Презентація "Вода-руйнівник чи вода-рятівник?" для уроку природознавства у з класі

Про матеріал

Презентація «Вода –руйнівник чи вода- рятівник?» використовується на уроці природознавства у 3 класі за підручником Грущинська I.В. Природознавство. 3 клас, — К.: Освіта, 2013. — 176 с.

Школярі продовжують розширяти свої знання про воду, її руйнівну та рятівну силу, дізнаються про повені та цунамі, познайомляться з найбільшими ущелинами світу та України, зустрінуться з улюбленою рибкою Немо та виконають завдання разом з Карасиком Золотенко.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода-руйнівник, чи вода - рятівник. Підготувала вчитель початкових класів Степнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Волноваської РДА Омельяненко Валентина Іванівна. Природознавство, 3 клас

Номер слайду 2

Мета:

Номер слайду 3

Яку роботу виконує вода в природі?Воду завжди вважали джерелом усього живого. Це середовище, в якому розвиваються рослини і тварини. Існує нерозривний зв'язок між людиною та водою, адже вода є постійним учасником біохімічних процесів, що відбуваються в живих організмах. Саме завдяки цій властивості вода стала «носієм життя».

Номер слайду 4

З глибин землі, відчувши силу,Води живої джерело. З-під кручі цівкою забило,Струмком співучим потекло. У дружбі з ним квітують трави,Зважнілі зерном колоски,І спраглий день іде в заплави,Черпає воду, п'є з руки. Воно ж вирує в неспокої,Відбивши сонце і блакить,І вже, як сил душі людської,Його не випити та не спинить.(М. Масло).

Номер слайду 5

Чи завжди вода приносить тільки користь?Рибка Немо запитує:

Номер слайду 6

Руйнівна сила води

Номер слайду 7

Річки в гірській місцевості прокладають собі шлях серед скель і формують УЩЕЛИНИ. Потоки води просочуються крізь каміння, розчиняють деякі породи і виносять їх. Так утворюються порожнини - ПЕЧЕРИ

Номер слайду 8

Ущелина Чеддер, Англія

Номер слайду 9

Дністровський каньйон, Україна

Номер слайду 10

Утворення ярів є результатом водної ерозії – процес розмиву грунтів потоками води від танення снігу і дощів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Карасик Золотенко розповідає Навесні після танення снігів. Відбувається значне підняття рівня води, яке називають повінню або водопіллям. Повінь - це стихійне лихо, що відзначається затопленням частини суші водою. Розрізняють річкові й морські повені. Річкова повінь – це розлиття ріки, яке може відбуватися періодично (у результаті танення снігу або тривалих злив) або епізодично, у результаті нагону води з моря.

Номер слайду 13

Морські повені є наслідком ураганів. Найчастіше повені виникають внаслідок рясних зливових дощів чи танення льодовиків. Іноді причиною повені може послужити затор русла річки, викликаний скупченням великої кількості льоду. Сильні вітрові потоки наганяють з моря воду, яка не встигає протікати через русло. Це викликає різке підвищення рівня води в певних зонах.

Номер слайду 14

Найбільш руйнівні повені викликані проривом платин і дамб. Такі явища зустрічаються порівняно рідко, але саме вони призводять до людських жертв і руйнувань будівель. У великих містах від повені страждають в основному дорожні покриття, підвальні приміщення і перші поверхи будівель. Для запобігання повеней створюються спеціальні водосховища та огороджувальні дамби. Повені іноді позбавляють даху тисячі людей, знищують посіви і змивають родючий грунт і навіть стають причиною загибелі людей.

Номер слайду 15

Цунамі — це високі, довгі хвилі, що породжуються могутній вплив на всю товщу океанської або морської води. Сам термін «цунамі» японського походження. Дослівний його переклад звучить так — «велика хвиля в гавані» і це не дарма, оскільки у всій своїй могутності вони проявляються саме на суші. Карасик Золотенко розповідає

Номер слайду 16

Цунамі - це завжди височенна хвиля! Розкриваючи секрет виникнення даного природного явища, треба сказати, що насправді висота цунамі залежить від його енергії. Тоді як у відкритому морі цунамі не перевищує метра, але рухається з шаленою швидкістю, на мілині хвиля знижує швидкість та набирає висоту. Між іншим, хвилі взагалі може не бути, і цунамі буде проходити, як серія стрімких відливів і припливів. Так що цунамі - не просто стіна води, що рухається на берег, а рух усього водного шару, що збільшує свою руйнівну силу при зустрічі з сушею.

Номер слайду 17

По інтенсивності цунамі найнебезпечнішими регіонами є Японські острови, Індонезія, Чилі, Алеутські острови, Аляска. В цілому тихоокеанський регіон є найбільш небезпечним, і цунамі там відбуваються набагато частіше. Але одне з найбільших за весь час спостережень землетрус стався в 2004 році в Індійському океані.

Номер слайду 18

Працюємо у групах Коли вода стає рятівником? Допоміжні слова:питна вода, спрага,чистота, урожай,тварини, рослини,голод, пожежа,ліс, поле, город,дощ

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ДОЩ УРОЖАЙ

Номер слайду 21

Вода- це життя!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ярмак Ирина
    Чудова презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рибакова Антоніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
24583
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку