Тести для підготовки до ЗНО " Речення. Граматична основа речення"

Про матеріал

Тестові завдання перевіряють знання про просте речення , граматичну основу речення, Учні повинні продемонструвати вміння розрізняти види підметів та присудків та способи їх вираження .

Перегляд файлу

Речення. Граматична основа речення. Другорядні члени речення .

  1. Спонукальним є речення   А Жінки втомились бути непрекрасними.       Б За правду, браття, єднаймось щиро.        В Весна прийшла, та якось несподівано!     Г Шматок землі, ти звешся Україною.
  2. Правильно визначено граматичну основу в реченні      А Кривоніс викресав вогню, запалив люльку, присів під повіткою й задумався.        Б Кошовий першим встромляє носака у стремено і, перекинувши ногу через коня, вгрузає у сідло.      В Гетьман з писарем обмірковували політичні питання.     Г Отаман, приклавши руку до грудей, покірно схилив голову.         Д Я дуже люблю міста Київ і Львів.
  3. Виділене слово є підметом у реченні           А Надворі дмухав весняний скажено-веселий вітер.  Б Хвилястий вітер пелехатий мені спокою не дає.  В Правду вітер той шепоче і розважить зорі хоче.     Г Нас пригоди впинить не в силі.            Д Не раз серед ночі маленький Устим прокидався від стукоту у вікні.
  4. Складений іменний присудок відсутній у реченні        А Сперечатись з Гомером – справа марна.   Б А діти – мов букети піднебесні.          В Ти, бачу, гайдамакам був би рад.       Г Отари сірих хмар лежать безрушно й сонно.
  5. Складений дієслівний присудок вжито в реченні          А Поговорили на раді та й розійшлись, забули.   Б На Січ почали вчащати посли від турка.       В Давнє золото було розміняно на мідяки дрібних, а інколи й приватних починань.        Г Турки рідко користались із рушниць.
  6. Визначте, яким членом речення є виділене слово
  7. І всюди встигав побувати писар Війська Запорозького.      А простим дієслівним присудком      Б складеним дієслівним присудком       В складеним іменним присудком     Г додатком             Д обставиною
  8. В якому з поданих речень є іменний складений присудок        А Земля почала зеленіти тендітною травою.

Б Я вірші почав писать під вечір золотий.    В Як прагне людство в злагоді іти назустріч сонцю, радості й труду!      Г Ми чисті перед совістю, нащадками й планетою.   Д Між людьми буду жить молодий і крилатий.

  1. Підмет виражено неозначеною формою дієслова         А Ще тумани сиві не зійшли з полів.   Б Не знає, на якому дереві хліб росте.   В Пан залишиться паном, щоб він не базікав.  Г Одне з найпочесніших місць у культурному набутку українського народу належить писанкарству, у якому розкрилися висока духовність і небуденний талант нашого народу.    Д Вчитися – ніколи не пізно.
  2. В якому з поданих речень є складений дієслівний присудок    А Він був незвичний, той смуток.  Б Поет всюди залишається господарем свого настрою.   В Василь Стус – справді великий поет.  Г В труді твори красу життя.  Д Почав жевріти схід сонця.
  3. Простий дієслівний присудок ужито в реченні     А Суха морська трава може шелестіти під ногами.  Б Село стоїть у всій своїй одвічній красі, душевній просвітленості.  В Нам треба триматись разом.  Г На Великдень перший раз зозуля може закувати.  Д Вірний приятель – то найбільший скарб.
  4. Текст і завдання до нього.

1. У село йшла велика широка дорога, обсаджена деревиною. 2. До полудня біліли веселі козацькі хати. 3. По вулиці бігала громада дітей різного віку. 4. Минули церкву і завернули в бічну вулицю, де жив Тарас Жмут. 5. Відразу можна було пізнати, що неабиякий дука. 6. Цілий хутір обведений частоколом по високім рові. 7. Довкруги широкого обійстя стояли господарські будинки, стодоли, стайні на рогату тварину, обороги на сіно.

А. Підмет відсутній у реченнях    А 1, 2       Б 4, 5       В 3, 7      Г 4, 6        Д 4, 7

Б. Складений дієслівний присудок є в реченні     А 1        Б 2      В 4      Г 5        Д 7

В. Складений підмет є в реченнях     А 1, 3       Б 4, 5        В 3, 6          Г 4, 7       Д 2, 5

Г. Однорідні підмети є в реченні       А 1     Б 3      В 4            Г 6           Д 7

13. Іменну частину складеного присудка виражено прикметником у реченні   А А церква й довкола церкви – мов великий живий квітник.     Б Що в тебе вийшло – тарантас чи дишло?      В Добре діло – правду говорити сміло.

Г Вечір був м’який, теплий, настояний на степових пахощах.       Д Мабуть, природа створила хлібну зернину в мить високого натхнення, яке витратила вона й на саму людину.

14. Укажіть речення з простим  дієслівним присудком, вираженим фразеологізмом:  А. Це була лебедина пісня композитора.  Б. До лісу було рукою  подати.  В. Ми змусили його розв`язати язика.  Г. Я стою непорушно і печу раків. 

15. Укажіть речення,  у якому є тире між підметом і присудком (розділові знаки пропущено):  А. Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм.  Б.  Руки дівчини зробилися як лід.  В. Червона рожа над усі квіти гожа.

Г. Тільки труд життя основа краса  всевладного життя.

docx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
3404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку