Презентація "Води суходолу. Річки"

Про матеріал
Сформувати знання про частини річки,будову річкової долини, роботу річок; розкрити значення річок в природі та господарській діяльності людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розум. Енергійність. Знання. Уміння. Логіка. ЬТворість. Активність. Талант

Номер слайду 2

Географічний диктант{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}I варіант. II варіант1 Острови1 Бентос2 Море2 Тепла 3 Цунамі3 Руйнівна, акумулятивна4 Гольфстрім4 Протока5 Хвилі5 Море 6 Затока6 Припливи, відпливи7 Вітер7 Цунамі8 Тепла8 Острови9 Протока 9 Затока10 Бентос10 Гольфстрім11 Руйнівна, акумулятивна11 Вітер12 Припливи, відпливи12 Хвилі

Номер слайду 3

Прийом «Загадка»Зимою ховаюсь,Веcною з’являютьсь,Літом на волі гуляю,Осінню спати лягаю. В неї ллється,Із неї ллється,Сама по землі плететься.  Не кінь, а біжить , Не ліс, а шумить.

Номер слайду 4

Води суходолу – поверхневі і підземні. Річка: річкова система, басейн річки, річкова долина.

Номер слайду 5

Мета: сформувати знання про частини річки, роботу річок; розкрити значення річок в природі та господарській діяльності людини.

Номер слайду 6

План. Що таке річка? Її елементи. Будова річкової долини. Характер течії річок. Яку роботу виконує річка. Використання річки людиною

Номер слайду 7

Заповніть таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ НАЗВАПОНЯТТЯ1 Річка– природний водний потік, що протікає в зниженнях рельєфу, створених її рухом.2 Витік– місце де починається річка.3 Гирло– місце, де річка впадає в іншу водойму (річку, озеро, море, океан).4 Річкова долина– звивисте заглиблення від витоку до гирла, по якому тече річка.5 Русло– частина долини, що зайнята водним потоком постійно.6 Заплава– частина річкової долини, що заливається водою під час повені.7 Тераса– виступи (сходинки) річкової долини, наслідки діяльності води в річці в доісторичні часи, коли річкова долина була менш глибока.8 Порогикам’янисті ділянки в річищі, що утворені виходами твердих гірських порід або валунами.9 Водоспад– падіння води в річці з виступу, утвореного в її річищі, складеного твердими породами.10 Річкова система– головна річка з усіма її притоками.11 Річковий басейн– територія, з якої річка збирає усі свої води.12 Вододіл– межа між річковими басейнами.

Номер слайду 8

Будова річкової долини. РУСЛОРІЧКОВА ДОЛИНАНАДЗАПЛАВНІ ТЕРАСИЗАПЛАВА

Номер слайду 9

Будова річкової системи

Номер слайду 10

Русло річок Ріки Євразії, Північної Америки

Номер слайду 11

Характер течії річок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особливості річок. РІВНИННІГІРСЬКІВитік. Знаходиться на невеликій висотіЗнаходиться високо в горах. Швидкість течіїНизька. Висока. Річкові долини. Широкі, з похилими схилами. Вузькі, скелясті, 3 крутими схилами - в ущелинах. Волга, Амазонка. Дунай, Янцзи

Номер слайду 12

Українські Карпати Яремча

Номер слайду 13

Ріка Дністер Ріка Амазонка

Номер слайду 14

ВОДОСПАДИАнхель Ігуасу Ніагарський

Номер слайду 15

Використання річок: джерело енергії;зрошення;промисловість;побутові потреби;транспорт.

Номер слайду 16

Прийом «Лови помилку» «Дніпро - найбільша річка України. Витікає із Чорного моря і тече в напрямку з Півдня на Північ, роздає на своєму шляху частину своєї води іншим річкам і нарешті закінчується тоненьким струмочком десь на території Росії»

Номер слайду 17

Сенкан. Річка. Стрімка, могутня. Насторожує, тривожить, будоражить. Заставляє кров холонути у жилах. Сила.

Номер слайду 18

На уроці я:дізнався…зрозумів…навчився…найбільший мій успіх – це…найбільші труднощі я відчув…для мене важливо…я змінив своє ставлення до…на наступному уроці я хочу…

Номер слайду 19

Домашнє завдання:опрацювати текс параграфа § ;описати річку за планом;підготувати повідомлення про великі річки планети.

pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку