Презентація "Влаштування гідроізоляції"

Про матеріал
Презентація створена для показу на мультимедійній дошці під час проведення уроків теоретичного та виробничого навчання в закладах професійно-технічної освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Улаштування різних видів гідроізоляції Міністерство освіти і науки України ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище»Викладач: Хмельова Г. М. м. Новоград-Волинський2018

Номер слайду 2

план1. Вступ2. Види і класифікація гідроізоляції3. Обмазувальна гідроізоляція4. Жорстка гідроізоляція5. Обклеювальна гідроізоляція6. Просочувальна гідроізоляція7.Ін’єкційна гідроізоляція

Номер слайду 3

Вступ. Улаштування захисту огороджувальних будівельних конструкцій від зволоження та фільтрації води називають гідроізоляцією, а матеріали, з яких улаштовують гідроізоляцію- гідроізоляційними. Вони мають бути водонепроникними і достатньо довговічними. Ці показники досягають за рахунок мінімальної пористості і визначаються відповідними значеннями міцності, деформівності та морозостійкості. Чим більша водонепроникність гідроізоляційних матеріалів, тим вища їх якість. Гідроізоляція будівель має забезпечувати: збереження конструкцій та інженерних споруд за рахунок усунення їх замочування або звоження; мікроклімат усередині приміщень та герметичність будівельних конструкцій. Гідроізоляція, як правило, є прихованим конструкційним елементом, ремонт її дуже складний, а поточні витрати на нього 2-3 рази перевищує первинні. Тому гідроізоляція має виконувати свої функції за певних умов експлуатації протягом визначеного часу, мати максимально можливий і близький до всіх інших конструкцій будівлі термін придатності.

Номер слайду 4

Види і класифікація гідроізоляції За використаним матеріалом гідроізоляцію поділяють наполімерцементну. Полімерну бітумну-полімернубітумну та з допоміжними матеріалами (ін’єктувальні, засипні). За конструктивно-технологічним вирішенням гідроізоляцію поділяютьфарбувальну (обмазувальну)обклеювальну (монтувальну)проникної дії (просочувальну)штукатурну За фізико-механічним станом гідроізоляцію поділяють нажорстко (забезпечує гідроізолювання тріщин)З ознаками еластичності ( перекриває тріщини до 0,5 мм відносне подовження до 10%)

Номер слайду 5

Обмазувальна Гідроізоляція(Полімерцементна)  Обмазувальна гідроізоляція – це бітум,  полімерні матеріали та мастики на цементній основі. Багатошарове покриття, що має різну товщину в залежності від стану поверхні і типу застосовуваного матеріалу. Обмазувальна гідроізоляція може руйнуватися від механічного впливу. Застосовується: для зовнішнього захисту конструкцій від можливої ґрунтової вологи і ґрунтових вод; для внутрішнього захисту приміщень – від капілярної і проступаючої вологи в разі наявності дуже вологого грунту або високому рівні грунтових вод, також якщо є тріщини на конструкціях).

Номер слайду 6

Властивості ceresit 65 Водонепроникна;Паропроникна;Морозостійка;Безусадкова;Стійка до сольової і лужної агресії;Стійка до впливу нафтопродуктів і морської води;Легко наноситься пензлем і шпателем;Придатна для внутрішніх і зовнішніх робіт;У сухих умовах, на піддонах, в оригінальній непошкодженій упаковці - не більше 12 місяців з дня виготовлення.

Номер слайду 7

Мінуси:• термін експлуатації 5-6 років. Згодом обмазувальна гідроізоляція, яка містить бітум, втрачає еластичність, стає крихкою вже при температурі 0 ° С. Деформація призведе до появи в гідроізоляційному шарі тріщин, внаслідок чого покриття відшарується;• при виконанні робіт гарячим бітумом виникають додаткові ризики, які диктують певні умови небезпечної роботи (температура бітумної суміші при нанесенні не менше 120 ° С);• матеріал нестійкий до статичних і механічних впливів. Сьогодні на зміну бітуму  приходять нові сучасні полімерні і синтетичні смоли і матеріали на їх основі. Випускаються також бітумно-полімерні і бітумно-гумові гідроізоляційні мастики на органічному розчиннику.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Жорстка Гідроізоляція. Жорстка гідроізоляція – це за визначенням щільний і важкий гідроізоляційний матеріал. До жорсткої гідроізоляції відносяться водотривкі бетони, металева ізоляція, гідроізоляційні цементно-піщані штукатурки. Нанесення жорсткої гідроізоляції проводиться вручну або з  застосуванням стисненого повітря. Застосовується для зовнішнього і внутрішнього захисту конструкцій від вологи – атмосферної, грунтової, іншої (гідротехнічні споруди). мінуси:• складність і дорожнеча виконання робіт;• матеріал не стійкий до статичних і механічних впливів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Обклеювальна (рулонна) гідроізоляція. Обклеювальна гідроізоляція – шари рулонних матеріалів (руберойд, толь, пергамін), нанесені на попередньо підготовлену поверхню. Даний вид ізоляції має складний алгоритм проведення робіт і вимагає певних навичок і умов при укладанні. Перед наклеюванням або наплавленням матеріалу поверхня потрібно погрунтувати. Гідроізоляцію необхідно захищати. Обклеювальну ізоляцію наносять як на вертикальні, так і на і горизонтальні поверхні. Обклеювальну гідроізоляцію влаштовують на зовнішній стороні конструкції, що примикає до грунту. Висота нанесення гідроізоляції – до верхнього рівня вимощення. При досить високому рівні грунтових вод гідроізоляційне покриття захищають від механічних впливів грунту шляхом виконання глиняного замка або притискних кам’яних або бетонних стін.

Номер слайду 13

Покриття обклеювальної гідроізоляції – це суцільна поверхня, виконана з водонепроникних рулонних плівкових матеріалів. Шари наклеюються або наплавляються на основу або один на одного газовим пальником або водостійкими мастиками. Найбільш часто використовувані матеріали – руберойд, пергамін, толь. На жаль, ці матеріали недовговічні . Сучасні рулонні гідроізоляційні матеріали на основі бітуму модифікуються полімерами, що в результаті значно збільшує їх довговічність, еластичність і теплостійкість. Кількість шарів матеріалу залежить від умов виробництва робіт і видів вологи, від якої потрібно захистити будівельні конструкції. Використовують для захисту від капілярної і проступаючої вологи. У рідкісних випадках – для захисту підвальних приміщень від напору води

Номер слайду 14

Особливості та характеристики рулонних гідроізоляційних покриттів дозволяють влаштовувати їх на будь-яку тверду основу (бетон, асфальтобетон, метал, дерево, старе покриття). Для захисту рулонної обклеювальної гідроізоляції від впливу механічних пошкоджень і ультрафіолетових випромінювань поверхню захищають кам’яною крихтою.

Номер слайду 15

Просочувальна гідроізоляція. Просочувальна гідроізоляція – розплави бітумів, рідких полімерів, синтетичних смол, кремнійорганічних сполук, рідке скло. Наноситься на бетонні і кам’яні поверхні (плити, блоки, цегла, вапняк) у вигляді спеціальних розчинів, що володіють здатністю вбиратися вглиб поверхні, таким чином захищаючи конструкцію від впливу вологи. При використанні потрібноякісно підготовлена​​поверхня конструкції.

Номер слайду 16

До особливого класу просочувальної гідроізоляції можна віднести проникаючу гідроізоляцію на основі пенетрируючих матеріалів. Гідроізоляція такого виду містить добавки хімічно активних речовин. Основне призначення – внутрішня гідроізоляція фундаментів і підвалів. Можливе застосування при ремонті бетонних конструкцій або споруд. Просочувальну гідроізоляцію виконують під час виконання робіт зсередини приміщення при неможливості зробити зовнішню гідроізоляцію. Даний матеріал створює кристалічні утворення. Гідроізоляційна суміш дозволяє кристалам рости при проникненні в пори бетону на глибину до 60 см. В результаті гідроізоляція стає складовою частиною бетону, збільшуючи міцність матеріалу конструкції за рахунок заповнення пір, що і гарантує його високу водонепроникність. Іншими словами, пенетрируючі матеріали сприяють росту кристалів в бетоні назустріч проникаючій волозі. В процесі експлуатації, при контакті з вологою хімічна реакція триває, утворюючи нові кристали в матеріалах і покращуючи процес герметизації.

Номер слайду 17

Властивості ceresit co 81 Висока проникаюча здатність. Надає гідрофобності оброблюваних поверхонь. Закупорює капіляри і тріщини (до 0,5 мм)Збільшує міцність конструкцій. Екологічно чиста. Пристрій об'ємної гідрофобізації з подальшою гідроізоляцією конструкціїУ фірмовій герметичній упаковці, в прохолодних і сухих умовах - 12 місяців від дати виготовлення, зазначеної на упаковці.

Номер слайду 18

Ін’єкційна гідроізоляціяІн’єкційна гідроізоляція проводиться шляхом нагнітання рідких матеріалів в пори і тріщини грунту або конструкцій. За щільністю матеріали, за допомогою яких здійснюється такий тип гідроізоляції, близькі до характеристики води і мають здатність проникати в порожнечі. Відновлення зовнішнього шару гідроізоляції проводиться без проведення земляних робіт.Ін’єкційна гідроізоляція використовується для:• гідроізоляції і захисту конструкцій і приміщень від капілярної вологи або грунтових вод;• ліквідації протікання в стінах шляхом заповненням тріщин;• збільшення несучої здатності фундаментів і основ;• створення відсічення для виключення підсмоктування капілярної вологи з ґрунту.

Номер слайду 19

Матеріали вводяться в конструкції або грунт під дуже високим тиском (до 240 атмосфер) за допомогою спеціального обладнання, заповнюючи всі тріщини, пори і порожнечі і утворюючи гідроізоляційну еластичну мембрану між стіною і грунтом.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Контроль якості гідроізоляційних робіт. Надійність гідроізоляції залежить від водонепроникності і інших фізико-механічних властивостей вихідних матеріалів, якості виконання гідроізоляційних робіт, сталості технологічного режиму і умов експлуатації.Ізольовану поверхню в поверхневому шарі під шпаклівку, фарбувальну, обклеювальну і облицювальну ізоляцію, повинна мати вологість до 5%, раковини і вибоїни на поверхні не припустимі, просвіт під двометровою рейкою на горизонтальній поверхні не більше 5 мм, на вертикальній до 10 мм. Фарбувальна гідроізоляція повинна мати не менше двох шарів з проміжним сушінням при товщині шару близько 2 мм, на поверхні повинні бути відсутні бульбашки і здуття. Обклеювальна гідроізоляція не допускає відшаровування рулонних матеріалів від підстави, при повільному відриві двох сусідніх шарів покриття відрив може бути тільки по рулонному матеріалу, не допускаються бульбашки і здуття, повинна бути гарантована необхідна адгезія - при простукуванні дерев'яним молотком по готовому покриттю звук змінюватися не повинен. Для штукатурної гідроізоляції регулюється товщина окремих шарів покриття, вона повинна бути в межах 6 ... 10 мм. Для металевої ізоляції основною вимогою є герметичність швів, яка перевіряється при випробуванні пневматичним тиском, що перевищує в 1,5 рази робочий. Для глиняного замка встановлені наступні нормативні вимоги - температура глини не нижче 15 ° С, вологість в межах 20 ... 30%, товщина одного шару в вертикальній площині не менше 10 см.

Номер слайду 22

Безпека праці1.5. Інструкція є обов'язковим для виконання нормативним документом для гідроізолювальника.1.6. До виконання гідроізоляційних робіт допускаються особи не молодше 18 років після проходження ними:- попереднього медичного огляду;- спеціального навчання (у т.ч. пожежно-технічного мінімуму);- вступного інструктажу;- інструктажу на робочому місці.1.7. Надалі ізолювальники на гідроізоляції повинні проходити наступні інструктажі з охорони праці:- повторний - не рідше одного разу на 3 місяці;- позаплановий - при порушенні вимог безпеки праці, що призвело чи могло призвести до аварії або нещасного випадку; при зміні технологічного процесу, конструкцій будівельних машин і механізмів, діючих нормативних актів про охорону праці;- цільовий - при виконанні разових робіт, безпосередньо не пов'язаних з обов'язками за фахом, ліквідації аварії, стихійного лиха, проведенні робіт, для яких оформляється наряд-допуск, дозвіл та інші документи.

Номер слайду 23

Використана література та інтернет- носії1. Під ред. Іскриня В. С. "Гідроізоляція огороджувальних конструкцій промислових і цивільних споруд. Довідковий посібник. "- Стройиздат, 19752. С. Н Попченко "Гідроізоляція споруд та будівель" - Ленінград Стройиздат, Ленінградське відділення, 19813. П.І. Юхневскій "Будівельні матеріали та вироби". Навчальний посібник - Мінськ, УП "Технопрінт", 20044. Протвінеев І. В. та інші "Гідроізоляційні, покрівельні та герметизуючі матеріали". М., 1963 р5.Інтернет сайт https://ibud.ua/ru/statya/gidroizolyatsiya-fundamenta-vidy-gidroizolyatsii-187

pptx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
2834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку