Презентація "Води суходолу Африки"

Про матеріал
Презентація до уроку "Води суходолу Африки" з використанням інтерактивного прийому "Акваріум".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів. Підготувала вчитель географії Сновської гімназії Мінченко Т. М.

Номер слайду 2

Нілнайдовша річка у світі;довжина 6671 км;бере початок з річки Кагера на Східно-Африканському плоскогір'ї;зливається з двох річок: Білий Ніл та Голубий Ніл.

Номер слайду 3

друга за довжиною річка Африки – 4320 км; найповноводніша в східній півкуліКонго

Номер слайду 4

Вікторія. Найбільше в Африці;Друге за площею озеро світу (68 тис. км2);У прогині давнього фундаменту платформи

Номер слайду 5

Танганьїканайдовше прісноводне озеро світу (650 км);глибина 1470 м;типове рифтове озеро.

Номер слайду 6

Визначити, які об’єкти входять до внутрішніх вод Африки. З’ясувати, що впливає на забезпеченість водними ресурсами та розподіл водних об’єктів територією Африки. Дати характеристику окремих водних об’єктів. Завдання уроку

Номер слайду 7

Початок річки називається 1, це може бути 2 , 3, 4 . Річка тече заглибленням, що називається 5. На шляху в неї впадають інші річки – це 6 . Разом із головною річкою вони утворюють 7. Місце впадіння річки в іншу річку, озеро або море називається 8 . Деякі річки в цьому місті утворюють 9 . Територія, з якої річка зі своїми притоками збирає воду називається 10.

Номер слайду 8

Скажи мені – і я забуду. Покажи мені – і я запам’ятаю. Дай мені діяти самому – і я навчуся.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

З’ясувати, чому Ніл розливається влітку, коли в Сахарі, через територію якої проходить найбільша частина його русла, найсильніша спека.І група Скласти характеристику річки Ніл за типовим планом.

Номер слайду 12

Річка Ніл. Найдовша річка – 6671 км;Більша частина шляху – пустелі;Утворюється після злиття Білого та Голубого Нілу біля міста Хартум;Білий Ніл – Східноафриканське плоскогір'я;Голубий Ніл – Ефіопське нагір'я.

Номер слайду 13

Ніл при впадінні в Середземне море утворює величезну дельту.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ІІ група. Скласти характеристику річки Конго за типовим планом. З’ясуйте, чому на річці Конго повені бувають двічі – взимку і влітку.

Номер слайду 16

Річка Конго. Найповноводніша річка Африки;Витоком є річка Луалаба;Двічі перетинає екватор;Не утворює дельти;Знаходяться пороги і водоспади Лівінгстона.

Номер слайду 17

Скласти характеристику річки Нігер за типовим планом. З’ясуйте, що таке «петля Нігеру» і чому вона утворилась. ІІІ група.

Номер слайду 18

Річка Нігер. Довжина – 4169 км. Від витоку на Гвінейській височині до гирла в Гвінейській затоці описує велику дугу (“петля Нігеру”). Середня течія досягає Сахари і перетворюється на мілководне озеро.

Номер слайду 19

Водоспад Вікторія

Номер слайду 20

Водоспад Туґела – другий за висотою у світі.

Номер слайду 21

ІV група. Які озера за походженням є у Африці? З’ясуйте, закономірність розміщення певних типів озер.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Озеро Чад – залишок давнього моря. Залежно від сезону його площа сильно коливається: від 10 до 26 тис.ки2. Глибина 4-11 м. Під час спеки перетворюється на ряд дрібних озер. Вода в озері слабо-солона, тому що має стік у підземні артезіанські басейни. Озеро багате на рибу. Рослинність бідна. На воді трапляються плавучі острови з папірусу і трав.

Номер слайду 24

Озеро Ньяса являє собою глибоку тріщину земної кори – максимально 706 м. Назва означає “озеро”. Прісне. Розвинене судноплавство та рибальство.

Номер слайду 25

Озеро Таньганьїка - глибина 1470 м., тому і називають рідною сестрою Байкалу. Назва у перекладі з мови місцевих жителів означає “озеро у савані” . Прісне. В ньому живуть крокодили і бегемоти.

Номер слайду 26

Озеро Вікторія третє за площею озеро світу та друге серед прісних озер. Довжина 320 км, ширина 275 км, глибина 80 м. Вікторія знаходиться на висоті 1134 м.

Номер слайду 27

Оазис - ділянки пустель з рослинністю, де підземні води близько підходять до поверхні.

Номер слайду 28

Сніги і льодовики

Номер слайду 29

Проблеми водозабезпечення в Африці

Номер слайду 30

Наслідки. Причини. В екваторіальному і субекваторіальному поясах випадає багато опадів. У пустелях небагато річок, зустрічаються вадіРічки мають дощове живлення. Річки, що впадають в Атлантичний океан – довгі, а в Індійський – короткіОзера зосереджено в зоні Східно-африканського розлому. Вода у безстічному озері Чад слабосолона

Номер слайду 31

pptx
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
2113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку