Презентація на тему : "ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ. КРОВ: ФУНКЦІЇ, СКЛАД."

Про матеріал

Навчальна: сформувати поняття про внутрішнє середовище організму та складові, які його формують; дати визначення поняттю гомеостаз, визначити функції і склад крові;

Розвивальна: продовжити формувати вміння працювати з підручником та опорними матеріалами, логічно мислити розвинути логічне і абстрактне мислення, вміння думати, висловлювати свої думки, розвивати навички зв'язного мовлення;

Виховна: виховати культуру спілкування, взаємоповагу, доброзичливість,ввічливість.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дуже складна є рідина,по судинах рухається вона,В ритуалах використовували її,Вважали, що не горить вона в вогні. Нею на бої благословляли,І тіло людини нею окропляли, Вона – є джерело життя. Й без неї не можливе майбуття. Як називається вона?Ти відповідь скоріше дай,Оцінку гарну заробляй!

Номер слайду 2

Кров, слід знати, особливий сік(Мефістофель, Й. Гете "Фауст")

Номер слайду 3

Мефістофель, пропонуючи Фаусту підписати угоду з «нечистою силою», говорив: «Кров, слід знати, особливий сік». У цих словах відбиваються містичні вірування в кров як у щось таємниче. За кров’ю визнавалася могутня й виключна сила: кров’ю скріплялися священні клятви, жерці примушували дерев’яних ідолів «плакати кров’ю», давні греки приносили кров у жертву своїм богам. Деякі філософи Давньої Греції вважали кров і душу одним і тим самим. Давньогрецький лікар Гіппократ призначав душевно хворим кров здорових людей. Він вважав, що у крові здорових людей міститься здорова душа.

Номер слайду 4

кров – найдивовижніша тканина нашого організму. Рухливість крові – найважливіша умова життя організму. Як не можна уявити собі державу без транспортних ліній зв’язку, так не можна зрозуміти існування людини або тварини без руху крові судинами, коли в усі органи й тканини розносяться кисень, вода, білки та інші речовини.

Номер слайду 5

ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ. КРОВ: ФУНКЦІЇ, СКЛАД.

Номер слайду 6

Навчальна: сформувати поняття про внутрішнє середовище організму та складові, які його формують; дати визначення поняттю гомеостаз, визначити функції і склад крові; Розвивальна: продовжити формувати вміння працювати з підручником та опорними матеріалами, логічно мислити розвинути логічне і абстрактне мислення, вміння думати, висловлювати свої думки, розвивати навички зв’язного мовлення;Виховна: виховати культуру спілкування, взаємоповагу, доброзичливість,ввічливість. Мета уроку:

Номер слайду 7

Кров - рідка тканина внутрішнього середовища, що забезпечує життєдіяльність організму.

Номер слайду 8

Проблемне питання :«яку ж будову має кров, що їй надають такої містичної сили й значення? «

Номер слайду 9

Особливості кровіОб’єм крові дорослої людини становить приблизно 7% ваги тіла, у ново­народжених — 10 – 19% ваги тіла, у немовлят — 9 – 12%, у дітей шкільного віку — 7%. Кров складається з рідкої частини - плазми — 55 – 60% і формених елементів — еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів - 40 – 45%. У кровоносних судинах циркулює не вся кров. Частина міститься в кров’яних депо: печінці — 20%, селезінці — 16%, шкірі — 10%. Депо крові бере участь у підтриманні постійної кількості циркулюючої крові.

Номер слайду 10

Плазма кровіПлазма крові складається: з води (90 – 91%) сухих речовин: 7 – 8% білків; 0,9 – 1% мінеральних речовин; 0,12% — глюкози;0,7 – 0,8% — жирів. також азотисті сполуки небілкового характеру (сечовина, сечова кислота, амінокислоти, креатинін, аміак), гормони, ферменти, вітаміни, антитіла, розчинні гази.

Номер слайду 11

Функції кровіа) дихальна;б) транспортна;в) трофічна;г) видільна; д) регуляторна; е) терморегуляторна;є) гомеостатична; ж) захисна.

Номер слайду 12

Будова і функції еритроцитів. Кількість еритроцитів в одиниці об’єму крові складає:у чоловіків: 3,9 – 5,5 x 1012/л; у жінок: 3,7 – 4,9 x 1012/л. До складу еритроцита входить понад 100 хімічних сполук — 60% води і 40% сухих речовин, що складаються з гемоглобіну (85%) та інших речовин: металів – заліза, калію, натрію, магнію, міді, цинку, марганцю; вітамінів — аскорбінової кислоти, нікотинової кислоти, пантотенової кислоти, вітамінів В1, В2, В6, понад 40 ферментів.

Номер слайду 13

Гемоглобін. Основною складовою частиною еритроцитів є дихальний залізовмісний пігмент крові – гемоглобін(haima - кров, від лат. globus - куля)У кожному еритроциті близько 265 млн. молекул гемоглобіну. Гемоглобін — це білок, молекула якого складається з 4 пептидних ланцюжків, до яких приєднані 4 атоми заліза.

Номер слайду 14

Види гемоглобіну

Номер слайду 15

Будова і функції лейкоцитів. Лейкоцити (від грец. leukos - білий, kytos - клітина) - безбарвні ядерні клітини крові, які виконують захисні функції, забезпечуючи імунні реакції організму.

Номер слайду 16

Класифікація лейкоцитів. Гранулоцитинейтрофіли (60 – 70%)еозинофіли (2 – 4%) базофіли (0,2 – 0,5%)Агранулоцитимоноцити (5 – 8%) лімфоцити (20 – 30%)

Номер слайду 17

гранулоцитинейтрофіли (60 – 70%) — фагоцитують хвороботворних бактерій; відіграють первинну роль в опірності організму до гострих інфекційних захворювань; еозинофіли (2 – 4%) — відіграють важливу роль при алергічних станах організму (підвищеній чутливості до будь-якої речовини) та у разі глистової інвазії; базофіли (0,2 – 0,5%) — містять гепарин, тобто речовину, яка запобігає зсіданню крові.

Номер слайду 18

Агранулоцитимоноцити (5 – 8%) — найбільші лейкоцити, здатні до фагоцитозу. Моноцити часто збільшуються і стають макрофагами, які швидко рухаються і поглинають 100 і більше бактерій, відіграють роль в опірності організму до хронічних інфекційних хвороб; лімфоцити (20 – 30%) — найменші лейкоцити. Лімфоцити можуть перетворюватись в моноцити, макрофаги, беруть участь в утворенні антитіл. формують специфічний імунітет і здійснюють функцію імунного нагляду.

Номер слайду 19

Вправа«Незакінчене речення» (посилання на вправу)http://learningapps.org/display?v=p9kga21en16

Номер слайду 20

ОСНОВНА Функція лейкоцитівзахист організму від мікроорганізмів, чужорідних білків, сторонніх тіл.

Номер слайду 21

Виконання лабораторної роботи № 1 «Мікроскопічна будова крові людини»

Номер слайду 22

Особливості переливання кровілюдям, які мають І групу крові, можна переливати лише І групу. Кров І групи можна переливати усім (універсальні донори). Особинам, які мають ІV групу крові, можна переливати кров усіх чотирьох груп (універсальні реципієнти). Особинам, які мають ІІ і ІІІ групи крові можна переливати тільки їх групи, або кров І групи.

Номер слайду 23

Розгадайте ребуси.

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати § 15, 16 в підручнику, опорні схеми в зошиті;Випереджальне завдання (індивідуально). Підготувати повідомлення про недокрів’я, причини виникнення.

Номер слайду 25

ДЯКУЮ ЗА увагу!

pptx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку