Презентація "Вода - джерело життя"

Про матеріал

Матеріал буде цікавий для проведення уроків з природознавтва у 4 класі. при вивченні теми"Водні ресурси рідного краю",оскільки в презентаціїї надано актуальну інформацію щодо сучасного стану водних ресурсів Запорізької області і зокрема в Токмацькому районі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода. Джерело життя. Підготував учень 4 класу. Коханівського навчально-виховного комплексу. Токмацького району. Запорізької області Клюєва С. П.

Номер слайду 2

План Вода – джерело життя. Водойми рідного краю. Прблеми малих річок в Україні та їх розв’язання

Номер слайду 3

Вода – джерело життя.

Номер слайду 4

Природа – такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відновити зовсім неможливо.

Номер слайду 5

Вода - джерело життя. Вода …з найдавніших часів вона вважалася джерелом всякого життя, Гесіод та Фалес, одні з перших грецьких філософів, навчали, що вода — первісний елемент, з якого витворена всі речі, і з якого вони переважно й складаються. Так, у Галичині і досі можна почути вираз: "Вода — наша мама" на означення, що вода джерело всякого органічного життя .

Номер слайду 6

Значення води для всього живого на планеті А вода – це справжнє диво! Як прожити без води? З нею ми завжди щасливі, З нею в нас нема біди. Є вода – ростуть рослини: Ліс, сади, рясні поля. Це чудово для людини І радіє вся Земля.

Номер слайду 7

Водойми рідного краю.

Номер слайду 8

До водного фонду Запорізької області відносяться: річки, озера, ставки, водосховища, землі водного фонду, підземні води.

Номер слайду 9

Водні об'єкти загальнодержавного і місцевого значення. Азовське море, Дніпро та його притоки усіх порядків, а також річки Берда і Зелена відносяться до водних об'єктів загальнодержавного значення. Усі інші групи річок відносяться до водних об'єктів місцевого значення.

Номер слайду 10

Озера та лимани Озерам і озерам-лиманам належить значна роль у природному середовищі окремих регіонів України. Вони містять значні природні ресурси і використовуються для водопостачання, рибної ловлі, зрошення, добування різних мінеральних речовин та для рекреації.

Номер слайду 11

Озера Запорізької області В Запорізькій області є лише одне озеро Білозірський лиман, що знаходиться між с. Велика Знам’янка та м. Кам’янка – Дніпровська, і в який впадає р. Білозірка Довжина озера - 6,6 км, середня ширина – 2,34 км, максимальна глибина – 2,08 м.

Номер слайду 12

Лимани На території Запорізької області є також 4 лимани: Білозерський, Утлюкський, Тубальський та Молочний. Загальна площа водного дзеркала становить 655,5 км2.

Номер слайду 13

Річки Запорізької областіПо території Запорізької області протікає 65 річок, з яких 3 середні та 62 малих річок. Загальна довжина річок складає 2877,6 км, в т.ч. в межах області - 2648,7 км.. Відповідно з вимогами ст.79 Водного кодексу України всі річки області класифіковані на:великі річки - Дніпро загальною довжиною в межах області - 167 км;середні річки) - Гайчур, Конка і Молочна, загальною довжиною 459,0 км;малі річки - це 62 річки загальною довжиною 2396,2 км, в т.ч. в межах області - 2189,7 км.

Номер слайду 14

Водосховища. Найбільшими штучними водоймами, частково розташованими в Запорізькій області, є Дніпровське та Каховське водосховища на р. Дніпро. Крім них, на території Запорізької області налічується ще 28 водосховищ, і 1195 ставків Вони утворені для утримання весняної повені і для запобігання наслідків шкідливої дії вод на нижче розташовані населені пункти,

Номер слайду 15

Молочна – головна водна артерія Токмацького краю. Багато віків тече по території нашого краю ріка Молочна. Вона несла свої води до Азовського моря ще до того, як наші предки почали формування цивілізації. Давньогрецький історик Геродот описував цю місцевість як місце поховання скіфських царів та називав ріку Молочну “Геррос”. Найбільша за довжиною річка північно-західного Приазов‘я – Молочна (Молочні води, Токмак, Токмачка) має протяжність 197 км. Вона відноситься до середніх річок, а її притоки є малими річками, адже площа їх водозбору не перевищує 2000 км2. Впадає річка у Молочний лиман. На півночі та  заході басейн межує з басейном р. Дніпро, на сході з басейнами інших річок, що впадають в Азовське море (Корсак, Лозоватка, Обитічна).

Номер слайду 16

Такі різні назви річки МолочноїПочинається вона з-під гори Могили Токмак. Тому на своїх витоках і має цю назву - Токмак. Вважають, що назва річки Молочна найімовірніше означає “ситий, нагодований”, що можна пояснити через буйні соковиті трави, які росли на берегах її витоків.

Номер слайду 17

Чому саме “Молочна”?Назва річки “Молочна” або, як її ще називали у середньовіччі “Молочні Води”, походить від білого забарвлення води у річці під час весняних паводків. Багато-багато років тому, коли наша річка була швидкою повноводною рікою, під час весняних паводків вона заливала свою заплаву біля міста Молочанська. Затоплювала свою заплаву й інша річка - приток Молочної річка Чунгул.

Номер слайду 18

Флора і фауна річки МолочноїНайпоширеніші рослини річки Молочної: очерет, рогіз, роголисник, рдести, ряски та інші.  Риб в річці Молочній мешкає аж 24 види. Є як прісноводні види – щука, плітка, окунь, краснопірка,, линь,, лящ, судак, сріблястий карась, золотий карась, короп, щиповка, так і морські і різноводні риби – південна дев’яти голкова колючка, сингіль, мала кефаль, атерина, бички (кругляк, бабка, ширман, кавказький). Найчастіше ловляться плітка, краснопірка, вівсянка.

Номер слайду 19

Чунгул –притока річки МолочноїЧунгул - Найближчим до нас з притоків Молочної є р. Чунгул. Вона починається біля с. Червоногірка, протікає через села Садове, Заможне та впадає в Молочну перед м. Молочанськом. Назва цієї річки походить від тюркського слова “чунгул”, що означає “глибоке місце річки”. І дійсно, не кожна мала степова річка може похвалитися такою глибиною

Номер слайду 20

Значення збереження ріки Молочної та її притоків для Токмаччини. Таким чином, ми бачимо, яку значну практичну цінність представляє для жителів нашого краю річка Молочна. Важко переоцінити її роль у підтриманні балансу ґрунтових вод та у формуванні особливостей рельєфу, специфіки рослинного та тваринного світу значних прилеглих до річки територій. Крім того, окремі неповторні за своєю красою куточки мають велике культурне та естетичне значення. Але на сучасному етапі, як ніколи, над річкою нависла загроза повної деградації.

Номер слайду 21

Проблеми річки Молочної та інших малих річок Токмаччини. Накопичення на берегах річки звалищ промислових, сільськогосподарських та побутових відходів. Зміна людиною прибережних територій. Зниження рівня води, замулення русла через розораність та забудову заплави річки та її притоків.  Таким чином, існує потреба у здійсненні конкретних природоохоронних дій в басейні річки.

Номер слайду 22

Проблеми річки Молочної та інших малих річок Токмаччини. Байдужість та до проблем водойми з боку населення та органів влади. Не завжди доцільне з екологічної точки зору гідротехнічне будівництво, як на самій річці, так і на її притоках. Недостатнє фінансування природоохоронних заходів в басейні річки.

Номер слайду 23

Заходи по охороні та збереженню річок Токмацького краю Підвищити екологічну свідомість населення. Кожна людина має вважати своїм обов’язком збереження природи,. Всім дотримуватись екологічного законодавства та посилення контролю за станом водойми. Організувати та профінансувати заходи з охорони річки, її витоків та притоків від забруднення. Створити заповідні території на ділянках, які представляють цінність у ландшафтному та біологічному відношення

Номер слайду 24

Заходи по охороні та збереженню річки Молочної та її притоків Запобігати подальшому забрудненню річки промисловими, сільськогосподарськими та побутовими відходами Бережливо використовувати водні ресурси. Усунути забруднення власноруч, якщо це можливо.

Номер слайду 25

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Блохіна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ретра Тина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
4436
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку