Презентація з природознавства для 5 класу на тему "Урок 48. Різноманітність організмів. Тварини"

Про матеріал
Сформувати знання про особливості будови тварин, їхні органи, головну відмінність від рослин, збагатити знання учнів про тварин, їхнє значення для природи взагалі і людини зокрема; удосконалювати навички спостерігати за тваринними організмами, порівнювати їх; виховувати моральну відповідальність за збереження тваринного світу, відповідальність за друзів наших менших, прагнення досліджувати навколишній світ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 48. Різноманітність організмів. Тварини

Номер слайду 2

Я – богиня Фауна, богиня лісів, полів, покровителька всіх тварин. Запрошую вас сьогодні на урок, присвячений представникам тваринного світу.

Номер слайду 3

Відгадай загадку. Дуже довга в неї шия. Ще й смугаста, як змія. Через це через паркан. Заглядає, наче кран. Голодна – мукає, сита – жує,Всім дітям молоко дає. Хто у Африці живе,Цілий день банан жує?Дражнить всіх мале звірятко. Хто це, діти?.. В мене шубка з колючок,В мене сіра спинка. Ніс, як чорний п’ятачок,Очі – намистинки

Номер слайду 4

На Землі нараховують близько 1,5 млн. видів тварин. вони різняться між собою за розмірами, формами тіла, кольором, покривом та багатьма іншими ознаками. Все в природі взаємопов'язане, від тварин залежить життя рослин, людей та інших тварин.

Номер слайду 5

Які ознаки мають живі організми?Чи достатньо цих ознак, щоб відрізнити тварин від інших організмів?

Номер слайду 6

Особливими у тварин є ознаки, яких не мають інші організми. Цих ознак не має у рослин. Ними рослини відрізняються від тварин.

Номер слайду 7

Тварини, на відміну від рослин, живляться готовими органічними речовинами, що є в складі інших організмів.

Номер слайду 8

Усіх тварин Землі можна поділити на 10 груп:червимолюскиракоподібніпавукоподібнірибикомахиземноводніплазуниптахизвірі

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Черви — група тварин, з тонким видовженим тілом і м'якими покривами. Черви

Номер слайду 12

Цікаві факти про черв’яків Дощовий черв'як — дуже цікавий вид. По будові це просто група м’язів у м’якій шкірі. Дихає він всією поверхнею тіла. Усередині в нього б’ється до 9 сердець. За добу вони можуть перерити 10-11 тон землі. У зимову пору року або у випадку посухи черв'яки впадають у сплячку, закопуючись глибоко в ґрунт. Дощовий черв'як живе колоніями. У сосновому бору під кожним квадратним метром ґрунту живуть 16 дощових черв’яків, у чагарнику -460, а в городах – до 600.

Номер слайду 13

Молюски Молюски живуть у морях, прісних водах і на суші. Одні з них повзають на мускулистій підошві, інші зариваються в ґрунті. Деякі молюски активно плавають у воді. До молюсків відносять двостулкових жабурниць, виноградного слимака, восьминогів, кальмарів.

Номер слайду 14

Молюски Найзубатішою твариною на Землі є слимак! У його маленькому ротику налічується до 30 тисяч крихітних зубів. А у звичайного садового равлики, який водиться в Америці, на язику вміщується 135 рядів дрібнесеньких зубів по 105 штук у кожному ряду. Разом це – понад 14 тисяч! Такою своєрідною терткою равлик стирає частини рослин, якими харчується.

Номер слайду 15

Цікаві факти про молюсків Найбільший коли-небудь спійманий молюск важив близько 340 кілограм. Він був виловлений в Окінаві, Японія в 1956 році. Найстаріший спійманий людиною молюск, за оцінками вчених мав вік в районі 405 років. Найкрасивіша, але смертоносна морська оса (кобомедуза)в Австралії – сама отруйна медуза всього світу. Недалеко від узбережжя Квінсленд з 1880 року від її отрути загинуло 66 осіб. Молюски неймовірно сильні. Якби людина володіла такою ж силою, то п’ятдесяти кілограмова людина могла б спокійно піднятися вгору по сходах з вантажем в півтонни. У равлика, молюска класу черевоногих , близько 25 000 зубів. У восьминога прямокутні зіниці. Восьминіг для того, що б сховатися від своїх ворогів, може підлаштуватися під колір ґрунту або води, змінивши текстуру і колір своєї шкіри.

Номер слайду 16

РакоподібніТіло складається з голови, грудей та черевця. Голова та груди можуть у деяких видів бути нерухомо з'єднаними між собою у головогруди і з боків вкриті щільним панциром.

Номер слайду 17

Ракоподібні Ракоподібні мають скелет, схожий на шкаралупу. Він захищає тіло від ушкоджень та хижаків. Мешкають у прісній та солоній воді. Частину ракоподібних людина використовує в їжу. Крім того, вони дуже корисні для природного середовища, бо очищують водойми, поїдаючи відмерлі рештки тварин. КРАБ рак

Номер слайду 18

Цікаві факти про ракоподібних В даний час відомо більше 73000 видів ракоподібних. Найдрібнішою серед ракоподібних вважається водяна блоха з роду Alonella розміром менше 0,25 мм у довжину. Вона мешкає у водах Великобританії. Висушені яйця (ікра) морської креветки можуть зберігатися роками, але як тільки потрапляють у воду, «вилуплюються» через кілька годин. Зуби краба знаходяться в шлунку. Якщо краб позбудеться клешні, то він здатний відростити нову. Правда вона буде дрібнішою за розміром і не буде такою ж красивою як перша. Довгожитель серед ракоподібних – американський омар (Homarus americanus) Найбільші представники цього виду живуть до 50 років. Найбільша креветка у світі – чорна тигрова. Представники цього виду досягають 36 сантиметрів в довжину і ваги 650 грамів! Як правило, самки важать більше, ніж самці.

Номер слайду 19

Павукоподібні Група тварин, що включає павуків, скорпіонів, косариків і кліщів. Вони відрізняються від інших , оскільки мають тільки дві частини тіла: голову, об'єднану з грудною кліткою і черевце.

Номер слайду 20

Павукоподібні Павукоподібні відрізняються від комах тим, що мають вісім ніг. Дехто боїться павуків. Проте павуки, що мешкають у нашій місцевості, не становлять загрози людям, хоча користь їх очевидна. Павуки дуже спритні й винахідливі. Жителі тропічних країн тримають їх у домашніх умовах для знищення шкідливих комах. ПАВУК скорпіон

Номер слайду 21

Цікаві факти про павукоподібних У кожного павука вісім ніг, на яких шість суглобів. З допомогою кінцівок павук легко визначає, що саме потрапило до нього в мережі. Їстівне або неїстівне йому допомагають розрізняти органи нюху, які є на ногах. Кількість очей у павукоподібних залежить від різновиду. Частіше всього їх вісім, хоча може варіюватися від двох до дванадцяти. Панцир тварини настільки міцний, що здатний витримати ядерний вибух. Павутина настільки легка, що якщо взяти павутинну нитку довжиною з земний екватор, то її вага буде складати всього лише 340 грам. Якщо товщину павутинної нитки збільшити до товщини олівця, то такий павутиною можна буде зупинити Боїнг. У Новій Гвінеї рибалки з допомогою павутинної мережі ловлять рибу, а в Південній Америці існують павутинні мости, які легко витримують мавп. А ось жителі Камбоджі обожнюють є павуків-птахоїдів. Окрім цього вони ще й домашні улюбленці. Таке тварина охоче грає і танцює, а в разі небезпеки може і захистити господаря.

Номер слайду 22

Риби Група тварин, тіло яких вкрите слизькою лускою. Вони пристосувалися до плавання у воді за допомогою плавців. Органи дихання – зябра. Для розмноження більшість риб відкладають яйця (ікру), з яких вилуплюються мальки.

Номер слайду 23

Прісноводна рибасазанкраснопіркакарась золотиййоржокуньсомлин. Морська рибариба клоун акула рифовариба хірургриба їжак

Номер слайду 24

Це цікаво!Риба, здатна залізати на дерево Анабас, що мешкає в Південно-східній Азії, - єдина риба, здатна виходити на сушу і навіть лазити на дерева. Вона гуляє по землі у пошуках більш відповідного житла. Зябра Анабаса пристосовані до поглинання кисню з вологого атмосферного повітря. Швидше всіх плаває риба-меч

Номер слайду 25

Цікаві факти про риб З усіх видів риб тільки у акул є повіки. Більшість риб вміє розрізняти кольори. Риби, за винятком деяких вугрів, не вміють плавати хвостом вперед. Риба-камінь — найбільш отруйна риба у світі. Найбільша в світі риба — велика китова акула, що виростає до 18 метрів і 25 тонн ваги. На щастя, це абсолютно невинне створіння. До речі, морський коник — єдиний вид риб, плаваючий у вертикальному положенні тіла. Одна тріска за шлюбний сезон може відкласти до шести мільйонів ікринок. У ската, який теж відноситься до риб, вчетверо більше смакових рецепторів, ніж у людини. Глибоководна риба під назвою чорний живоглот здатна проковтнути здобич, яка вдвічі перевищує її в довжину і удесятеро — по вазі.

Номер слайду 26

Значення у природіОчищують воду від забруднення.Є їжею для інших тварин.

Номер слайду 27

КомахиІснує понад мільйон видів комах. Вони живуть скрізь, за винятком морських глибин. Тіло складається з трьох частин (голова, груди, черевце), є 6 ніг, пара вусиків, 4 крила, тіло має легкий і міцний покрив . Наприклад, жуки, метелики, бабки, комарі, бджоли, джмелі, оси, мухи.

Номер слайду 28

Це цікаво! * В одному мурашнику може бути близько 300 тис. особин. * Коник-стрибунець “ чує ” ногами: органи слуху розміщені у нього на гомілках передніх ніг. * Чому комар, коли летить, дзижчить, а джміль гуде? Виявляється, що комар за секунду робить 600 помахів крильцями, а джміль — трохи більше 200. Чим помахи частіші, тим тонший звук.

Номер слайду 29

Значення у природіЄ запилювачами рослин, впливаючи на утворення плодів з насіння.Є їжею для інших тварин.

Номер слайду 30

Земноводні Група тварин з м'якою шкірою, вкритою слизом. Частину життя можуть проводити на суші, а для розмноження йдуть у воду, де й відкладають яйця (ікринки). З них вилуплюються пуголовки. Наприклад, жаби, ропухи, квакші, часничниці, кумки, саламандри, тритони.

Номер слайду 31

Земноводні Усі земноводні мають гладеньку шкіру, через яку легко проникає рідина й кисень, що містяться у повітрі. Тому шкіра в них є додатковим органом дихання. Більшість земноводних проводять життя у вологих місцях, чергуючи перебування у воді та на суходолі. Вони активні лише в теплих умовах. При похолоданні земноводні впадають у заціпеніння. За температури нижче -2 градуси – гинуть. Більшість цих тваринок живе лише у прісній воді. Проте існує морська жаба, яка може мешкати й у солоній воді. МОРСЬКА ЖАБА - АГА РОПУХА

Номер слайду 32

Це цікаво! У давнину жаб опускали в молоко, щоб воно не кисло. Жаб'ячий слиз не дозволяє розвиватися молочнокислим бактеріям. Найменша жаба зустрічається на території Бразилії, вона у довжину менше одного сантиметра.

Номер слайду 33

Цікаві факти про земноводних. Червяги можуть жити у воді, а також на поверхні землі, але в основном проживають під землею, тому у них немає очей. Слух також поганий, але дуже добрий нюх. Молоді червяги родяться живими або вилуплюються з яєць. Тритони можуть відрощувати втрачену частину тіла. Вони можуть вмерзнути у лід зимою, але навесні розмерзають і продовжують звичайне існування. На жарі без води тритони можуть повністю висохнути, але після дощу вони швидко відновлюються. Найбільша тварина із земноводних — велетенська саламандра, вона сягає у довжину два метра, с масою до семидесяти кілограмів. Вона проживає у водоймах Східного Китаю. В амазонських лісах живуть дуже отруйні жаби-дереволази. Вони мають яскравий колір, що є попередження для хижаків про те, що вони не є їжею, а є небезпечною отрутою. Індіанці змазували свої стріли циєю смертельно небезпечною отрутою, зіскрібаючи її зі шкіри. Рекордсмен по отруйності живе у Колумбії — отрути однієї листової жаби під назвою укокі вистачає на обробку 50 стріл.

Номер слайду 34

Плазуни Група тварин, тіло яких вкрито сухою лускою. Пересуваються на чотирьох ногах або плазують на череві. Наприклад, ящірка, гадюка, вуж, жовтопуз, веретільниця, черепаха. Розмножуються яйцями, але їх не насиджують.

Номер слайду 35

Плазуни – тварини, у яких тіло вкрите сухими лусками, а в деяких ще й панцирем. Вони рухаються «плазуючи», тобто тягнуть своє тіло по землі. Плазуни поширені в різних середовищах : у воді, на суходолі. Деякі з амфібій для розмноження ( відкладання яєць) виходять на суходіл. Плазуни періодично линяють, скидаючи старий покрив. Це холоднокровні тварини. Тому вони віддають перевагу місцевостям із теплим і жарким кліматом. В Україні живе близько 20 видів плазунів. ЯЩІРКА ЗМІЯ КРОКОДИЛ Плазуни Вуж звичайний

Номер слайду 36

Плазуни Існує давня легенда про те, що крокодили, поїдаючи свою жертву, плачуть «крокодилячими сльозами». Учені довели, що крокодили плачуть зовсім не від жалю. Виявляється, таким чином тварина позбавляється зайвої солі, яка є в організмі. Для цього є спеціальні залози, розміщені прямо біля очей та на язику.. Через це крокодили можуть мешкати й у солоних водоймах.

Номер слайду 37

Плазуни Крокодили та алігатори з’явилися на землі ще 200 мільйонів років тому. Вони є представниками давньої групи тварин, старшої від динозаврів, яка вимерла в далекому минулому. Алігатори відрізняються від крокодилів тим, що в них не виглядають зуби, коли закрита паща ( у крокодилів виглядає четвертий зуб), і вони мають тупу морду. Ці тварини – плазуни.

Номер слайду 38

Цікаві факти про плазунів Ящірки бачать усе в жовто-жовтогарячому кольорі, а у випадку небезпеки може залишити хвіст у зубах хижака. Василіск має цікаву здібність. Рятуючись від ворогів, він встає на задні лапки й біжить по воді. Потім пірнає й проводить під водою кілька хвилин. Молох накопичує росу й краплі дощу на поверхні свого тіла. Потім він п’є запасену рідину, яка по спеціальних каналах потрапляє йому в рот. Неймовірно, але череп змії не одне ціле, а складається з безлічі рухливо з’єднаних між собою костей. Ця особливість дозволяє їм дуже широко розкривати пащу й заковтувати їжу в рази більшу за їх голову. Цікаві факти про рептилій — крокодили. Ці грізні хижаки зовсім не вміють жувати й іноді, не розриваючи їжу, заковтують її цілком. Їх язик, ніби приріс до нижньої щелепи, і тому його не можна висунути. Вони ковтають камені, щоб легко балансувати під водою й для гарного переварювання їжі.

Номер слайду 39

Цікаві факти про плазунів Черепахи з’явилися раніше динозаврів, а тривалість їх життя може перевищувати 150 років. Черепахи не мають зубів. Бачать світ кольоровим. Живуть як на суші, так і у воді. Є прісноводні і морські. Власники настільки міцного панцира можуть відчувати навіть найлегший дотик до нього. Їхній панцир надзвичайно міцний і може витримувати навантаження в 200 разів більше, ніж вага черепахи. Найбільша черепаха – шкіряста. Вона ставитися до морського виду, виростає до 2,5 метра в довжину, розмах її передніх лап – більш двох метрів, а вага трохи менше тонни. У морських черепах кінцівки в панцир не втягуються й вони плоскі, завдяки чому вони добре плавають. А павукова черепаха (сухопутна) найдрібніша, довжина її панцира — не більше 15 сантиметрів.

Номер слайду 40

Птахи Група тварин, тіло яких вкрите пір`ям. Пір'яний покрив зберігає тепло, і навіть у люті морози птах не мерзне. Передня пара кінцівок перетворилася на два крила, завдяки чому птахи літають. Розмножуються яйцями, які висиджують.

Номер слайду 41

Птахи снігурсиничкадятелсорокаворонагоробецьшпаківолгазозуля

Номер слайду 42

Значення у природіЗнищують шкідливих комах, зберігаючи зелені насадження. Розповсюджують насіння рослин.Є їжею для інших тварин.

Номер слайду 43

Цікаві факти про птахів Тільки один птах на планеті не має крил - ківі. На жаль, сьогодні його майже повністю винищили. Щоб круто приготувати страусине яйце, його доведеться варити 2 години. Папуги дають імена своїм пташенятам, коли ті народжуються. Під час польоту серце птахів б'ється до 1000 разів на хвилину, а під час відпочинку - «лише» 400. У світі лише 6 різновидів отруйних птахів.Імператорський пінгвін може не їсти 9 тижнів. Кожен день колібрі з'їдає їжі у 2 рази більше, ніж важить сама. Колібрі вміють літати назад. Білоголовий орлан може літати ногами догори. Жако не тільки розмовляють, а й вміють відмінювати дієслова. У голубів у зобі виділяється пташине молоко.

Номер слайду 44

Звірі Група тварин, тіло яких вкрите шерстю. Більшість із них пересувається на чотирьох ногах. Малята народжуються і вигодовуються молоком матері.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Рослиноїдні тварини

Номер слайду 47

Хижі тварини

Номер слайду 48

Всеїдні тварини

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Отруйні тваринискорпіонтайпан. Південно-американська жаба-водолазшершень. Медуза коренерот. Морський дракон

Номер слайду 53

Отруйні тварини України. Тарантул. Сплутати тарантула з якимось іншим павуком практично неможливо - це найбільший павук України. Довжина його тіла досягає 35 мм. Тарантули живуть в пустелях, степах і лісостеповій зоні на півдні України. Живуть ці павуки в вертикальних норах, виритих в землі. Каракурт. Цей невеликий павук - сама отруйна тварина України. Він у 50 разів отруйніший тарантула і в 15 разів найнебезпечнішої гримучої змії. Найчастіше каракурти зустрічаються на півдні України - в Криму та Причорномор'ї, проте з настанням літньої спеки можуть мігрувати і в інші регіони. Найчастіше зустрічаються в степах, на схилах ярів

Номер слайду 54

Гадюка звичайна В Україні найчастіше зустрічається на луках, галявинах, болотах, на берегах річок, озер і струмків. Густота заселення гадюк дуже нерівномірна. В сприятливих місцях гадюки створюють великі скупчення — їх густота може сягати 90 особин на 1 га, але частіше не перевищує 3-8 на 1 га.

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Свійські тварини Свійських тварин люди годують та захищають, будують для них житло, турбуються про їх потомство.

Номер слайду 57

Частина цих тварин приносить матеріальну вигоду, користь. Вони дають людині м'ясо, яйця, молоко тощо. Серед домашніх тварин собака - охоронець і вірний друг.

Номер слайду 58

Живуть самостійно в природі: добувають собі їжу, будують собі житла, доглядають за своїм потомством.

Номер слайду 59

Чим тварини відрізняються від рослин?Що спільного між тваринами і рослинами?На які групи поділяють тварин? Наведи приклади тварин кожної групи.

Номер слайду 60

Цікаві факти про звірів. Чау-чау єдина собака з не рожевим язиком.... Верблюд легко може прожити без краплі води протягом 2 тижнів. Щури можуть прожити довше всіх без води.... Дельфіни, коли сплять одне око завжди залишають відкритим.... Тільки уявіть вага язика блакитного кита складає приблизно стільки ж, скільки вага середньостатистичного слона.... Кількість голок середньостатистичного їжака досягає близько 10 тисяч.... Борсуки передають свої нори в спадок нащадкам. ... Мозок собаки важить близько 100 грам. Мозок кішки в середньому важить близько 40 грам.... У Швейцарії існує закон, який забороняє заводити морських свинок в однині, можна тільки парою.... Цікавий факт, що вівці можуть запам’ятовувати обличчя людей.... Як у людини унікальні відбитки пальців, так у собак-відбиток носа....

Номер слайду 61

Значення у природіЄ їжею для інших тварин. Розносять насіння рослин. Збагачують ґрунт поживними речовинами.

Номер слайду 62

Кожна тварина варта любові. Кожного дня і кожну хвилинку. Оберігайте всяку звіринку. Тільки добра їм потрібно бажатиІ намагатись не ображати. Право живих на життя поважайте, З вдячністю працю тварин зустрічайте. Хай кожна зустріч несе відкриття: Ціннішого в світі нема, ніж життя!

Номер слайду 63

Підсумки Тварини живляться готовими органічними речовинами, споживаючи рослинну чи тваринну їжу;Більшість тварин рухаються, у навколишньому середовищі вони орієнтуються за допомогою органів чуття;Залежно від особливостей будови і способу життя виділяють різні групи тварин;Слід знати отруйних тварин своєї місцевості.

Номер слайду 64

Домашнє завдання1. Опрацювати § 35

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Майоренко Світлана Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стасів Оксана
    Дякую за Вашу працю. Чудово!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
13545
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку