Презентація "Вплив нікотину на організм"

Про матеріал
Презентація "Вплив нікотину на організм" матеріал підходить для учнів старшої школи, як окремо урок, або для виховної роботи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив нікотину на організм

Номер слайду 2

Шкода нікотину. Про шкоду нікотину вже сказано і написано чимало, але паління продовжує залишатися однією з найпопулярніших шкідливих звичок людства. Потрапляючи в легені разом з димом, нікотин всмоктується в альвеоли і капіляри, де відбувається процес газообміну. Наступним пунктом призначення є кров курця, яка приносить його в мозок.

Номер слайду 3

Тютюн. Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органчні кислоти, смоли і ефірні олії.

Номер слайду 4

Нікотин. Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку. В одній сигареті масою 1г міститься 10 – 15 мг нікотину

Номер слайду 5

Вплив тютюнового диму на організм людини

Номер слайду 6

Вплив нікотину на органи дихання Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом розвивається їх хронічне запалення (бронхіт і трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз або розвивається рак легень. Тютюновий дим, який вдихає курець потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок, вони потовщуються, грубішають.

Номер слайду 7

Вплив нікотину для серцево-судинної системи. Після викурювання декількох сигарет відзначає підвищення частоти серцевих скорочень і артеріального тиску, поява тремору рук, зниження температури шкіри, зростання рівня деяких гормонів у крові.

Номер слайду 8

Вплив нікотину на травну систему. Курці стикаються з такою шкодою нікотину на травну систему, як розвиток гастриту, виразки шлунка або дванадцятипалої кишки. Це пояснюється тим, що куріння сприяє збільшенню кислотності шлункового соку, виникнення спазму судин.

Номер слайду 9

Вплив нікотину на нервову систему. Нікотин чинить збудливу дію, людина стає нервовою, дратівливою, можливе виникнення проблем зі сном. Відзначається втрата апетиту, поява головних болів. Шкоду нікотину на нервову систему полягає в тому, що його постійним надходженням в організм викликається атеросклероз судин головного мозку, внаслідок чого виникає погіршення кровопостачання мозку, що, в свою чергу, підвищується ризик розвитку внутрішньомозкового крововиливу.

Номер слайду 10

Вплив нікотину на репродуктивну систему. Нікотин негативно впливае як на жіночу репродуктивну систему, так і на чоловічу. Куріння для чоловіків найгіршим чином впливає на потенцію та розвиткок безпліддя. Для жінок куріння, з одного боку, може стати причиною, за якою настає безпліддя, а з іншого боку — відбуваються незаплановані вагітності, оскільки ефективність протизаплідних засобів дещо знижується під впливом нікотину.

Номер слайду 11

Отруєння нікотином. Перевищення дози нікотину в організмі призводить до: різкого запаморочення, порушення орієнтації в просторі;Нудота, підвищене слиновиділення, блювота, діарея;Порушення ритму серцебиття, підвищення артеріального тиску;Порушення дихання, розлад слуху, зору;Судоми;Параліч центру дихання (призводить до летального результату). Також виділяють хронічне отруєння нікотином, симптомами якого є:запальні процеси слизових оболонок ротової порожнини, гортані, носоглотки;Розвиток хронічних захворювань дихальної системи;Підвищене слиновиділення;Зниження кислотності шлункового соку;Підвищена моторика товстого кишечника.

Номер слайду 12

ВИСНОВОКГоловна цінність кожної людини – це його здоров'я, тому його необхідно берегти і підтримувати. Необхідно відмовитися від куріння, щоб в наше тіло, яке щодня піддається різним природним і людським шкідливих факторів, що викликають проблеми і захворювання, не потрапляла і отрута, що міститься в кожному ковтку нікотину.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
6436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку