Презентація "Води суходолу Африки.Використання водних ресурсів"

Про матеріал
Презентація розробки уроку, із описом основних водойм Африки , з практичною роботою та цікавими різноманітними інтерактивними завданнями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу. Використання водних ресурсів7 клас

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з найбільшими річками та озерами Африки, вказати на причини нерівномірності розташування водних ресурсів, пояснити утворення водоспадів;розвивати увагу, уяву, пам'ять, вміння відслідковувати причинно- наслідкові зв'язки;виховувати пізнавальний інтерес. Обладнання: карта Африки, атласи, підручник, комп'ютер, презентація.

Номер слайду 3

І. Організаційний етап-Перевірка присутності учнів-Перевірка наявності засобів необхідних для уроку-Психологічне налаштування учнів до уроку. Девіз уроку : «ЗБИРАТИСЯ РАЗОМ – ЦЕ ПОЧАТОК , ТРИМАТИСЯ РАЗОМ – ЦЕ ПРОГРЕС , ПРАЦЮВАТИ РАЗОМ – ЦЕ УСПІХ.»

Номер слайду 4

ІІ. Актуалізація опорних знань , вмінь і навичок учнів. Прийом «Бліцопитування»1. Які компоненти природи Африки були вивчені на попередніх уроках?2. Які ще компоненти природи входять до складу природного комплексу материка?3. Які води гідросфери належать до вод суходолу?4. Що називають річкою? Як річки розрізняють за характером течії, способами живлення?5. Що таке озеро? Які розрізняють озера за характером походження їхніх улоговин?6. Який зв’язок існує між кліматом території і розподілом поверхневих вод?7. До басейнів яких океанів належать річки та озера Африки?

Номер слайду 5

ГРА «ВІРЮ-НЕ ВІРЮ»1. Чи вірите ви, що Африка- найжаркіший материк? 2. Чи вірите ви,що Африка –найбільшийза площею материк?3. Чи вірите ви, що Африка знаходиться в усіх кліматичних поясах? 4. Чи вірите ви, що в Сахарі по декілька років не випадає опадів? 5. Чи вірите ви,щоекваторіальний пояс-це «царство пустель» ? 6. Чи вірите ви, що в Сахарі вітер встає і лягає разом із Сонцем? 7. Чи вірите ви,щоіснує зв´язок між кліматом території і розподіломповерхневих вод на материку?

Номер слайду 6

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів. Прийом «Приваблива мета»Знання про особливості рельєфу та клімату Африки допоможуть вам дослідити закономірності розміщення та особливості характеру внутрішніх вод материка. Вода в Африці — найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій, вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Розміщення давніх цивілізацій Африці (зокрема давньоєгипетська) пов’язане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки єгиптян — Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилуєтесь величними красотами відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

Номер слайду 7

ІV. Вивчення нового матеріалу Нові слова: внутрішній стік, безстічні озера, оазиси, ваді.

Номер слайду 8

Розподіл вод пов’язаний з рельєфом і кліматом. 1/3 частина материка відноситься до басейну внутрішнього стоку. Річкова мережа розподілена на материку нерівномірно. Східноафриканське плоскогір’я є вододілом, тому більшість річок впадає в Атлантичний океан. Найменше в Індійський океан. На річках безліч порогів і водоспадів; вони малопридатні для судноплавства, мають величезні запаси гідроенергії. Переважає дощове живлення, в тропічних широтах – підземними водами.

Номер слайду 9

- басейн Атлантичного океану (1/2 S);- басейн Індійського океану (1/5 S);- басейн внутрішнього стоку (1/3 S). Ніл. Конго. Нігер. ЗамбезіОранжева. Окаванго. ШаріЛімпопо. Басейни річок Африки

Номер слайду 10

Річки басейну Атлантичного океану. Річка Ніл. Найдовша річка – 6671 км. Більша частина шляху – пустеля. Утворюється після злиття Білого та Голубого Нілу біля міста Хартум. Білий Ніл – Східноафриканське плоскогір’я. Голубий Ніл – Ефіопське нагір’я.

Номер слайду 11

Річка Конго. Найповноводніша річка. Витоком є річка Луалаба. Друга за довжиною - 4320 км. Двічі перетинає екватор. Річка не утворює дельти. Знаходяться пороги й водоспад Лівінґстона.

Номер слайду 12

Річка Нігер. Довжина – 4169 км. Початок – плоскогір'я Фута – Джаллон. Від витоку на Гвінейській височині до гирла в Гвінейській затоці описує велику дугу («петля Нігеру»). Середня течія досягає Сахари і перетворюється на мілководне озеро.

Номер слайду 13

Річки басейну Індійського океану. Річка ЗамбезіЧетверта за довжиною річка Африки. Відома європейцям з ХІХ ст. під сучасною назвою, яка означає у перекладі з місцевої мови – “велика річка”. Площа басейну 1,33 млн. км2. Має багато порогів та водоспадів.

Номер слайду 14

Водоспад Вікторіявисота – 120 м, ширина – 1800 м

Номер слайду 15

Річка Оранжева. Протяжність 2100 км. Площа басейну понад 1 млн. км2. Порожиста. Несудноплавна. Починається у Драконових горах. Названа на честь правлячої династії Оранської.

Номер слайду 16

Річки басейну внутрішнього стоку. Річка Окаванго Найдовша річка басейну внутрішнього стоку Африки. Її протяжність становить 1600 км. Площа басейну близько 800 тис. км2.

Номер слайду 17

Водоспад Тугела Найвищий водоспад Африки (933 м)

Номер слайду 18

В Північній Африці зустрічаються ваді – пересохлі річища, що наповнюються водою під час злив.

Номер слайду 19

Найбільше зосереджено в зоні Великого Східноафриканського розлому. Розміщені в тектонічних улоговинах. Мають велику довжину та глибину. Найбільшим за площею в Африці і друге в світі є озеро Вікторія, розташоване у прогині платформи. У пустелях розташовані реліктові озера, що залишилися від давніх великих водойм. Деякі утворилися внаслідок перекриття улоговини лавою. Озера Африки

Номер слайду 20

Вікторія – третє за площею озеро світу та друге серед прісних озер. Його довжина 320 км, а ширина 275 км. Глибина до 80 м. Лежить у тектонічному прогині платформи на висоті 11 34 м. Місцеві жителі називають водойму Ньянза – “озеро”. Танганьїку називають рідною сестрою Байкалу через її величезну глибину – 1470 м. Це глибокий розлом. Назва у перекладі з мови місцевих жителів означає “озеро у савані”.

Номер слайду 21

Ньяса являє собою глибоку тріщину земної кори – максимально 706 м. Назва означає “озеро”. Прісне. Розвинене судноплавство та рибальство.

Номер слайду 22

Озеро Тана виникло внаслідок загати річки Голубий Ніл потоками лави. Воно лежить на висоті 1830 м. Площа 3,1-3,6 тис. км2. Глибина до 70 м. Чад – залишок давнього моря. Залежно від сезону його площа сильно коливається: від 10 до 26 тис. км2. Глибина 4-11 м. Під час спеки перетворюється на ряд дрібних озер.

Номер слайду 23

У пустелях і напівпустелях значні запаси підземних вод. Величезні артезіанські басейни виявлені в Сахарі і пустельних районах Південної Африки. Підземні води

Номер слайду 24

Оазис – ділянки пустель з рослинністю, де підземні води близько підходять до поверхні.

Номер слайду 25

р. Нілр. Конгор. Окаванго. Болота

Номер слайду 26

Внутрішні води Африки розміщені нерівномірно. Велику площу Африки займає басейн внутрішнього стоку. Озера Африки численні та різноманітні за походженям. У пустельних районах є значні запаси підземних вод.

Номер слайду 27

Практична робота з картою. Нанести на карту річки і озера Африки

Номер слайду 28

V. Узагальнення і систематизація знань«ГЕОГРАФІЧНИЙ КРОС»1. Головна річка з усіма її притоками утворює......2. Всі річки Африки мають живлення.....3. Найдовша річка Африки-це...4. Річка, яка перетинає двічі екватор....5. Найдовше озеро в світі...6. Озеро, яке змінює свою площу через випадання дощів…7. Кольорова річка Африки....8. Водоспад ,названий на честь королеви Англії....

Номер слайду 29

1. Сухі русла рік. 2. Нагір’я, на якому бере початок річка Голубий Ніл. 3. Третя за довжиною і площею басейну річка Африки. 4. Країна, через яку протікає річка Ніл. 5. Найповноводніша річка Африки. 6. Мілководне озеро Африки, площа якого змінюється за сезонами.

Номер слайду 30

VІ. Підведення підсумків - внутрішні води Африки розподіляються вкрай нерівномірно;- більшість річок належить до басейнів Атлантичного та Індійського океанів;- значну площу займає басейн внутрішнього стоку ;- майже всі річки живляться переважно дощовими водами;- озера Африки численні й різноманітні за походженням улоговин;- на материку зустрічаються болота, льодовики, підземні води;- проблема прісної води одна з найголовніших на континенті.

Номер слайду 31

Рефлексія уроку: Отож нашу подорож завершено. Мені цікаво дізнатися у вас:- що сьогодні на уроці вам запам’яталося?- що більше всього вам сподобалося?- що сьогодні вам вдалося?

Номер слайду 32

VІІ. Домашнє завдання. Опрацювати відповідний параграф підручника (14)- Вивчити по атласу номенклатуру «води суходолу Африки» - річки, озера, водоспади.

pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку