Презентація Вплив геологіч процесів на формування озер пластів підземних вод

Про матеріал
Розглянути вплив геологічних процесів на формування озер та пластів підземних вод. Закріплення знань про озера, підземні води.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 66 Вплив геологіч процесів на формування озер пластів підземних 23 11 2023 Природні водойми зі стоячою або слабо проточною водою, які утворюються в результаті затоплення водними масами знижень суходолу (улоговин), — озера, безпосередньо не з’єднані з океаном. Тому їх водообмін більш уповільнений, ніж річковий (мал. 1).1. ВПЛИВ ГЕОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ФОРМУВАННЯ ОЗЕР, ПЛАСТІВ ПІДЗЕМНИХ ВОД. Мал. 1. Типологія озер.

Номер слайду 2

В озерах Землі міститься в 4 рази більше води, ніж у річках, але якщо озеро не поповнюється водами, воно мілішає, перетворюється на болото або висихає.

Номер слайду 3

Тому важливо під час проведення меліоративних робіт, створення систем штучного зрошення, водосховищ, будівництва гребель на річках тощо враховувати вплив людської діяльності на режим живлення та існування озер.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Утворення й розвиток озерних улоговин — тривалий геологічний процес. Окремі частини складної Байкальської западини утворилися в різний геологічний час і згодом перетворилися на єдину улоговину.

Номер слайду 19

У юрський період на місці Південного Байкалу утворилася западина. Пізніше, у першій половині третинного часу, з’явилися дві западини в межах Середнього Байкалу, а наприкінці третинного часу виникла Північно-Байкальська западина.

Номер слайду 20

На єдину улоговину все це перетворили потужні скидні рухи земної кори четвертинного часу, які ще більше знизили дно западини (сучасна глибина озера — 1642 м).

Номер слайду 21

Від багатьох геологічних і фізико-географічних особливостей території залежить поширення підземних вод. У межах крайових прогинів платформ розвинені артезіанські басейни (наприклад, Західносибірський або Прибалтійський). Мал. 2. Розташування підземних вод.

Номер слайду 22

Своєрідні гідрогеологічні умови визначають характер циркуляції та склад підземних вод в областях розвитку багаторічної мерзлоти (наприклад, надмерзлотні, міжмерзлотні та підмерзлотні води).

Номер слайду 23

Протягом тривалого геологічного часу води земної кори постійно поповнюються ендогенними (ювенільними) водами, які виділяє магма. Прямий вихід на поверхню землі ювенільні підземні води мають під час вулканічної діяльності та у вигляді пари гарячих джерел.

Номер слайду 24

Австралія має складну геологічну будову. Її найбільший у світі артезіанський басейн підземних вод складається аж із шести водоносних горизонтів. Підземні води утримуються в шарі піщанику, який утворився в тріасовий, юрський і ранньокрейдяний періоди. Більша частина Австралії тоді була розташована нижче рівня моря.

Номер слайду 25

 Найбільш наочно взаємозв’язок клімату й вод суходолу ілюструють пустельний і напівпустельний клімат Австралії та слабкий розвиток поверхневого стоку цього материка. Загальний обсяг річного стоку Австралії набагато менший, ніж інших материків, — 350 км3 (Африка — 5390 м3). Отже, від кількості опадів прямо залежать кількість і водність об’єктів поверхневих вод (мал. 3).2. ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК КЛІМАТУ Й ВОД СУХОДОЛУ. Мал. 3. Вплив клімату й рельєфу на формування річкової мережі.

Номер слайду 26

Вплив рельєфу і клімату на формування річкової мережі Бразилії та Єгипту. Манаус

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Майже всі річки світу мають мішане живлення: дощове, ґрунтове, снігове, льодовикове.

Номер слайду 29

Найбільша частка талих снігових вод у живленні характерна для річок Сибіру та Канади (Лена, Єнісей, Юкон).

Номер слайду 30

Переважно мусонні дощі живлять річки Південно-Східної та Східної Азії (Меконг, Хуанхе).

Номер слайду 31

Річки, що стікають із гір, найбільш водні у весняно-літній період, коли починається активне танення льодовиків та снігу в горах (Сирдар’я, Амудар’я),

Номер слайду 32

Під час зимових дощів піднімається рівень води в озерах Ізраїлю. річка Йордан

Номер слайду 33

Межень, часткове або повне пересихання характерні для річок, що протікають в умовах клімату, якому властива сезонність випадіння опадів (наприклад, у субекваторіальному або субтропічному).

Номер слайду 34

ВИСНОВКИУлоговини озер, створені під впливом різних рельєфоутворюючих процесів, за походженням поділяються на кілька груп. Озера Землі містять у 4 рази більше води, ніж річки, але водообмін у них більш уповільнений, ніж річковий. Якщо озеро не поповнюється водами, воно мілішає, перетворюється на болото або висихає. Залягання горизонтів й обсяг підземних вод залежать від геологічних і фізико-географічних особливостей території.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку