Презентація "Вплив навколишнього середовища на розвиток однояйцевих близнюків"

Про матеріал

Презентація до уроку "Модифікаційна мінливість", створена групою учнів 11 класу(результати власних досліджень). Від мене діти отримали тему дослідження та запитання, на які вони повинні дати відповіді, висновок робили самі. мета роботи: виявити вплив навколишнього середовища на формування фенотипу особин, генотипно однорідних. У своїй презентації школярі, звичайно, відобразили і теоретичний матеріал, проте найбільш цікавою частиною стали саме результати їх досліджень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив навколишнього середовища на розвиток однояйцевих близнят

Номер слайду 2

Мета: з’ясувати роль чинників довкілля на формування фенотипу особин, генотипно однорідних. Для цього ми опрацювали різні джерела інформації, дізнались багато цікавих фактів, провели ряд спостережень, зробили певні висновки.

Номер слайду 3

Генетику людини вивчають такими методами: генеалогічним, близнюковим, цитологічним. Дані щодо впливу умов довкілля на організм отримують, застосовуючи близнюковий метод досліджень. Оскільки генотипи однояйцевих близнюків однакові, то розбіжності в їхніх фенотипах будуть спричинені виключно впливом факторів середовища життя. Це дає можливість з’ясувати, формування яких саме ознак визначає генотип, а на які з них впливають  умови навколишнього середовища

Номер слайду 4

Однояйцеві близнята розвиваються з однієї зиготи, яка розділилася на два,три та більше фрагментів на певних етапах розвитку зародка. Вони обов'язково однієї статі і настільки подібні один до одного, що їх важко розпізнають навіть батьки.

Номер слайду 5

Близнюковий метод був запропонований у 1876 р. англійським антропологом і психологом Ф. Гальтоном. Для визначення впливу різних чинників довкілля на розвиток тієї чи іншої ознаки в експериментальних дослідженнях використовують метод контрольних близнюків . В експериментальну та контрольну групи входять по одному із близнюків з кожної пари. Якщо ж один із них зазнає впливу певного чинника, то інший є контролем. Таким чином можна оцінити дію фактору на мінливість ознаки. Для експериментів добирали особливо схожі пари, а потім на одного близнюка здійснювали зовнішній вплив (наприклад, тренували певну функцію), а на іншого ні. При цьому останній ставав ідеальною "контрольною групою".

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Відсотки збігу певних ознак однояйцевих близнюків. Ознака. Збіг, %Група крові-100 Колір очей-99 Колір волосся-89 Розумова відсталість-97 Епілепсія-72 Туберкульоз-56 Заяча губа-42 Шизофренія-46 Бронхіальна астма-92 Цукровий діабет-56 Гіперфункція щитоподібної залози-47 Псоріаз-61 Кір-97

Номер слайду 11

Дійсно дуже велика роль чинників: навколишнє середовище,виховання, приклад батьків та інше ,можуть зробити з двох однакових на вигляд людей ,різними.

Номер слайду 12

Тепер ми хочемо розповісти про наших односельців Володимир 19 років 10.03.1998 рік народження;Карі очі ,зріст-185 см. Група крові : 2 +Характер : добрий , щирий , дружелюбний , щедрий, співчутливий, роботящий; завжди позитивний ,гарна посмішка,користується великим попитом серед дівчат ,завжди готовий подати руку допомоги,спортивний.Інтереси : спорт , музика, техніка, автомобілі ,кіно, любить зустрічі з друзями .

Номер слайду 13

Владислав 19 років10.03.1998 рік народження. Карі очі,зріст-185 см. Група крові: 2+Характер: добрий, щирий, співчутливий,дружелюбний,щедрий,роботящий; дуже чуттєвий ,іноді егоїстичний, непосидючий і шкодник ,також користується великим попитом між дівчатами,самозакоханий.Інтереси: куховарити, кіно, зустрічі з друзями ,вечірки .

Номер слайду 14

Тут хлопчикам всього рочок , але відрізнити їх майже не можливо ,навіть, мама часто не могла їх відрізнити.

Номер слайду 15

Тут хлопці вже підросли, але на вигляд майже не відрізняються

Номер слайду 16

Різниця між цими фото рівно 10 років 

Номер слайду 17

На цій світлині хлопці вже дорослі і ми вже помічаємо їхні відмінності : зачіска, погляд , фігура,навіть контури обличчя . Отже з ліва Владислав, а з права Володимир .І з кожним роком вони хоча б трішки але змінюються ,тому навколишнє суспільство і середовище дійсно має значний вплив.

Номер слайду 18

Відомі діти-близнюки українських зірок. Зірки-близнюки, але вони з часом стають дуже різними. У вересні 2013 двох дівчаток народила українська співачка Камалія. Жінка стала мамою після довгих років очікування та невдалих спроб завагітніти. Камалія разом зі своїм чоловіком Захуром назвали своїх первістків Мірабелла і Арабелла.

Номер слайду 19

У лютому 2010 близнюків Артема і Марту народила і рок-співачка Діана Арбеніна, відома як зіркова наставниця двох сезонів шоу "Голос країни". Вперше пресі своїх дітей Арбеніна показала лише у грудні 2011 року.

Номер слайду 20

Олександр і Володимир Борисенко – 08. 09.1992 р. Учасники «Фабрики зірок», беззаперечні улюбленці України записують нові пісні та знімають відеокліпи. Народилися близнюки в Дніпропетровську і не мріяли про зіркового життя.

Номер слайду 21

Висновок : ми , з’ясували ,що справді велику роль відіграють чинники довкілля формуванню фенотипуособин, генотипно однорідних. Роботу підготували учні 11 класу : Макар Анастасія, Сидорак Марія , Токар Наталія та Фарзаєв Тимур .

pptx
Додано
19 січня 2018
Переглядів
2773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку