Презентація "Волейбол.Основні правила гри."

Про матеріал
Волейбол - один з найбільш доступних і поширених видів командної спортивної гри. Попередники його згадуються ще в хроніках римських літописців 3 століття до нашої ери. У них описується гра, в якій по м'ячу, підвішеному на мотузці, били кулаками. В історичних описах 1500 дається гра на майданчику 90x20 м, розділеною невисокою кам'яною стінкою, в якій змагаються дві команди по 4-6 чоловік, переправляючи м'яч один одному ударами кулаків. З часом вносяться зміни в правила гри: встановлюється розмір майданчика 50x20 м; замість стіни натягується на стовпах мотузка на висоті 2м і проводиться між стовпами середня лінія. Строго визначають і склад команди - 5 осіб (двоє попереду, один у центрі та двоє ззаду). М'яч перебивали кулаком або передпліччям, причому вже обмовляли три торкання м'яча.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волейбол

Номер слайду 2

Волейбол - один з найбільш доступних і поширених видів командної спортивної гри. Попередники його згадуються ще в хроніках римських літописців 3 століття до нашої ери. У них описується гра, в якій по м'ячу, підвішеному на мотузці, били кулаками.

Номер слайду 3

Перші правила гри були оприлюднені в 1897 р., розмір майданчика був 7,6 x15

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Майданчик. Майданчик являє собою прямокутник довжиною 18 м і шириною 9 м. Перешкоди слід видалити від її кордонів не менше ніж на 2,5 м (якщо мова йде про майданчиках літніх) і на 1,5 м (в приміщеннях). Розмір майданчика можна зменшити до 15 м в довжину і 7,5 м завширшки. Майданчик окреслюють лініями - короткими (вони називаються лицьовими) і довгими (бічними). Особові і бічні лінії утворюють прямі кути.

Номер слайду 6

М'яч повинен бути круглим, з довжиною кола 66 ± 1 см і важити 270 ± 10 р. Зовнішня оболонка м'яча зі шкіри або її замінників. Для хлопчиків і дівчаток 11-12 і 13-14 років вага м'яча повинен становити 200-250 г. Зустріч можна проводити одним м'ячем.

Номер слайду 7

Склад команд, заміни гравців. У грі беруть участь дві команди. У команді разом із запасними гравцями має бути не більше дванадцяти чоловік. Основними вважаються шість гравців, які вступають в гру на початку партії. У ході партії команда може замінити будь-якого основного гравця запасними.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Заміна гравців і взяття перерви на вимогу капітана або тренера команди повинні проводитися в моменти, коли м'яч виходить з гри. Замінювати гравця можна тільки з дозволу судді. Гравець, який виходить з гри або входить до гру, повинен отримати відповідний дозвіл судді. Гравець, видалений суддею до кінця зустрічі, повернутися в гру в цій зустрічі не має права. Якщо в одній з команд залишилося менше шести осіб і для заміни використані всі запасні, гра припиняється і цій команді зараховується в даній партії поразку.

Номер слайду 10

Перед кожною подачею м'яча гравці обох команд розташовуються на своїх сторонах майданчика у дві лінії по три людини. Якщо в складі команди п'ять гравців, то на задній лінії знаходяться два з них. Завдання, що стоять біля сітки називаються гравцями передньої лінії (зони), решта - гравцями задньої лінії (зони). Перед подачею гравці задньої лінії не повинні знаходитися попереду гравців відповідної передньої зони (щодо сітки).

Номер слайду 11

Міняти розстановку гравців не дозволяється до кінця партії. Змінити розстановку і склад основних гравців команди можуть тільки перед початком нової партії.

Номер слайду 12

Гра складається з трьох або п'яти партій. Виграла партію вважається команда, яка першою набирає 25 очок з перевагою не менш ніж у 2 очки. За рахунку 24:24 гра триває доти, поки одна з команд не доб'ється переваги в 2 очки. Розіграш кожної подачі приносить очко будь-якій команді, яка виграла м'яч. П'ята партія грається до 15 з перевагою не менше 2 очок.

Номер слайду 13

Якщо з трьох (п'яти) партій команда виграє дві (три), то вона вважається переможницею зустрічі. Гра, з якихось причин перервана, але не відкладена, продовжується з того рахунку, з тим же розташуванням гравців на майданчику, які були до перерви. Результат гри, з якихось причин відкладеної, анулюється, і рахунок при відновленні гри починається знову.

Номер слайду 14

Подачу виконують після оголошення рахунку суддею, який проводить гру. Якщо гравець подав м'яч до оголошення рахунку, то такий м'яч переграють. Подаючий стає за майданчиком в зоні подачі, підкидає м'яч і ударом однієї руки спрямовує його на бік противника. Якщо після підкидання м'яча гравець промахнувся, подача повторюється. Правильною вважається подача, після якої м'яч пролетить над сіткою - в межах ігрової частини майданчика, не торкаючись її. Початок гри і подача.

Номер слайду 15

Перехід подачі. Гравець, що виконує подачу, продовжує подавати до тих пір, поки він або його команда не помилиться. Після цього право подачі м'яча переходить до команди-суперника.

Номер слайду 16

Зміна місць. При переході подачі подавати починає правий гравець передньої лінії. Всі гравці при цьому переміщаються на одне місце по напрямку руху годинникової стрілки. Подібна зміна місць відбувається всякий раз, коли команда виграє подачу.

Номер слайду 17

Удари по м'ячу. М'яч можна відбивати будь-яким способом. Дотик м'яча до тіла прирівнюється до удару. Кожна команда повинна відбити м'яч зі своєї половини майданчика на половину майданчика суперника не більше ніж у три удари, не даючи торкнутися землі. Один і той же гравець не має права торкатися до м'яча двічі поспіль (крім випадку блокування). Торкання м'яча при блокуванні не рахується ударом.

pptx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
1247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку