Презентація "Водні ресурси Каланчацького району"

Про матеріал

Каланчацький район розташований в степовій зоні. Територією району протікають річка Каланчак та Північнокримський канал. Територія району омивається водами Каркінітської та Джарилгацької заток Чорного моря.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водні ресурси Каланчацького району. Вчитель-дефектолог Багінсьеа Т. А.

Номер слайду 2

Характеристика водних багатств району Каланчацький район розташований в степовій зоні. Територією району протікають річка Каланчак та Північнокримський канал. Територія району омивається водами Каркінітської та Джарилгацької заток Чорного моря.

Номер слайду 3

Водні ресурси Загальна площа земель водного фонду (внутрішні води) по району складає 6040,007 га, у тому числі під природними водостоками (річками, струмками) – 105,9 га, під штучними водотоками – 2755,717 га, під озерами, лиманами – 2169,82 га, під водосховищами 488,69 га, під ставками 519,88 га. З південної сторони Каланчацький район омивається Джарилгацькою, Каркінітською, Широкою та Перекопською затоками Чорного моря. На березі розміщене с. Хорли в якому розміщені бази відпочинку, знаходиться порт Хорли.

Номер слайду 4

Річка Каланчак

Номер слайду 5

Мала річка Каланчак має довжину 43 км і площу водної поверхні 90,3 га. На берегах річки розміщені смт. Каланчак та с. Новоолександрівка. Річка Каланчак на Херсонщині є третьою за довжиною після Дніпра та Інгульця. Площа водозбору – 530 кв. км. Крім Дніпра річка Каланчак – єдина річка Херсонщини, що впадає в басейн Чорного моря.

Номер слайду 6

Каланчацький лиман Каланчацький лиман відноситься до басейну малих річок Причорномор'я, має площу водної поверхні на території району 1354,62 га, впадає у Джарилгацьку затоку Чорного моря. Загальна площа водозбору лиману складає 763 кв. км.

Номер слайду 7

Ці загадкові Хорли

Номер слайду 8

Є на Херсонщині куточки, які без будь-яких перебільшень можна назвати унікальними. Ось тільки знаємо про них мало. А жаль, вони того варті. Один з них - півострів-загадка Хорли. Нещодавно геологи встановили, що в його надрах знаходиться найбільше в Європі озеро питної води. Але не тільки цим дивують Хорли… Білий півострів у Чорному морі. Лише вузька смужка суші завдовжки кілометр з'єднує це дивовижне місце з материком. Свою назву півострів, що омивається водами Каркінітської затоки, одержав від турецьких моряків. Побачивши його вперше, вони вигукнули: “Хорли!”, що в значить “білий”. Принаймні так гласить легенда. Півострів здався їм таким через суцільну ковдру степового полину на тлі блакитної гладі моря. Хорли й досі вважають таємничим куточком у Чорному морі, тихим і одиноким. За своїми обрисами він - мініатюрна копія Криму, проте вода чистіша, а повітря, за вмістом йоду, вважається найнасиченішим у світі. Найкращі пляжі в Хорлах – теж на південному березі.

Номер слайду 9

Північно-Кримський канал. Вода для степу більше, ніж вода!Коли жарінь на землю нападаІ суховії котять небувалі,Єдиний, хто врятовує добро, —Спаситель безвідмовний наш, Дніпро: Спішить в Північно-Кримському каналі! І відступає від степів шалений пал,І ще дорожчим нам стає канал,Примножуючи всенародну славу. Вже півстоліття й ще п’ятірку літ. Північно-Кримський на посту стоїть,Ні, не стоїть — державну робить справу!

Номер слайду 10

Північно-Кримський канал, розташований в південних районах Херсонської області і Автономної Республіки Крим. Протяжність системи 400,5 км, на території Херсонської області - 108 км. Площа зрошення 460 тис.га, в Херсонській області 102 тис. га. З Північно-Кримського каналу беруть початок Краснознам’янський, Зональний, розподільчі канали, які подають воду на зрошення області.

Номер слайду 11

Відновлення джерел, криниць Першу криницю в Каланчаці було збудовано та урочисто відкрито в центрі села 15 червня 1904 року. Вона мала шахту глибиною близько 6 – 7 метрів, та знаходилася за Свято-Михайлівським храмом в центрі села та невеличкого скверу чи то парку. У старому руслі річки Каланчак біля Старокримської дороги, по якій з давніх часів чумаки возили з Криму сіль, б'є струмок чистої джерельної води, відновлений працівниками Каланчацького управління водного господарства. До 215 річниці селища Каланчак. Каланчацьке управління водного господарства, місцева громада та селищна Рада провели роботу по відновленню старовинної криниці, про яку написано в історичному географічному нарисі “Каланчак та його околиці”. Відбулося урочисте відкриття з освяченням відновленої криниці.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Давайте охороняти та берегти воду – великий дар природи і наше багатство!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
27 червня 2018
Переглядів
1169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку