Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею посунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього страждає імунна система. Доцільним є вживання природних корисних речовин у щоденному раціоні людини, а саме аскорбінової кислоти, що допомагає підтримувати здоров'я організму.
Загальновідомо, що джерелами аскорбінової кислоти є свіжі фрукти та овочі, які не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому великою популярністю користуються соки. Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту аскорбінової кислоти у соках є актуальним.
Міністерство освіти і науки України Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Харківське територіальне відділення МАН України Відділення: хімія та біологія Секція: валеологія ВМІСТ АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ЛАБОРАТОРНИХ УМОВАХ Роботу виконала: Грамотєєва Дар’я Євгеніївна, учениця 9 класу Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області Науковий керівник: Сєрік Ольга Вадимівна, вчитель біології Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області, «спеціаліст І категорії» Чугуїв - 2019
Актуальність проблеми Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею посунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього страждає імунна система. Доцільним є вживання природних корисних речовин у щоденному раціоні людини, а саме аскорбінової кислоти, що допомагає підтримувати здоров'я організму. Загальновідомо, що джерелами аскорбінової кислоти є свіжі фрукти та овочі, які не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому великою популярністю користуються соки. Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту аскорбінової кислоти у соках є актуальним.
Науковий апарат . Мета роботи: дослідження вмісту аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах. Об'єкт дослідження: соки торгових марок України та виготовлені у лабораторних умовах. Предмет дослідження: вміст аскорбінової кислоти у соках. Гіпотеза: визначити вміст аскорбінової кислоти у соках та рекомендувати до вживання в щоденному раціоні. Новизна роботи: набуло подальшого розвитку дослідження вмісту аскорбінової кислоти у соках; вперше розроблено буклет та створено тест з данного питання.
Завдання: 1. Проаналізувати літературні джерелата інтернет-ресурси з питання впливу аскорбінової кислоти на людський організм. 2. Провести соціометричне дослідження з питання вибору соків за вмістом аскорбінової кислоти. 3. Визначити вміст аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах йодометричним методом. 4. Розробити буклет та створити тест «Аскорбінова кислота – це складова нашого здоров’я!». 5. Здійснити апробацію результатів науково-дослідницької роботи.
теоретичний: аналіз літературних та інтернет-джерел; лабораторний: визначення вмісту аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах йодометричним методом; соціометричний: онлайн-опитування населення; практичний: розробка буклету та створення тесту. Методи дослідження:
Теоретичний аналіз наукової літератури та інтернет-ресурсів дозволив визначити зміст понять: вітаміни, аскорбінова кислота, авітаміноз, гіповітаміноз. Розглянуто і підтверджено, що аскорбінова кислота посилює реактивність і стійкість організму, підвищує рівень мобілізації його функціональних резервів і відновлює адаптаційні можливості людського організму. Встановлено, що добова потреба людини в аскорбіновій кислоті залежить від віку та періодів життя. На виконання першого завдання:
Основні поняття: Вітаміни (лат. vitae – життя і амін – речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах. Аскорбінова кислота (гамма-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти, вітамін C), відносно проста органічна кислота, яка міститься в свіжих фруктах та овочах і за фізико-хімічними властивостями відноситься до водорозчинних вітамінів.
Вміст аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах С6Н8О6 + I2 = С6Н6О6 + 2HI Визначаємо вміст аскорбінової кислоти в контрольній пробі: 1) в 1 мл 5% розчину йоду – 28 крапель Х мл розчину йоду – 8 крапель Х=1х8/28=0,29 (мл) 2) в 1 мл 5% розчину йоду – 35 мг аскорбінової кислоти 0,29 мл 5% розчину йоду – Х мг аскорбінової кислоти Х= 0,29х35/1=10,15 (мг)
Загальновідомо, що джерелами аскорбінової кислоти є свіжі фрукти та овочі, які не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому великою популярністю користуються соки. Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту аскорбінової кислоти у соках є актуальним. Мета роботи: дослідження вмісту аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах. Міністерство освіти і науки України Департамент науки і освіти Харківської облдержадміністрації Харківське територіальне відділення МАН України Відділення: хімія та біології Секція: валеологія ВМІСТ АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ЛАБОРАТОРНИХ УМОВАХ Роботу виконала: Грамотєєва Дар’я Євгеніївна, учениця 9 класу Чугуївської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Чугуївської міської ради Харківської області Чугуїв – 2019 daria07012005@gmail.com Аскорбінова кислота – це складова нашого здоров’я! Техніка дослідження йодометричним методом заснована на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окислюються розчином йоду. Як тільки йод окислить всю аскорбінову кислоту, наступна крапля, прореагувавши з крохмалем, пофарбує в синій колір. Висновок: в порівнянні з контрольною пробою, де вміст аскорбінової кислоти становить 10,15 мг, свіжовиготовлений апельсиновий сік містить 15,05 мг та свіжовиготовлений яблучний сік містить 7,35 мг. ТМ «Наш сік» містить 3,85 мг, ТМ «Садочок», «Rich» і «Jaffa» – 1,4 мг відповідно. Зміни вмісту аскорбінової кислоти виявлено у ТМ «Наш сік»: у 2018 році (2,45 мг) у 2019 (3,85 мг) та у свіжовиготовленому яблучному соку: у 2018 році (4,9 мг) у 2019 (7,35 мг). Отже, за отриманими даними проведеного дослідження, якщо хочемо поповнювати свій організм аскорбіновою кислотою, вживаємо соки торгових марок України або самостійно виготовлені та рекомендуємо до вживання в щоденному раціоні.
Тест Аскорбінова кислота – це складова нашого здоров’я! Аскорбінова кислота – це: 2. Відсутність аскорбінової кислоти в організмі викликає хворобу: 3. Джерелами аскорбінової кислоти є: Добова потреба в аскорбіновій кислоті становить: 5. Яку роль в організмі виконує аскорбінова кислота: А. Вітамін А В. Вітамін С Б. Вітамін В1 Г. Вітамін D А. Куряча сліпота В. Цинга Б. Бері-бері Г. Рахіт А. Печінка тріски, жовтки яєць В. Соки, шипшина, цитрусові Б. Дріжджі хлібні, геркулес Г. Оселедець, ікра осетрова А. 1,5 – 2,5 мг В. 70 – 100 мг Б. 1,5 – 2,0 мг Г. 0,0025 – 0,01 мг А. Нормалізує стан зору та кожі В. Високу антивірусну активність Б. Забезпечує нормальний ріст Г. Підвищує рівень Са в крові
Висновки: 1. Проаналізувано літературні джерела та інтернет-ресурси з питання впливу аскорбінової кислоти на людський організм. 2. Проведено соціометричне дослідження з питання вибору соків за вмістом аскорбінової кислоти. 3. Визначено вміст аскорбінової кислоти у соках торгових марок України та виготовлених у лабораторних умовах йодометричним методом. 4. Розроблено буклет та створено тест «Аскорбінова кислота – це складова нашого здоров’я!». 5. Здійснено апробацію результатів науково-дослідницької роботи.