Презентація Внутрішні води Євразії: озера

Про матеріал
Пропоную презентацію для учнів 7 класу з теми Озера Євразії. Складена відповідно підручника Географія Г.Д. Довгань, О.Г. Стадник. Презентація полегшить роботу під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія 7 клас. Внутрішні води Євразії: озера. Географія 7 клас. Внутрішні води Євразії: озера

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Типи озер за походженням улуговин. ЗалишковіТектонічніЛьодовиковіВулканічніЗагатніЛиманніОзеро—природна заглибина на суходолі заповнена водою.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тектонічні озера—їх утворення пов’язані з розломами в земній корі. Озера утворенні таким чином, як правило мають велику глибину. ( Байкал, Мертве море, Женевське, Скадарське, Іссик-Куль.)Озеро Байкал Женевське озеро

Номер слайду 6

Озеро Байкал—найглибше озеро земної кулі (1620м). Озеро лежить у западині земної кори з крутими схилами—грабені. Озеро має найчистішу прісну воду на планеті, в якій розчинено дуже мало мінеральних речовин. В озеро впадають численні річки, а витікає лише одна—Ангара.

Номер слайду 7

Мертве море Найсолоніше озеро світу—Мертве море. Його солоність досягає 400 проміле. Солоність води така велика, що якби вона висохла, на дні залишився б шар солі завтовшки 21м. Через те озеро дістало назву «сільничка світу». Велика солоність унеможливлює існування в ньому організмів, тому воно називається «мертвим».

Номер слайду 8

Озеро Іссик-Куль. Озеро Іссик—Куль - на Тянь-Шані одне з найкрасивіших озер світу. Назва озера в перекладі з киргизької мови. Означає «Тепле озеро». Знаходиться на висоті 1600м. над рівнем моря.

Номер слайду 9

Залишкові озера—залишки давніх морських басейнів. Каспійське море—найбільше за площею озеро у світі. На території, яку воно займає371 тис. кв. км—могла б розміститися така велика європейська держава, як Німеччина.

Номер слайду 10

Аральське море-озеро. Аральське море—живлять дві великі річки—Амудар’я і Сирдар’я. Проте їх води майже повністю забирають для зрошення. Наслідком цього стало катастрофічне обміління моря, і його площа за півстоліття скоротилася вдвічі.

Номер слайду 11

Льодовикові озера—утворилися в западинах, які після себе залишили льодовики. Такі озера мають велику протяжність, малу ширину та значну глибину. (Ладозьке, Онезьке)Ладозьке озеро. Онезьке озеро

Номер слайду 12

Ладозьке озеро—найбільше озеро Європи, розташоване у Росії. Котловина Ладозького озера льодовиково -тектонічного походження. В палеозої 300-400 мільйонів років тому вся територія озера була покрита морем. Північна частина озера лежить на Балтійському кристалічному щиті, південна на Східноєвропейській платформі. Площа озера 18. тис. кв. км. Пересічна Глибина 70м, максимальна 230м. На озері є 660 острові загальною площею 435.кв.км. Рівень поверхні озера на 5м. вище зі рівень моря. По озеру здійснюється судноплавство, воно є частиною Волго-Балтійського і Біломоро-Балтійського водних шляхів.

Номер слайду 13

Онезьке озеро—розташоване на північному заході Європейсько частини Росії, на території Карелії, Ленінградської та Вологодської областей. Друге за величиною озеро в Європі після Ладозького. Належить до Балтійського моря Атлантичного океану. Площа поверхні становить 9.7 тис.кв.км. Середня глибина становить 50-60м, найглибша частина озера північна, де глибина сягає 127м. В Онезьке озеро впадають близько 50 річок.

Номер слайду 14

Загатні озера—утворилися внаслідок перегородження гірської річки під час обвалів ( Синевір, Сарезьке)Синевір. Сарезьке

Номер слайду 15

Карстові озера—утворилися при розчинені гірських порід підземними водами (Світязь)Озеро Світязь

Номер слайду 16

Вулканічні озера—утворилися у кратерах згаслих вулканів. Вони мають невелику площу, але можуть бути глибокими. Поширені на Японських, Філіппінських островах, Камчатці.

Номер слайду 17

Заплавні озера—утворюються в долинах річок. При переміщені річка формує нове русло, а ділянки старих втрачаючи зв’язок з новими перетворюються на озера. ( Ялпуг, Кагул)Ялпуг. Кагул

Номер слайду 18

Лиманні озера—утворюються внаслідок відокремлення від моря косою або пересипом( Сасик, Ялпуг). Сасик. Ялпуг

Номер слайду 19

Скадарське озеро—найбільше озеро на Балканському півострові. Має площу поверхні 391кв.км. І розташоване на території Чорногорії та Албанії. Озеро є одним з найбільших пташиних заповідників у Європі, тут мешкають 270 видів рідкісних птахів.

Номер слайду 20

Сарезьке озеро—одне з наймолодших на земній кулі. У кам’яній чаші Сарезу зібрано близько 15 кубічних кілометрів прозорої, кришталево-чистої прісної води.

Номер слайду 21

Озеро Світязь— «український Байкал»—найглибше озеро України (понад 58м). Це один з наймальовничіших куточків нашої країни. Зовсім недавно вода в цьому озері була надзвичайно прозорою, але зазнала забруднення, передусім, отрутохімікатами, злитими з полів.

Номер слайду 22

Озеро Балхаш—у центральній Азії. Єдине озеро у світі, де солоність води в різних його частинах істотно відрізняється. У західній частині Балхашу вода прісна, а у східній—солонувата. Озеро знаходиться у Балхаш-Алакольськой улоговині на висоті 340м над рівнем моря. Довжина водойми 605 км, ширина на сході 9-19км, на заході 74км.

Номер слайду 23

Багаторічна мерзлота в Євразії займає найбільші площі у світі. Вона покриває майже 1/3 території Азії. Товща мерзлого шару гірських порід коливається від кількох метрів на північному заході до 1200м на півночі. Сучасне зледеніння Євразії охоплює острови Арктики й найбільш високі гірські системи.

Номер слайду 24

Льодовики Євразії. За площею гірських льодовиків Євразія посідає перше місце у світі. Вони покривають високі вершини Альп, Кавказу, Тянь-Шаню, Гімалаїв. Довжина найбільших з них досягає десятків кілометрів. Покривні льодовики є лише на арктичних островах.

Номер слайду 25

Зміна стану води під впливом господарської діяльності Найбільш негативного впливу зазнають водойми Євразії, які розташовані в місцях високого скупчення населення. Одними з найзабрудненіших річок світу є Ганг і його притоки. У річку Ямуну — притоку Гангу — викидається 58% сміття з індійської столиці Нью-Делі.

Номер слайду 26

Підсумки. Озера Євразії відрізняються за величиною, походженням, солоністю та розміщені дуже нерівномірно. На материку розташоване найбільше (Каспійське море) та найглибше (Байкал) озера світу, а також найсолоніше озеро—Мертве море. Внутрішні води материка істотно змінені у зв’язку з господарською діяльністю людини. Води річок та озер забруднюються промисловими й побутовими відходами, що призводить до загибелі органічного світу водойм, виснаження ресурсів прісних вод, загострення проблеми водопостачання.

Номер слайду 27

Практична робота № 10 (продовження). Позначте на контурній карті географічні об’єкти Євразії, озера: Каспійське, Женевське, Аральське, Ладозьке, Байкал, Балхаш, Мертве море. Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 46, підручник Географія Г. Д. Довгань, О. Г. Стадник.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
19 березня 2023
Переглядів
4983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку