Презентація "Визначні місця Сумщини"

Про матеріал
Миха́йлівська це́рква — церква, розташована в селі Вороніж (Сумська область). Церкву побудовано у 1776 — 1781 роках. Це одне із найяскравіших витворів українського зодчества XVIII ст. Сьогодні Михайлівська церква належить до пам'яток архітектури національного значення.Не виключено, що храм міг бути збудований німецьким майстром. Скіфські кургани зустрічаються по всій території сучасної України. Однак їхня кількість на Сумщині настільки велика, що вчені виокремили цілу групу — Посульські кургани. Знаходяться скіфські поховання VI-V століть до нашої ери в Роменському районі, неподалік сіл Пустовійтівка і Великі Будки.  Кургани розташовані групами, зазвичай, в кожній такій групі є 1-2 величезні кургани висота яких до розкопок становила до 20 метрів. Ці центральні велетні оточені кількома меншими курганами, але значних розмірів — 8-12 метрів, і великою кількістю (сотнями) маленьких.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначні місця Сумщини!Підготувала : вчитель початкових класів Сумської ЗЗСО №3 СМР Пересипкіна Світлана Володимирівна

Номер слайду 2

1. Пам’ятник мамонту. Перший і довгий час єдиний пам’ятник мамонту в світі теж знаходиться в Сумській області. Точна адреса — село Кулішівка Недригайлівського району. Ця пам’ятка має надзвичайну історію. У 1839 році граф Юрій Головкін захотів збудувати в Кулішівці ґуральню. Під час роботи сільські робітники наштовхнулися на кістки мамонта, якого вони сприйняли за величезне чудовисько. Граф викликав до Кулішівки свого друга — доктора медичних наук Івана Калиниченка. І за два тижні розкопок вчені зібрали два повні скелети мамонтів! Отже, тут вперше були знайдені рештки мамонта на території України. А в 1841 році граф, не жалкуючи грошей, звів у Кулішівці оригінальний пам’ятник на честь наукового відкриття.

Номер слайду 3

2. Круглий двір у м. Тростянець. Романтичності Тростянцю додає і його історія. Заснований Йосипом, Денисом, Герасимом та Пилипом Надаржинськими у 1749 році Круглий двір колись був цирком, у вежах якого жили артисти і балерини з кріпацького театру. А в палаці, що розташований поруч у парку, зупинявся Петро Чайковський і написав там свій перший симфонічний твір. Сьогодні в палаці діють краєзнавчий музей,

Номер слайду 4

3. Михайлівська церква. Миха́йлівська це́рква — церква, розташована в селі Вороніж (Сумська область). Церкву побудовано у 1776 — 1781 роках. Це одне із найяскравіших витворів українського зодчества XVIII ст. Сьогодні Михайлівська церква належить до пам'яток архітектури національного значення. Не виключено, що храм міг бути збудований німецьким майстром.

Номер слайду 5

4. Гіперболоїдна вежа Шухова. Виконана за проєктом інженера Володимира Шухова (звідси й назва вежі). Побудована 1929 року під час будівництва місцевого водогону. Башта забезпечувала населення міста питною водою. До 1941 року башта була пунктом спостереження протиповітряної оборони. Під час Другої світової війни башта була пошкоджена і перестала функціонувати.1980 року з вежі зняли бак. Після цього вежа деякий час використовувалась як телевізійна.

Номер слайду 6

5. Посульські кургани. Скіфські кургани зустрічаються по всій території сучасної України. Однак їхня кількість на Сумщині настільки велика, що вчені виокремили цілу групу — Посульські кургани. Знаходяться скіфські поховання VI-V століть до нашої ери в Роменському районі, неподалік сіл Пустовійтівка і Великі Будки. Кургани розташовані групами, зазвичай, в кожній такій групі є 1-2 величезні кургани висота яких до розкопок становила до 20 метрів. Ці центральні велетні оточені кількома меншими курганами, але значних розмірів — 8-12 метрів, і великою кількістю (сотнями) маленьких.

Номер слайду 7

6. м. Глухів. Глухів — одне з найдавніших міст України. Перша згадка про нього як про місто Чернігівського князівства є в Іпатіївському літописі за 1152 рік. Глухів - столиця Війська Запорозького впродовж 1708–1764 років та адміністративний центр Малоросійської губернії з 1765 по 1773 роки. Значний історичний осередок східного Полісся та театральний осередок України.

Номер слайду 8

7. Яблуня – колонія. Розташована у м. Кролевець Сумської області. Я́блуня-коло́нія — ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Особливий, унікальний об'єкт природно-заповідного фонду Сумської області. Яблуня зростає у вигляді куща, який за площею займає близько 10 соток. Орієнтовний вік – понад 200 років.

pptx
Додано
28 лютого
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку