Презентація "Вольвокс, ульва - перехід до багатоклітинності

Про матеріал
В матеріалі подано опис і зображення будови, процесів життєдіяльності, місце існування. значення представників зелених водоростей вольвоксу і ульви. Особливості багатоклітинного організму
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОЛЬВОКС, УЛЬВА – БАГАТОКЛІТИННІ ОРГАНІЗМИВОЛЬВОКС, УЛЬВА – ПЕРЕХІД ДО БАГАТОКЛІТИННОСТІ

Номер слайду 2

вольвокс. Будова. Клітини мають постійну форму.Є цитоплазма, скоротливі вакуолі, хроматофори, що здійснюють фотосинтез Колонія вольвокса виглядає як невелика рухлива зелена куля (до 2-3 мм в діаметрі). Кожна колонія об'єднує від сотень до десятків тисяч клітин вольвокса, розташованих на поверхні кулі. Між собою клітини з'єднані особливими протоплазматичними нитками. Внутрішня порожнина сфери заповнена рідкою слизовою речовиною. Парні джгутики, органи руху кожної клітини звернені назовні.

Номер слайду 3

Поширення вольвокса. Прісні водойми зі стоячою водою. У період масового розмноження забарвлюють воду в зелений колір, у результаті чого з’являється так зване «цвітіння» води.

Номер слайду 4

Живлення Volvox Volvox це зелена водорость, має хлоропласти, отримує їжу завдяки фотосинтезу. Ці організми здійснюють нікемеральні міграції, тобто щодня рухаються вертикально. Вдень вони знаходяться в найбільш поверхневих шарах води, щоб скористатися сонячним світлом у процесі фотосинтезу, але вночі вони рухаються до глибших вод, щоб скористатися корисними речовинами в цих районах.

Номер слайду 5

Розмноження вольвоксастатеве нестатеве

Номер слайду 6

Значення Вольвокс широко використовується дослідниками в якості генетичних і модель розвитку для подальшого вивчення клітинної диференціації

Номер слайду 7

ульва

Номер слайду 8

Будова зеленої водоростіРизоїди — виріст нижньої частини тіла водоростей, що являють собою нитковидні утворення, які служать для прикріплення. Виконують функції коріння: закріплення рослини на субстраті та всмоктування з нього розчинів поживних речовин. Але на відміну від коренів, ризоїди не мають тканин. Клітини ульви зібрані у два шари. Кожна клітина має одне ядро та один пластинчастий хлоропласт.

Номер слайду 9

Характерні два типи розмноження ВЕГЕТАТИВНЕ СТАТЕВЕ частинами талому за допомогою гамет

Номер слайду 10

Найсприятливіші умови для рослин цього роду — невеликі бухти і затоки, що добре прогріваються сонцем. Досягають довжини 0,3-1,5 м. Ці водорості є кормом для багатьох підводних мешканців. Багато видів риб метають на них ікру. Морський салат (Ulva lactuca) в багатьох країнах, зокрема Японії, Кореї вживається в їжу, зокрема йде на приправи. Вони багаті залізом, марганцем, йодом, іншими мікроелементами, а також вітамінами, амінокислотами. Ульву часто застосовують у комплексних програмах по зниженню ваги з метою нормалізації обміну речовин в організмі людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
1144
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку