Виховна година "20 звичок корисних для здоров'я"

Про матеріал
Короткий опис корисних звичок для здоров'я людини з жартівливими картинками задля привернення уваги та кращого зосередження учнів на даному питанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година Класний керівник 10 класу: Басій – Волошина Валентина Володимирівна

Номер слайду 2

У здоровому тілі – здоровий дух. Хворіють діти – хворіє нація. Бережи одежу знову, а здоров'я замолоду.

Номер слайду 3

узагальнити знання учнів про складові компоненти їжі, про її користь та позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров'я людини; про основи культури і традиції харчування українців; зосередити увагу учнів на розкритті поняття “ здоровий спосіб життя ”; закласти в них бажання і прагнення залишатися здоровими на довгі роки життя. Мета:

Номер слайду 4

1. Відвикни від будильника Наш сон складається із циклу фаз глибокого і швидкого сну. Саме під час глибокого сну ми по-справжньому відпочиваємо, і переривання цієї фази будильником – справжнє варварство по відношенню до свого організму. Згідно з дослідженнями французьких вчених, хронічне недосипання скорочує життя в 1.6 рази. В першу чергу страждає серце: американці підтвердили, що у жінок, які сплять за добу 5 годин і менше, ризик серцевого приступу збільшується на 45%, а кров'яний тиск підвищується в 60 % випадків. Порушується вироблення гормонів: підвищується рівень гренлину, що відповідає за підвищений апетит. Розлад режиму сну призводить до пониження працездатності, швидкої втоми і до очних хвороб. Визначте розумним шляхом, скільки вам треба для сну, і спробуйте нормалізувати добовий ритм.

Номер слайду 5

2. Слідкуй за зубами Американський стоматолог Майкл Ройзен, автор книги “Реальний вік”, вивів формулу: щоденне чищення зубів і полоскання рота водою після будь-якого прийому їжі подовжує життя на 6 років. Вся справа у бактеріях, що призводять до зубного каменю і спричиняють запалення ясен.

Номер слайду 6

3. Снідай Ті, хто ранком снідає, споживають більше вітамінів і мінералів і менше жирів і “ поганого ” холестерину. Корисний сніданок – фруктовий або овочевий салат, вівсянка з яйцем, кефір.

Номер слайду 7

4. Втягни живіт Покращиться осанка, а внутрішні органи (і кишечник також) займуть правильне положення. Встань біля стіни, доторкнись до неї потилицею, лопатками, бедрами, п'ятками. Напруж м'язи пресу, одночасно роблячи глибокий вдих і втягуючи живіт. Запам'ятай правильне положення тіла і практикуй регулярно! Приємний бонус – про вздуття можна буде забути.

Номер слайду 8

5. Зменши звук На хвилину відволічись від справ і прислухайся: які звуки чутно у вашій будівлі? …грає магнітофон, гудить холодильний, а пралка “ стартує” , працює телевізор, сусіди роблять ремонт, а за вікном-гуркіт машин, тракторів, потягів… Ми живемо в безперервному шумі. Думаєте, що це йде на користь вухам і мізкам? Регулярний шум може викликати акумулятивний ефект: накопичуючись в організмі, акустичне подразнення пригнічує нервову систему. А звуки великої потужності вражають органи слуху і сприяють зниженню його гостроти. Приклади вухо до морської ракушки, якщо не чуєш шум моря, то зменш звук навколо.

Номер слайду 9

7. Їж клітковину Щоденно 2-3 яблука, шматок зернового хліба, а зимою ще 300 грамів капусти. Не забувай за традиційну осінню гарбузову кашу.

Номер слайду 10

8. Тренуй мозок Розгадуй кросворди, вивчай мови чи пиши вірші. Вчені дослідили, що при цьому значно уповільнюється процес вікової деградації мозку.

Номер слайду 11

9. Розписуй меню на тиждень по – перше, значно зекономиш на закупівлі по-друге, зможеш зробити харчування сім'ї найбільш повноцінним. Сосиски або куплені пельмені три рази на тиждень – це дуже багато. Закордонні дієтологи стверджують, що за один день бажано з'їдати до 30 різних продуктів (супу, салату,рагу). Прослідкуй, щоб під час меню було достатньо свіжих овочів або фруктів.

Номер слайду 12

10.Зранку – контрастний душ І вегетативно-судинна дистонія, хвороба людей розумової праці, тобі страшною не буде. Плюсів море: і економія кави, і гарний обмін речовин, і чудовий стан шкіри. Спочатку не роби надто велику різницю температур, звикай до контрасту поступово. Після процедур як слід розтирай тіло щіткою або масажною рукавицею: це активізує обмінні процеси в шкірі, яка, як відомо, є органом дихання і виділень організму. За добу шкіра може вивести до 800 грамів водяних парів – це вдвічі більше, ніж легені! Протягом 30 хвилин після водяних процедур дай шкірі подихати!

Номер слайду 13

11.Більше повітря і сонця Візьми за правило щоденно три рази на тиждень провітрювати приміщення і кожен ранок піднімати штори або жалюзі: інсоляція кімнати повинна бути не менше 3 годин. Доведено: без сонячного світла організм не може нормально функціонувати, а його недоліком є депресії та дефіцит вітаміну Д. Кімнатні рослини ніколи не розквітнуть в закритому приміщенні під лампою денного світла. І людському організму в таких умовах працювати складно. Кожен день, хоча б на півгодини виходьте на вулицю! Спіть у прохолодній кімнаті з відкритою кватиркою. Всім відомий факт: хто спить при температурі 17-18 градусів, довше зберігає молодість і свіжість шкіри.

Номер слайду 14

12. Відвикни кидати цукор в чай Зуби будуть міцніші, менше “ пустих ” калорій. Тому що в одній чайній ложці їх 35! Також якісний чай з цукром перетворюється на безколірний коричневий сироп. За результатами досліджень французьких біологів, лейкоцит може знищити 14 бактерій, а після потрапляння в їжу 6 ложок цукру протягом дня йому під силу лише із 6. Відвикнути дуже легко: треба місяць пити напій без цукру (перший тиждень можна з кубикомцукру), а потім спробувати покласти трохи більше, чим до експерименту. До речі, сучасна людина вживає в 100 разів більше цукру, ніж її предки 100 років назад. А його надмірне споживання, за дослідженнями американських дієтологів, сприяє зниженню імунітету, призводить до судинних порушень, прискорює розвиток вікових змін.

Номер слайду 15

13. Релаксуй Навчися відчувати себе щасливою і радісною саме сьогодні і зараз, а не тоді, коли настане або завершиться складний етап у житті або щось станеться. Начни з простого: знайди гарне положення, вимкни все, що видає подразливі звуки, і прислухайся до свого тіла: йому напевно тепло у цих м'яких шкарпетках, приємно під пледом і дуже спокійно, тілу подобається такий затишок. Практикуй регулярно!

Номер слайду 16

14.Після сніданку – мед Звичайно, у тому випадку, якщо у тебе немає алергії на цей продукт. В ньому – вся гама вітамінів, необхідних організму. Під його дією в організмі краще переварюються необхідні для кісток кальцій та магній, покращується лімфообіг. Столова ложка меду через півгодини після сніданку піде лише на користь.

Номер слайду 17

15.Дихай глибоко Це збільшить об'єм легень, і відповідно насичення киснем кожної клітинки твого тіла. Сучасна людина із своїм малорухомим станом життя використовує можливості своїх легень тільки на 1/3. Практикуй ранком і ввечері вправу: 20-30 глибоких вдихів і видихів. Краще під час фізичного навантаження.

Номер слайду 18

16.Готуй по-новому Здорова їжа, приготовлена на парі або в пічці, покращує харчування і обмін речовин. Надавай перевагу простій їжі (каша, м’ясо, риба, молочні продукти, салати) з мінімальною кількістю солі: нирки за це не раз подякують. Кожного разу обов'язково їж свіжі овочі і фрукти. І намагайся, щоб об'єм свіжої і термічно обробленої їжі був у меню в співвідношенні 2:1.

Номер слайду 19

17.Починай день зі слянки води Цей нехитрий прийом запускає роботу кишкового тракту, позбавляє його накопиченої за ніч слизі, також це чудова профілактика від переїдання. Вода повинна бути не кип'яченою і не з пляшки, а бажано – джерельною. А щоб нормалізувати кількість рідини, слідкуй за кольором мочі: темно-жовта дає сигнал, що пити треба більше, надто світла – зменшити вживання рідини.

Номер слайду 20

18. Добав духмяних спецій Вони зроблять страву смачнішою, відповідно покращать секрецію шлункового соку і покращать травлення. Куркума, наприклад, стимулює функцію печінки, імбир і кмин справляються з метаболізмом, гвоздика збуджує апетит, кардамон покращує травлення. Шафран очищає кров. Увага! Купуй сухі спеції без солі, підсилювачів смаку інших добавок і клади у готові страви.

Номер слайду 21

19. Рухайся Фізична активність може бути не тільки заняттям з фітнесу і біля тренажерів . Займайся спортивною ходою. За формулою: із 220 вирахуй свій вік, а результат помнож на 0,8 – це і буде частота пульсу, яку тобі треба буде підтримувати протягом півгодини щоденно. Використовуй кожну можливість, щоб розрухати організм. Наприклад, вечірній перегляд серіалу може бути корисним для здоров'я, якщо ти будеш при цьому крутити хула - хуп або їхати на велотренажері. Навіть сидіння на кріслі можна перетворити на корисну вправу: розкачуйся. А саме крісло під час сидіння вибирай максимально міцне і жорстке: ця нехитра штука заставе тебе змінювати положення тіло весь час.

Номер слайду 22

20.Перевзувайся Не носи взуття на підборах більше 3 годин. Стопа не виконує функцію амортизаторів: кожен крок – удар на хребет. (Від цього грижі міжхребтові і швидше зношування дисків). Часте використання кедів та кросівок теж запарює ноги, деформує стопу і осанку, ходу.

Номер слайду 23

Гра “Малюнки з виставки” Корисне Шкідливе

Номер слайду 24

Здоров'я родини – здоров'я дитини. В цю істину вкладено глибокий зміст. Здорова родина – здорова дитина. У цих двох поняттях прокладено міст. Хай міст цей єднає батьків і дітей, Щоб правильно й радісно жити, Іти по життю із девізом в руках: “Здоров”я потрібно цінити!”

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

ppt
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку