Презентація "Вплив харчових добавок на організм людини"

Про матеріал
Класифікація харчових добавок, їх характеристика та вплив на організм людини. Практичні рекомендації до вибору харчових продуктів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавки - шкідливо чи корисно?

Номер слайду 2

Зараз все детальніше досліджують фізіологічний вплив харчових добавок на організм людини, описують нові негативні прояви їх дії. Часто споживачі завдають шкоди своєму здоров’ю через брак інформації про продукти, які вони щоденно використовують. Тому важливою ланкою екологічного виховання учнів є формування знань про харчові добавки та їх вплив на організм.

Номер слайду 3

Харчові добавки – природні і синтезовані хімічні сполуки, призначені для введення в харчові продукти з метою прискорення або поліпшення їх технологічної обробки, збільшення термінів зберігання, консервування. А також надання готовим продуктам харчування певних органолептичних властивостей( кольору, запаху, смаку, консистенції ). Для простоти використання та безперешкодної ідентифікації харчових добавок у всьому світі запровадили індекс “Е” від слова “ Європа ”

Номер слайду 4

Класифікація харчових добавок: • Е100-Е182 Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. • Е200-Е299 Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. • Е300-Е399 Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогорання жирів і зміни кольору. • Е400-Е499 Стабілізатори - речовини, що сприяють підтримці незмінного фізико-хімічного стану продукту харчування, дозволяючи зберігати у продукті гомогенну дисперсію двох або більше речовин, що не змішуються. Згущувачі - підвищують в'язкість. • Е500-Е599 Емульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії). • Е600-Е699 Підсилювачі смаку й запаху. • Е900-Е999 Піногасники - попереджають або знижують утворення піни.

Номер слайду 5

1. Чи знаєте ви, що таке харчові добавки? 2. Чи часто ви читаєте склад продукту? 3. Чи звертаєте увагу, скільки харчових добавок містять продукти, які ви споживаєте? 4. Як часто ви вживаєте чіпси та сухарики? Які? 5. Які солодкі газовані напої ви вживаєте, як часто?

Номер слайду 6

“Найулюбленіші ласощі” чіпси: «Люкс», «Золотисті», «Hroom», «Лейс». сухарики: «Grenki Flint», «ХрусTeam», «Street Food» , «Три корочки». газовані напої: «Кока-кола», «Спрайт», «Дюшес», «Живчик», «Байкал», «Тархун», «Фанта», «Пепсі», «Чудо сад».

Номер слайду 7

“Зірки” серед харчових добавок Найпопулярнішим серед виробників є відомий підсилювач смаку глутамат натрію, що зустрічається сьогодні, практично, у всіх продуктах харчування. Це хімічна речовина здатна викликати залежність через свій яскравий смак. Він же Е621 вважається найстрашнішою з усіх добавок, яку ще називають «тихим вбивцею». Відомо, що лабораторні миші від нього сліпнуть. Аспартам (харчова добавка E951) є синтетичним, не цукровим підсолоджувачем, використовуваним як замінник цукру в цілому ряді напоїв та харчових продуктів, у тому числі безалкогольних напоїв. При 30 °C починає розпадатися на метанол та формальдегід, які є канцерогенами. Бензоат натрію (харчова добавка E 211) являє собою з'єднання бензойної кислоти. Вступаючи в реакцію з аскорбіновою кислотою бензоат натрію може утворювати бензол, що є сильним канцерогеном.

Номер слайду 8

Найбільш поширені з харчових добавок: глутамат натрію, аспартам, та бензоат натрію, потрапляючи в організм викликають: алергію, ожиріння, діабет, мігрень, аутизм, СДУГ, хворобу Альцгеймера, різні типи злоякісних захворювань, у тому числі лімфоми, лейкемії і множинні пухлини різних органів, цироз печінки, шлунково – кишкові захворювання, також можуть викликати загострення хронічних захворювань.

Номер слайду 9

Рекомендації Ми б рекомендували усім звертати увагу на те, про що розповідає упаковка. Перш за все на склад продукту, термін та умови його зберігання. Якщо на упаковці не вистачає якихось відомостей, це може означати те, що продукт фальшивий. Про підробний чи контрабандний продукт може свідчити відсутність на упаковці імпортного товару обов’язкових відомостей українською мовою. Трапляється, що якийсь продукт викликає сумнів. Тоді ми, споживачі, маємо право вимагати у продавця сертифікат відповідності. Цей документ вказує на те, що продукт відповідає встановленим державою нормам.

Номер слайду 10

Харчові добавки, заборонені в Україні Е121 - Барвник червоний цитрусовий 2; Е123 - Червоний амарант; Е240 - Консервант-формальдегід; E128 - червоний 2G; E216 - пара-гідроксібензойної кислоти пропіловий ефір, група парабенів; E217 - пара-гідроксібензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль; E240 – формальдегід.

Номер слайду 11

Дякую за увагу !

ppt
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
1450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку