Презентація "Води суходолу Африки"

Про матеріал
Презентація містить розробку до уроку в 7 класі за темою "Води суходолу Африки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Вода дорожча за борошно” Африканське прислів'я ВНУТРІШНІ ВОДИ АФРИКИ Урок з географії 7 клас Вчитель Мостовенко Валентина Володимирівна

Номер слайду 2

Девіз уроку Слухати – уважно, Думати – швидко, Відповідати – чітко.

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльності Прийом «Приваблива мета» Учитель. Знаючи особливості рельєфу та клімату, ми можемо перейти до дослідження наступних об’єктів материка. Яких? (Внутрішніх вод). Вода в Африці – найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій. Вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Розміщення давніх цивілізацій в Африці (у тому числі стародавньоєгипетська) прямо пов’язане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки – Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилується величною красою відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків. *

Номер слайду 4

сформувати уявлення про особливості внутрішніх вод Африки; виявити залежність внутрішніх вод материка від рельєфу та клімату; формувати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; продовжити формування навичок роботи з географічною картою, підручником.

Номер слайду 5

1.Африка найбільший за площею материк. Вона розташована в усіх кліматичних поясах.

Номер слайду 6

2. Африку омивають тільки теплі течії. Це жаркий материк земної кулі. Найвища температура повітря +40° С.

Номер слайду 7

3. У центрі Африки лежить тропічний кліматичний пояс. Крайня північна точка Африки розташована в субекваторіальному поясі.

Номер слайду 8

Довести, що Африка найспекотніший материк? В яких кліматичних поясах лежить Африка? Що відноситься до внутрішніх вод? В яких кліматичних поясах найбільш і найменш густа річкова мережа? Які бувають річки за характером течії? Які ви знаєте типи живлення річок?

Номер слайду 9

Мотивація навчальної діяльності Прийом «Приваблива мета» Знаючи особливості рельєфу та клімату, ми можемо перейти до дослідження наступних об’єктів материка. Яких? (Внутрішніх вод). Вода в Африці – найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій. Вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Розміщення давніх цивілізацій в Африці (у тому числі стародавньоєгипетська) прямо пов’язане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки – Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилується величною красою відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

Номер слайду 10

Прийом «Приваблива мета» Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки – Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилуєтеся величною красою відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

Номер слайду 11

Чому використання водних ресурсів на материку гостра проблема?

Номер слайду 12

найдовша річка світу – Ніл; найповноводніша річка східної півкулі – Конго; найдовше прісноводне озеро світу – Танганьїка; друге за площею озеро світу – Вікторія; друге за глибиною озеро світу – Танганьїка.

Номер слайду 13

Чому використання водних ресурсів на материку гостра проблема ? ? ? ? ?

Номер слайду 14

Річки та озера материка Прийом «Мандрівка річками і озерами Африки» Усі річки Африки належать до трьох басейнів: Атлантичного та Індійського океанів і басейну внутрішнього стоку. Більш як 1/3 території Африки займають басейни її головних річок: Нілу, Конго, Нігеру, Замбезі, Оранжевої. Вони мають переважно дощове живлення. Майже всі річки Африки мають велику кількість порогів і водоспадів, що пов’язане з близьким заляганням твердих порід фундаменту платформи і підняттям окраїн материка.

Номер слайду 15

1. Встановити: головні річкові басейни Африки; найбільші річки; основний напрямок; режим, живлення річок; 2. Скласти план-схему відповіді. 3. Розв’язати задачу. 4. Оформити висновки.

Номер слайду 16

Довжина річки Ніл з Кагерою (початок Нілу) становить 6671 км, а річка Дніпро, що є важливою водною артерією України – 2201 км. На скільки Ніл довший за Дніпро?

Номер слайду 17

1. Встановити: особливості розміщення озер на території материка; типи озер Африки за походженням улоговин; типи озер за солоністю; 2. Скласти план-схему відповіді. 3. Розв’язати задачу. 4. Оформити висновки.

Номер слайду 18

Площа озера Вікторія 68 тис км2, а найбільшого за площею прісноводного озера України, Ялпуг – 149 км2. Скільки таких озер як Ялпуг можна вмістити на території озера Вікторія?

Номер слайду 19

1. Встановити: чи є на території Африки болота, льодовики, підземні води; їх місце розташування; причини утворення; 2. Скласти план-схему відповіді. 3. Розв’язати задачу. 4. Оформити висновки.

Номер слайду 20

Абсолютна висота найвищої точки Африки – влк. Кіліманджаро, становить 5895 м, температура повітря біля його підніжжя + 28 С. Визначте температуру повітря на вершині вулкану.

Номер слайду 21

Ніл Нігер Конго Оранжева Замбезі Лімпопо

Номер слайду 22

Ніл найдовша річка у світі; довжина 6671 км; бере початок з річки Кагера на Східно-Африканському плоскогір'ї; зливається з двох річок Білий Ніл, Голубий Ніл.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Конго друга за довжиною річка Африки – 4320 км; найповноводніша в східній півкулі.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Нігер довжина 4160 км.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Замбезі довжина 2660 км; всесвітньо відомий водопад світу Вікторія.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

ВодоспадВікторія

Номер слайду 31

Оранжева

Номер слайду 32

Лімпопо

Номер слайду 33

Окаванго

Номер слайду 34

більшість річок належить до Атлантичного океану; є пороги, водоспади більшість річок знаходиться в районах з великою кількістю опадів рельєф клімат

Номер слайду 35

Ніл, Конго, Нігер, Оранжева Окаванго, Шарі Атлантичний океан Індійський океан Замбезі, Лімпопо Внутрішнього стоку (1/3)

Номер слайду 36

водність річок зменшується від екватора до тропіків найбільші річки знаходяться в екваторіальному та субекваторіальному поясі переважає дощовий тип живлення

Номер слайду 37

Ніл, Нігер, Замбезі Конго річки середземно-морського типу клімату повноводні влітку повноводні протягом року повноводні взимку

Номер слайду 38

практично немає річок з постійною течією; сухі русла річок, що іноді наповнюються водою– ваді.

Номер слайду 39

більшість річок Африки відносяться до басейнів Атлантичного та Індійського океанів; найбільші річки: Ніл, Конго, Нігер, Замбезі, Оранжева; в верхів'ях річки мають стрімку течію, в руслі - пороги, водоспади; переважає дощовий тип живлення; густа річкова сітка в екваторіальному, субекваторіальному кліматичних поясах.

Номер слайду 40

Чад Вікторія Танганьїка Ньяса

Номер слайду 41

Танганьїка найдовше прісноводне озеро світу (650 км); глибина 1470 м; типове рифтове озеро.

Номер слайду 42

Ньяса містить 7% світових запасів прісної води; 584 км завдовжки; максимальна глибина — 706 м.

Номер слайду 43

Вікторія найбільше в Африці; друге за площею озеро світу (68 тис км2); у прогині давнього фундаменту платформи.

Номер слайду 44

Чад безстічне, мілководне; залишкове озеро; глибина 4 – 11 м; площа і глибина залежать від стоку.

Номер слайду 45

Тана

Номер слайду 46

розташування озер залежить від особливостей рельєфу; типи озер Африки за походженням: тектонічні, залишкові, вулканічні; більшість озер прісні.

Номер слайду 47

екваторіальна Африка; велика кількість опадів; рівнини.

Номер слайду 48

на високих гірських вершинах; влк. Кіліманджаро (5895 м).

Номер слайду 49

Низька Африка; у надрах Сахари, Лівійської пустелі.

Номер слайду 50

в межах материка Африка знаходяться болота, льодовики, підземні води; болота – екваторіальний пояс; льодовики – високо в горах; підземні води – на рівнинах пустель.

Номер слайду 51

для пиття, у побуті; зрощення, рибальство; судноплавство (у нижній течії); побудовані гідроелектростанції; водосховища, канали; створені національні парки.

Номер слайду 52

нерівномірний розподіл прісної води по території материка Чому використання водних ресурсів на материку гостра проблема ? Річки Озера Болота, льодовики, підземні води

Номер слайду 53

внутрішні води Африки розподіляються вкрай нерівномірно; більшість річок належить до басейнів Атлантичного та Індійського океанів; майже всі річки живляться, переважно, дощовими водами; озера Африки численні й різноманітні за походженням улоговин; на материку зустрічаються болота, льодовики, підземні води; проблема прісної води одна з найголовніших на континенті.

Номер слайду 54

- що сьогодні на уроці вам запам'яталося? - що більше всього вам сподобалося? - що сьогодні вам вдалося?

Номер слайду 55

№ п/п П. І. Б. учня Самооцінка Оцінка групою Оцінка вчителя Загальна оцінка за урок 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Номер слайду 56

опрацювати параграф № 13 підручника; вивчити номенклатуру “води суходолу Африки”: річки, озера, водоспади; учням високого рівня скласти план характеристики річки Ніл за матеріалами карт атласу, підручника.

ppt
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
4145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку