу, у минулому, раніше.

Номер слайду 35

навеснí Прислівник. У весняний час.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 36

Напáм’ять. Прислівник.Із пам’яті, не дивлячись у текст. Вивчити напам’ять. Дібрати спільнокореневі слова. Напам’ять, пам’ятати, запам’ятати, пам’ятний.

Номер слайду 37

Скласти речення з однорідними членами речення. Діти вивчили напам‘ять вірш, скоромовку, пісню, табличку, текст. Дане речення розібрати за членами речення та частинами мови.

Номер слайду 38

океáн

Номер слайду 39

Слово океан запозичене з грецької мови okeanos – “ річка, що обтікає землю”. Водний простір, що вкриває більшу частину земної кулі та поділяє суходіл на материки та острови; окіян.

Номер слайду 40

Робота в парах. Складіть словосполучення із словом океан. Запишіть їх, підкресливши орфограму у слові океан. Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий океан. Океан сліз, океан почуттів, океан любові.

Номер слайду 41

Розвиток мовлення. Здійсніть уявну подорож по одному з океанів. Складіть усну розповідь про нього.r

Номер слайду 42

попéреду

Номер слайду 43

Розвиток мовлення Напишіть вибірковий переказ на тему “Безстрашна пташка” за допомогою плану та опорних слів.1. Повернення Полювання, попереду, з полювання. спинив ходу, почув дичину.2. Мале пташеня. Горобеня,випало, собака наближався, горобець упав, стрибнув до пащі, рятувати, тіло тремтіло, гинув, але рятував. 3. Вчинок мисливця. Відкликав собаку. Слова для довідок. Попереду, спинив ходу, підкрадатися, вздовж, поволі, до нього, морда, паща, дичина.

Номер слайду 44

горобеня Я повертався з полювання. Попереду стежкою біг мій пес. Раптом собака спинив ходу. Почав підкрадатися, ніби почув дичину. Я пішов уздовж стежки і побачив горобчика. Вітер дуже розгойдував дерево, і горобенятко випало з гнізда. Мій собака поволі наближався до нього. Раптом старий горобець упав перед самою його мордою. Раз чи два стрибнув просто до пащі пса. Горобець кинувся рятувати своє дитя. Все його маленьке тіло тремтіло. Він гинув, але хотів урятувати своє дитя. Я відкликав собаку.

Номер слайду 45

Посерéдині Прислівник місця. У середині, в центрі або недалеко від центра чого-небудь. Між двома особами або предметами. Прислівник часу. У середньому віці. Прийменник. Уживається на означення предмета, місця, простору і т.д., всередині, в центрі або недалеко від центра якого міститься ось, перебуває хто-небудь або відбувається якась дія; посеред.

Номер слайду 46

портрéт

Номер слайду 47

портрéт 1) Зображення особи на картині або на фотографії. 2) Опис особи в літературному творі. Портретний живопис. Слово портрет запозичене з французької мови – porlrait.

Номер слайду 48

Дібрати спільнокореневі слова Портрет, портретик, портретист, портретистка, портретний. Дібрати словосполучення Гарний, чудрвий, невідомий, кольоровий, чоловічий, акварельний … портрет. Подивитися на портрет. Оцінити портрет. Підписати портрет. Портрет висить, написаний, належить, подобається.

Номер слайду 49

Розвиток мовлення Коли так кажуть? Живий портрет – про когось, дуже подібного на когось. Робота з реченням У класі на стіні висить портрет Тараса Шевченка.

Номер слайду 50

Гра “Мислимо і уявляємо”(диференційовано)Скласти і записати текст- опис зовнішнього вигляду близької людини. Скласти портрет однокласника, не називаючи його імені. - Які слова допомагають вам скласти описи? Домашнє завдання. Усно скласти опис тата або мами (брата або сестри).

Номер слайду 51

правóруч. Прислівник.1) Із правого боку; протилежне ліворуч.2) У правий бік, на правий бік; пртилежне ліворуч.3) Військова або спортивна команда, при якій повертається вправо на 90 градусів.

Номер слайду 52

П’ятсóт. Назва числа 500 та його цифрового позначення. Вірш Нелинь-дуб – не просто дуб, а дубисько вічний. Ходить сторож молодий, І дуби ці лічить. Полічив і записав, І сказав по тому: “Літ не менше, як п’ятсот Нелиню оцьому!” (Г. Чубач)r

Номер слайду 53

Цікава інформація Слон вагою 5 т піднімає 1,5 т, а 50-міліграмова мурашка тягне мертвого жука вагою 500 мг, тобто у десять раз важчий від самої себе. Синиця збирає 500 – 600 гусениць за день, а малий строкатий дятел – близько тисячі різних комашок і личинок. Отже, мурашки з одного мурашника знищують їх у десятки разів більше. Доросла людина за один цикл дихання вдихає та видихує у середньому близько 500 куб. см повітря. Кит пірнає на глибину 500 м.

Номер слайду 54

революція1) Докорінний переворот у житті суспільства, який сприяє ліквідації віджилого суспільного ладу і утвердження нового, прогресивного.2) Переворот у якій-небудь галузі, що сприяє докорінному перетворенню, удосконаленню чого-небудь. Слово революція французького походження – revolution.

Номер слайду 55

завдання. Дібрати спільнокореневі слова. Революціонер, революційний. Утворити різні форми слова. Виділити закінчення. Утворити словосполучення. З одним із них скласти речення.

Номер слайду 56

респ. Убліка. Слово запозичене з латинської мови від слова res – “справа” і publicus – “всенародний”.1) Одна із форм державного правління, за якої верхні органи державної влади обираються на певний термін у тому чи іншому порядку.2) Країна з такою формою правління.

Номер слайду 57

Дібрати спільнокореневі слова Республіканець, республіканський. Дібрати синоніми. Країна, Україна, Батьківщина, Вітчизна, рідний край.

Номер слайду 58

Письмо по пам’ятіБатьківщино, земле рідна,Земле сонячна і хлібна. Ти навік у нас одна. Ти, як мати, найрідніша,Ти з дитинства наймиліша,Ти і взимку найтепліша –Наша отча сторона. Володимир Сосюра.

Номер слайду 59

Сигнáл Зоровий або слуховий умовний знак для передачі якого-небудь повідомлення, розпорядження, команди, попередження. Сигнал – утворене від латинського слова signum – знак. Умовний знак, що повідомляє про щось, передає різні команди.

Номер слайду 60

Прочитай спільнокореневі слова. Сигнал, сигнальщик, сигнальний, сигналити, сигнальник, сигналізація, сигналізувати, сигналізований. Виділити корінь в цих словах.

Номер слайду 61

Сімдесят (сімдесяти)Назва числа 70 і його цифрового позначення. Утвори словосполучення. Років, кілограмів, одиниць, міст, спортсменів, країн, … (сімдесят). Ввести дані словосполучення в речення.r

Номер слайду 62

Хвилинка - цікавинка 1. Клопи відкладають 70 – 100 яєць, травневий хрущ – 70, короладський жук – 700. 2. Людина робить протягом дня 20 тисяч кроків, за рік – 7 млн., за 70 років життя – майже 500 млн. кроків. Ця відстань – приблизно 384 тис. км – дорівнює відстані від Землі до Місяця. 3. Найбільша кількість води знаходиться у плазмі крові (92%), у сірій речовині головного мозку (86%), у печінці (70%).

Номер слайду 63

1) Документальне повідомлення, лист або інформація, які передаються засобами телеграфічного зв’язку.2) бланк із таким повідомленням. Телегрáма

Номер слайду 64

1) Вид електрозв’язку, що дає змогу передавати й приймати замовлення на відстань за допомогою електричних сигналів або радіосигналів.2) апарат із сигнальним дзвінком і трубкою для розмов за допомогою такого виду зв’язку. телефóн

Номер слайду 65

Загадки: Скринька, вертушка, шнур і довге вушко. (Телефóн). Через поле і лісок подається голосок. Чарівний поверну круг – і мене почує друг. (Телефóн).

Номер слайду 66

Дібрати спільнокореневі слова. Телефон, телефоніст, телефоністка, телефончик,телефонувати,телефоннй. Скласти словосполучення. Міський, домашній, службовий, робочий, мій … телефóн. Розмовляти, викликати по телефону. Користуватись телефоном. Телефон (не) працює, дзвонить, вільний.

Номер слайду 67

Розвиток мовлення Зіпсований телефон (розм.) –Висіти на телефоні – Вже червоний телефон – про неправдиві повідомлення, що передаються від однієї людини до іншої.довго і часто говорити по телефону.довго розмовляти.rstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 68

Температу’ра Ступінь нагрівання чого-небудь; тепловий стан тіла, речовини. Ступінь теплоти тіла людини, що характеризує стан її здоров’я.

Номер слайду 69

Дібрати синоніми. Підвищена температура тіла, гарячка. Дібрати спільнокореневі слова. Температура, температурний.

Номер слайду 70

тепéр. Тепер – прислівник. Тепер, теперішній – який є, існує, відбувається зараз, у момент мовлення. Дібрати слова-синоніми. Теперішній, нинішній, сьогоднішній, сьогочасний.

Номер слайду 71

Утворити словосполучення. Читати, писати, їхати, повертатись, друкувати … тепер. Скласти речення. Тепер учні мають змогу займатися в урочний і позаурочний час в комп’ютерному класі. Тепер Україна отримала нового президента. Тепер Україну визнали понад 140 держав.

Номер слайду 72

Відгадати загадку. Маленькі будиночки по місту біжать, хлопчики й дівчатка в будиночках сидять.ppt_x

Номер слайду 73

Трамв. Ай. Слово запозичене з англійської мови, утворене з двох коренів: trат — вагон, wау — дорога, шлях.

Номер слайду 74

Вид міського наземного рейкового електротранспорту. Вагон чи поїзд з кількох вагонів цього виду транспорту, в одному з яких (здебільшого) чи в кількох є двигуни, що живля­ться від підвісної контактної мережі.

Номер слайду 75

Дібрати спільнокореневі слова. Розібрати їх за будовою. Трамвай - Утворити словосполучення. Новий, старий, зручний, порожній, переповнений,відремонтований… трамвай. Зупинка трамвая. Водій трамвая. На трамваї їхати, приїхати, добиратися. Трамвай їде, стоїть, затримується, зупинився, поїхав.трамвайчик,трамвайний.

Номер слайду 76

Як блисне жовте око,Іти не поспішай,Бо жовтий – не зелений: Потрапиш під трамвай.

Номер слайду 77

Трол. Ейбус. Слово запозичене з англійської мови, утворене від коренів trolley i bus — транспорт для всіх.

Номер слайду 78

Тролéйбус. Безрейковий наземний, переважно вуличний, електричний транспорт з живленням двигунів через підвісну контактну мережу. Багатомісна машина (вагон) цього транспорту.

Номер слайду 79

Відгадати загадку. Зачепився він за дріт:“Їду, їду в далеч-світ!Їду, їду, не трясу, Гей, сідайте, підвезу!”(Тролéйбус)ppt_x

Номер слайду 80

Самостійна робота. Дібрати заголовок. Підкреслити спільнокореневі слова. Розібрати за будовою. Визначити рід іменників. Уранці люди поспішали на роботу. Біля тролейбусної зупинки знайшли лелеку. Після нічного морозу птах був безсилий. Водій взяв лелеку в салон. У тролейбусі лелека відігрівся. Наступного ранку водій здивувався: на зупинці стояв і чекав на тролейбус лелека.

Номер слайду 81

Фан. Ера 1. Деревний матеріал з кількох склеєних тонких пластинок дерева з перехресним розміщенням волокон.2. Тонкі листи деревини для облицювання столярних виробів.

Номер слайду 82

Розібрати за будовою. Фанера, фанерка, фанерним, фанерувати, фанерувальник. Скласти словосполучення.…. з фанери. … фанеру. ….. фанерою. ….. з фанери. … на фанері. Фанера лежить, сохне, впала, потріскалася. Ящик. Розпиляти. Оббити. Зробити. Випалювати

Номер слайду 83

Гра “Навпаки”. Дібрати антоніми до прикметників.(установити відповідність)Міцна стара Тонка товста Розпиляна слабка Нова чиста. Фарбована ціла

Номер слайду 84

Розвиток мовлення. Скласти і записати твір-опис “Моя парта” за зразком твору-опису “Класний стіл”. Класний стіл У нашому класі стоїть стіл. Класний стіл невеликий, чотирикутний. Стіл складається з таких частин: кришки, рами, чотирьох ніжок та п’яти ящиків. Кришка класного стола брунатна, а рама й ніжки – сірі. Класний стіл зроблено з фанери. Його змайстрував столяр. У класі за столом працює вчитель. Словничок: стоїть у класі, вдома, невелика, чотирикутна, складається з кришки, ніжок, ящиків, зроблена з фанери, пластмаса, коричнева, біла, сіра, працюю, виконую домашнє завдання.

Номер слайду 85

ФАртух 1) Частина одягу, що захищає плаття, костюм від бруду, захищає під час виконання різних робіт. 2) Шкіряна, полотняна та ін. запона в колясці, візку для затишку їздця.

Номер слайду 86

Дібрати спільнокореневі слова. Фартух -Дібрати синоніми. Фартух - Дібрати прикметники до слова фартух. Визначити відмінок іменника фартух. Мамин фартух. Фартух із саржі. Кишеня фартуха. Ходити в фартусі. Фартух купити, випрати, подарувати, пошити, викроїти, оздобити. фартушок, фартушечок. запаска, передник.

Номер слайду 87

Робота з текстом. Прочитати і списати текст. Усюди блищить сніг. Лише горобина в червоному вбранні. Щодня прилітає до неї пустотливий снігурик, ласує смачними ягодами. Щоб не забруднитися, він почепив собі на груди червоний фартушок. (З журналу “Барвінок”) Підкреслити словникові слова. Визначити рід іменників, виділити закінчення.

Номер слайду 88

Розвиток мовлення. Скласти розповідь “Допомога птахам взимку”

Номер слайду 89

Футбóл Спортивна гра двох команд, під час якої гравці кожної намагаються забити ногами м’яч у ворота супротивника.

Номер слайду 90

Складіть речення зі словниковими словами. Доберіть спільнокореневе слово, виражене прикметником (футбольний). Мені купили шкіряний футбольний м’яч. Яким членом речення є слово футбольний?

Номер слайду 91

футбол Асоціативний кущ

Номер слайду 92

ц мéнт. Порошок сірого кольору, який використовують у будівництві. Е

Номер слайду 93

Дібрати спільнокореневі слова. Утворити словосполучення. Привезти цемент. Завезти цемент. Цементний завод. Цементний розчин. Цементувати підлогу. Цемент

Номер слайду 94

Загадка Щоб скріпилось за один момент, будівельник додав ще у розчин … Скласти речення зі словом цемент. Зробити синтаксичний розбір речення. На будівництво школи будівельники завезли цемент.цемент

Номер слайду 95

чернéтка1) Чорновий текст, рукопис.2) Зошит, в якому учень тренується розв’язувати задачі, приклади, писати тексти вправи.

Номер слайду 96

Скласти словрсполучення. Зшита, об’ємна, груба, маленька, неакуратна …чернетка. Завести чернетку. Писати в чернетці. Виписати з чернетки. Усно розібрати речення за членами речення. Кожен учень повинен постійно носити з собою чернетку.

Номер слайду 97

шерéнга. Група людей, які стоять на одній лінії з поверненням в один бік обличчями.

Номер слайду 98

Дібрати синоніми. Шеренга , Утворити словосполучення. Довга, рівна, військова, перша, наша, остання … шеренга. Стати в шеренгу. Крокувати в шерензі. Командувати шеренгою. Зупинитися біля шеренги.ряд.

Номер слайду 99

Шістдесят Кількісний числівник. Назва числа 60 та його цифрового позначення. шістнадцять. Кількісний числівник. Назва числа 16 та його цифрового позначення.шістсот. Кількісний числівник. Назва числа 600 та його цифрового позначення.

Номер слайду 100

Хвилинка - цікавинка. Пуд – міра ваги, що дорівнює близько 16 . . . кілограмів. Маса головного мозку коня 600 . . . грамів. Липа виділяє багато кисню і затримує пил, поглинає шкідливі речовини. Через те в містах вона живе до 60 . . . років, а в лісах – до 300 і навіть 500 років.(шістнадцяти) (шістсот) (шістдесяти)

Номер слайду 101

Хвилинка – цікавинка Мухи переносять більше 60 (шіс…десяти) видів хвороб, серед яких черевний тиф, дизентерія, бруцельоз. Під час дослідження на поверхні однієї мухи виявлено до 6 (шес…и) млн. бактерій, а в її кишечнику – 28 млн. З одного дерева секвої (Північна Америка) можна отримати 2000 кв.м деревини. Щоб перевезти її, потрібно 60 (шіс…десят) залізничних вагонів. Карпатські гори багаті на дикорослі плоди і ягоди (ожина, чорниця, шипшина), лікарську сировину. Тут випадає 600 (шіс…сот) – 1200 мм опадів на рік. ТТТТ

Номер слайду 102

Щовечора щоранкущоночі щохвилини. Граматичне лото вечір ранок Що ніч хвилина день Утворіть прислівники. Запам’ятайте їх правопис.

Номер слайду 103

Самоперевірка Зранку, ввечері, влітку, взимку, восени, навесні, навколо, щотижня, щоденно, недалеко, щовечора, щоранку, щоночі, щоденник, щохвилини.- Яке слово зайве? Що можете сказати про інші слова?Якою частиною мови виражені? Розберіть за будовою. Від поданих прислівників утворіть прикметники.

Номер слайду 104

Каліграфічна хвилинка. Од од ина дц ця дцять одинадцять. У команді одинадцять футболістів. - Назвіть знаменитих футболістів України. (Шовковський, Тимощук, Гусін, Шевченко, Федоров, Гусєв, Несмачний, Ребров, Ротань, Блохін, Протасов, Заваров, Чанов, Литовченко). - Як називається футбольна команда України?

Номер слайду 105

Відгадайте загадки: 1. Невидимий вітер, немов футболіст, Ганяв по дорозі березовий лист. Я слідом ішов через площу і міст на пошту відправили братові … (лист).

Номер слайду 106

2. На стадіоні нині шум і гам – Уболівальники зібрались там. Усі очікують із нетерпінням гол, захоплююча гра … (футбол).r

Номер слайду 107

3. По команді починають, На зеленім полі грають, М’яч ногами вони б’ють, Відпочити не дають … (футболісти).

Номер слайду 108

Щодня. Щодня, кожного дня

Номер слайду 109

Дібрати спільнокореневі слова. Розібрати їх за будовою. Щодня, день, денний, щоденний, щоденно, щоденник. З одним із слів скласти і записати речення.

Номер слайду 110

Письмо під диктовку Рідний край! Безмежні степи, зелені ліси, блакитні небеса. Хіба є на світі щось дорожче за Вітчизну? Вулиця в пишних каштанах і кленах. По ній ти щодня ходиш до школи. Зі стежки до школи, зі шкільної парти, з калини коло хати починається твоя батьківщина.

Номер слайду 111

Завдання Пояснити вживання розділових знаків. Підкреслити однорідні члени речення. Які види речень зустрічались у диктанті?Правопис якого слова треба запам’ятати?Записати і запам’ятати правопис цього слова.

Номер слайду 112

Робота з віршем. Прочитай уважно вірш. Знайди однорідні члени речення. Вподобав Гриць собі лоша Булане, струнконоге. Водиці, сіна чи вівса Щодня несе для нього. Олесь Лупій. Підкреслити словникове слово. Добери до нього спільнокореневі слова. Розбери за будовою.

Номер слайду 113

Творче завдання (В)гору (в)вечері (на)право (що)дня (на)подвір’ї (у)дружбі (що)денник (по)заду - Записати слова, правильно розкриваючи дужки. - Пояснити правопис цих слів. Вгору, направо, на подвір’ї, ввечері, щоденник, щодня, у дружбі, позаду.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Makhlaieva Тetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
4920
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку