Урок на тему: « Кіровоградщина – рідний наш край!»

Про матеріал

Поглибити знання учнів про рідний край, Кіровоградщину, Голованівський район; знайомити з географічним положенням області та району, символікою та визначними місцями Кіровоградщини.

Виховувати любов до рідного краю, патріотичні почуття приналежності до свого краю, бажання більше знати, бережне ставлення до природи.

Розвивати мовлення учнів.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Урок на тему:

« Кіровоградщина – рідний наш край!»

 

 

 

 

Підготувала:     

 вчитель

                                                        початкових класів

Межирічківської ЗШ І-ІІІ ст.

Лавренюк. Т. В.

 

Тема уроку:«Кіровоградщина – Рідний наш край!»

Мета уроку: Поглибити знання учнів про рідний край, Кіровоградщину, Голованівський район; знайомити з географічним положенням області та району, символікою та визначними місцями Кіровоградщини.

Виховувати любов до рідного краю, патріотичні почуття приналежності до свого краю, бажання більше знати, бережне ставлення до природи.

Розвивати мовлення учнів.

Обладнання: карта України та карта кіровоградської області, прапор та герб області та районів, Фотографії та ілюстрації визначних місць Кіровоградщини, пазли « Кіровоградська область».

Епіграф до уроку: В світі є краї багаті, та дорожчий той, де в хаті

Слухав ти пісні матусі, де зостались кращі друзі,

Де спинався ти на ноги, і куди тебе дороги

Знов ведуть немов до Рима, де душа твоя незримо

Вже давно перебуває, -- кращих бо країв немає…

Для одних – то синє море, а для других – сиві гори,

А для нас, синів козацьких, -- спів степів кіровоградських!

Хід уроку.

І. Огрганізація учнів до уроку.

ІІ. Основна частина.

Вчитель:  Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинневогнище, маленькабатьківщинакожноїлюдини. То їївелике «Я», з якогопочинаєтьсялюдина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світіУкраїна.

  • А  що б ви назвали своєю  Батьківщиною?

Чому?

Вчитель:Кіровоградщина – рідний наш край. Край близький і дорогий кожному, хтохоч раз побачив без межне привілля степу, вдихнув чистого п’янкого повітря на луках, почув сюрчання коника в лагідному надвечір'ї. Вітри героїчної історії проносились над нашою землею і назавжди залишились в степових могилах, німих свідках історії.

1.Багато поетичних рядків присвятили митці нашому краю.

(Діти розказують вірші)                                       

1.Золотий Кіровоградський краю!

Батьківщини частка степова!

  Я для тебе пісню заспіваю

Свої щирі і прості слова.

 

2.      То ж дзвени, мій краю, зерном пшениці,

Щоб про Ятрань, про Дніпро і Вись,

                                         Про людей, про землю – степовицю

Пісні радістю дзвінкою налились.

 

          3. Край степовий, Кіровоградщин амоя,

Стоїш ти в центріУкраїни

Така велична і проста

Як ягідка червоної калини.

 

3. Квітуй, мій рідний край, де дух козацький не згасає,

Слава твоїх захисників ніколи не вмирає.

Тебе прославили літа, ти прославляєшУкраїну!

За вас обох моя земля стіною стане в будь-яку годину.

 

4. Візитна картка в тебе є:

Квітучий соняшник у полі, талановитий твій народ,

Жита шумлять, як хвилі в морі.

 

5. Кіровоградщина моя, пишаємось тобою!

Ти наша гордість і краса,

Хай незалежність сяє над тобою.

Вчитель: I дзвенять, дзвенять пісні на берегах Ятрані, Висі, Бугу і Iнгулу, Синюхи і Дніпра. I багато з них розповідаютьпро історіюнашого краю. Адже жодна з них не може порівнятись глибиною і чарівністю з однією написаною книгою – великою книгою народної пам’яті – книгою пісень, дум, переказів та легенд. Iз покоління в покоління як найбільшу коштовність, як зброю і плуг, хліб і вогонь, передають наші земляки перлини народної творчості. А з розвитком науки, культури і літератури це багатство поволі спіткалося в спільну духовну скарбницю всього українського  народу. I кожен, хто доторкнеться серцем до народних легенд і переказів про отчу землю, пройметься ще більшою любов’ю до рідного  краю, до свого народу.

Прослухайте пісню «Там, де Ятрань круто вʼється…»

2.Географічне розташування

Вчитель: 10 січня 1939 року утворено Кіровоградську область.  .  А тепер давайте поглянемо на карту України. Покажіть мені Кіровоградську область . Де знаходиться наша область? (В центрі) . Кіровоградщина - географічний центр України, розташований між Дніпром і Бугом. Давайте назвемо області-сусіди, які межують з нами.

__  на півночі межує з Черкаською, на північному сході – з Полтавською, на сході й південному сході – з Дніпропетровською, на півдні з Миколаївською, на південному заході – з Одеською, на заході з Вінницькою.

__  Кожна область має свої символи. Хто знає, який герб і прапор Кіровоградської області?

Давайте розглянемо їх.

3. Символи області

Сучасний герб

Герб Кіровоградської області затверджений 29 липня 1998р. У червоному щиті золотий степовий (скіфський) орел із повернутою вправо головою; над щитом прямокутна синя хоругва з жовтим Тризубом, оздоблена по периметру жовтою лиштвою й охоплена декоративними гілками; обабіч щит обрамований золотим колоссям, знизу - дубовим листям, перевитими синьою стрічкою, закріпленою знизу золотим сувоєм, на стрічці подано золотими літерами девіз: "З добром до людей". Автори герба - В.Кривенко та К.Шляховий, гасла - В.Сибірцев.

Найдавнішим відомим державним утворенням, деякого входили землі сучасної Кіровоградщини, була Скіфія, що існувала на території степової та лісостепової зон України з VІІ по ІІІ ст. до н.е. Біля села Кучерівки (тепер - Знам'янського р-ну) у 1763p. при розкопках Литої Могили (Мельгуновського кургану) виявлено поховання вождя одного зі скіфських племен кінця VІІ - початку VІ ст. до н.е. При цьому знайдено золоті прикраси зі зображенням степового орла. Цей символ і було використано при розробці варіантів герба. При стилізації зображення орла збережено всі основні риси археологічної знахідки.

Орел вважається символом мужності та великодушності, проникливості та справедливості, сили і влади. У дохристиянських уявленнях співвідноситься з небом і світлом (сонцем). Ухристиянській символіці передає ідею вічності праведного життя. В обох випадках знак орла - емблема духовності. Золотий орел у символах Кіровоградщини символізує рідну землю, спадковість від минулих поколінь, духовне відродження нащадків. Синя хоругва з Тризубом вказує на належність області до України. Золоте пшеничне колосся підкреслює багатство хліборобського краю, золоте дубове листя - могутність і витривалість. Синій, жовтий і червоний (малиновий у прапорі) кольори підкреслюють давні козацькі традиції краю та багатство землі степової України.

Прапор

Прапор Кіровоградської області затверджений 29 липня 1998р. Прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 2:3, розділене вертикально на дві рівновеликі частини; від древка на малиновому полі жовтий степовий (скіфський) орел з повернутою до древка головою, з вільного краю - жовте поле.

А тепер подивимось на карту Кіровоградської області. Наша область складається з районів. В області 21 адміністративний район, 12 міст, з яких 4 – обласного підпорядкування, 26 — селищ міського типу, 1024 сільських населених пунктів. Кожен район також має свою символіку. Розгляньте їх.

Діти, а в якому районі ми живемо? В Голованівському.

Голованівський район розташований у західній частині Кіровоградської області, на півночі межує з Уманським районом Черкаської області, на півдні - з Кривоозерським і Первомайським районами Миколаївської області, на сході - з Вільшанським і Новоархангельським, а на заході - з Ульяновським районами Кіровоградської області. Крайні точки району розташовані: північна - на північ від с. Крутенького, південна - на захід від смт. Побузьке, західна - на захід від с. Грузького, східна - на північний схід від с. Журавлинки.Площа району 99 209 га.

50 населених пунктів району, з них два селища міського типу (смт. Голованівськ, смт. Побузьке) та 48 сіл Давайте розглянемо символи нашого району.

4.Символи району.

Опис герба

 

Щит перетятий срібною хвилястою нитяною балкою на зелене та червоне поля, у центрі три золоті пшеничні колоски, під ними золота козацька шабля у піхвах руків'ям управо.

Опис прапора

Прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 2:3 складається з чотирьох горизонтальних смуг - білої, червоної, золотої та білої. Співвідношення ширини смуг - 1:3:3:1- На відстані 1 /4 довжини прапора від древка зображення районного герба, висота якого становить 1 /3 ширини прапора.

Пояснення символіки

Три золотих пшеничних колоски символізують вирощування хліба як головну господарчу галузь району.

Срібна хвиляста балка на гербі означає р. Південний Буг, який з півдня омиває землі Голованівщини, а дві білі смуги на прапорі - р. Ятрань та р. Південний Буг, у межиріччі яких знаходиться територія району. Золота козацька шабля нагадує про бойову славу предків, які завжди давали відсіч ворогам. Щит обрамований калиновим і дубовим листям, яке перевите синьою стрічкою із золотим девізом «Благословенні мир і праця», який проголошує головні моральні цінності жителів Голованівщини. Золото символізує багатство хліборобського краю, срібло - чистоту намірів і мудрість рішень його жителів, зелений колір - торжество незалежності, червоний - силу і мужність народу, синій - славу і честь предків. Затверджено в 1998 році. Автор символіки Г. М. Попенко.

Покажіть на карті наше село Межирічку.

5.Робота в групі.Складіть карту області з пазлів-районів.

6. Визначні місця Кіровоградщини.Степовою перлиною України називають Кіровоградщину – багату родючими ґрунтами, славну працьовитими людьми, мальовничу своїми краєвидами, цікавою своїми визначними місцями.

На Кіровоградщині багато чарівних куточків, які приваблюють до себе не лише нас а і багато туристів. Давайте розглянемо їх  (додаток)

__ А ось які цікавинки підготували учні  (додаток) Це цікаво знати.

7. Робота з прислів’ями

-         Знайдіть і з’єднайте обидві половинки прислів’їв.

 

Земля там найкраща,               там і рай.      

Де рідний край                           на своєму корені росте.                                                                                                                                       

Кожна травичка                           і в жмені мила.           

Рідна земля                                  як своя сторона.                                                                                                                                       

Людина без вітчизни,                 де вродився ти!           

Нема в світі кращої,                  як соловей без пісні.

 

-         Про що говорять ці прислів’я? Як ви їх розумієте?

-         Як ви ставитесь до свого рідного краю?

-         Які почуття викликає саме слово Кіровоградщина?

-         Що може і повинен кожен із вас уже зараз зробити для свого краю?

8. Таланти Кіровоградщини

Славна талантами Кіровоградщина. Багато талановитих поетів дала наша земля світу. Це поети – земляки: Д.Iванов. В.Гончаренко, П.Біба, Бровченко, Л.Народовий, В.Базилевський, А.Корінь.

        Як не згадати українського педагога В.О.Сухомлинського, який народився у селі Василівка на Кіровоградщині. Для наймолодших він написав біля 1500 художніх мініатюр – казок, оповідань, легенд, притч, новел.

 

ІII. Підсумок уроку

Бачите яка велика наша Кіровоградщина.Найбільше багатство Кіровоградщини - унікальні родючі чорноземи, які дають можливість вирощувати високі врожаї. Це неодноразово засвідчували наші славні земляки Олександр Гіталов та Леонід Шліффер. Їх імена і до сьогодні залишаються символом працелюбності, бажання і вміння доглядати матінку - землю. За вагомі трудові здобутки 150 працівників села Кіровоградщини удостоєні урядових відзнак

Що вам найбільше запамʼяталось, сподобалось?

 

 

 

docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку