Вплив водневого зв'язку на властивості речовин Водневий зв’язок: • є міжмолекулярним і значно посилює притягання молекул; • може бути внутрішньомолекулярним (в молекулах органічних сполук, які містять в своєму складі такі групи атомів, як –ОН, =NH, -NH2 тощо, наприклад – вторинна структура білка);• зумовлює підвищення температури кипіння; • зумовлює підвищення розчинності речовин у воді
У рідкій воді молекули води розташовані невпорядковано та близько одна до одної; у льоду молекули розташовані впорядковано й на більшій відстані, тому лід легший за воду (а). Під час замерзання вода розширюється, внаслідок чого закрита скляна пляшка з водою в морозилці тріскається (б)
Значення водневого зв’язку. Водневий зв’язок відіграє важливу роль у природі, фізіологічних і біохімічних процесах живих організмів. Він обумовлює аномально високі температури кипіння та плавлення таких речовин, як вода, аміак, фтороводень, спирти, сольватацію йонів, процеси розчинення речовин, формування структур білків, полісахаридів, утворення подвійної спіралі ДНК.