Презентація " Вплив радіаціі на живий організм"

Про матеріал
Презентація " Вплив радіаціі на живий організм" розповідає про вплив радіоактивних викидів на людину, тварин, рослини. Наслідки такого впливу, променеву хворобу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив радіації на живий організм

Номер слайду 2

Дія радіації на живі організми Вважається, що радіація в будь-яких дозах дуже небезпечна. Її вплив на живий організм може носити, як і позитивний характер: використання в медицині, так і негативний: променева хвороба. Цікаві результати отримали вчені, досліджуючи вплив радіації на рослини і тварин. Результати експериментального опромінення показують, що найбільш чутливі до дії радіації ссавці, за ними йдуть птахи, риби, плазуни і комахи. Чутливість рослин до випромінювання варіюється в широких межах, частково збігаючись з показниками для тварин. Менш чутливі до високих доз радіації мохи, лишайники, водорості і мікроорганізми, зокрема бактерії і віруси. Вплив радіації на людину називають опроміненням. Основу цього впливу становить передача енергії радіації клітин організму. Опромінення може викликати порушення обміну речовин, інфекційні ускладнення, лейкоз та злоякісні пухлини, променева безпліддя, променеву катаракту, променевої опік, променеву хворобу.

Номер слайду 3

Вплив радіоактивних викидів на організм людини Розглянемо механізм впливу радіації на організм людини: шляхи впливу різних радіоактивних речовин на організм, їхнє поширення в організмі, депонування, вплив на різні органи і системи організму і наслідки цього впливу. Існує термін «вхідні ворота радіації», що позначає шляхи влучення радіоактивних речовин і випромінювань ізотопів в організм. Радіоактивні різні речовини по-різному проникають в організм людини. Це залежить від хімічних властивостей радіоактивного елемента. Радіоактивні ізотопи можуть проникати в організм разом з їжею або водою. Через органи травлення вони поширюються по всьому організму. Радіоактивні частинки з повітря під час дихання можуть потрапити в легені. Але вони опромінюють не тільки легені, а також розповсюджуються по організму. Ізотопи, що знаходяться в землі або на її поверхні здатні опромінити організм зовні. Ці ізотопи також переносяться атмосферними опадами.

Номер слайду 4

Радіочутливість живих систем  До людського організму радіоактивні речовини потрапляють при диханні, заковтуванні, а також через пошкоджений шкіряний порив. Внутрішнє опромінення набагато небезпечніше, ніж зовнішнє, ю в цьому випадку збільшується період впливу радіоактивної речовини, зростає доза опромінення (відстань між речовиною і тканиною, яка іонізується, практично відсутня), виникає сприятлива можливість вибіркового розподілу іонізуючих речовин у тих органах, в яких вони найбільш схильні накопичуватись, виключається можливість застосування засобів захисту (екранів, віддалення від джерела або скорочення часу контакту з речовиною).

Номер слайду 5

Із трьох шляхів надходження радіонуклідів до організму людини до найбільш небезпечного відносять вдихання забрудненого повітря. Пов'язано це з тим, що людина пропускає за робочий день через органи дихання близько 20 м3 повітря і тим, що у даному випадку радіоактивна речовина виключно швидко засвоюється. Пилові частинки, потрапляючи через дихальні шляхи, осідають І альвеолах легенів і трахеобронхіальній області (до 90%), а також через рот і носоглотку потрапляють у травний тракт. У кишково-шлунковому тракті в залежності від природи ізотопу а хімічної форми з'єднання величина коефіцієнта всмоктування речовини змінюється від часток відсотка (для нерозчинних з'єднань -Ru, Zr, Nb до десятків і навіть 100%, розчинні з'єднання - Ra, Ba, Cs). Надходження через непошкоджену шкіру у 200-300 разів нижчі, між через травний тракт. Радіочутливість живих систем

Номер слайду 6

Вплив іонізуючих випромінювань на організм людини Складні зміни фізичних і біохімічних процесів в організмі людини можуть бути залежними від дози опромінення або оборотними, тобто функції окремих органів і всього організму людини відновлюються цілком. Такі процеси можуть бути необоротними, що призводить до функціональних порушень в організмі та виникнення променевої хвороби. Захворювання організму може викликати гостру і хронічну форми променевої хвороби. Гостра форма виникає під дією великих доз опромінення за короткий проміжок часу, хронічна форма розвивається в результаті тривалої дії малих доз при зовнішньому опроміненні чи при попаданні усередину організму під час прийому їжі, паління, вдихання малих кількостей радіоактивних речовин. При гострій променевій хворобі спостерігається анемія, слабкість і схильність організму до інфекційних захворювань.

Номер слайду 7

Вплив іонізуючих випромінювань на організм людини. При першій стадії хронічної променевої хвороби спостерігається:- порушення сну;- погіршення апетиту;- з'являється головний біль, слабкість тощо. При другій стадії ці симптоми загострюються ще більше: порушується обмін речовин;- з'являються порушення в роботі серцево-судинної системи;- органів травлення. На третій стадії вище названі порушення різко загострюються:- порушується робота кровотворних органів, що призводить до недокрів'я, лейкемії;- відбуваються крововиливи в серцево-судинній системі;- уражаються статеві органи, а також виникають зміни в генетичному апараті живого організму, якщо радіоактивне опромінення діє на статеві органи й органи зародкових шляхів;- спадкові зміни зумовлюють нежиттєздатність зародка як у першому, так і в наступних поколіннях.

Номер слайду 8

5 способів захисту від радіації.1. Захищатися і митися  При виході на вулицю одягайтеся в максимально світлий одяг, причому таку, яку при поверненні додому можна буде швидко випрати. Обов'язково носите будь-який головний убір: до речі, дуже хорошу захист від радіації дає поєднання бейсболки або кепки з капюшоном. Марлева пов'язка або респіратор (а також окуляри) необхідні тільки у разі серйозного радіоактивного забруднення .  Після повернення додому негайно відправляйте в прання весь одяг (від куртки до трусів) і ретельно мийтеся в душі.  2. Особливий стиль прибирання .  Для захисту від радіації мити підлогу і всі поверхні в будинку треба часто і досконало - не менше однієї вологого прибирання в день. При цьому пам'ятайте: відкривати вікна або включати кондиціонери можна.

Номер слайду 9

3. Меню для захисту від радіації .  Відомо, що деякі продукти накопичують радіацію дуже інтенсивно, а деякі - майже немає. Під час радіоактивної загрози потрібно виключити з раціону такі продукти: гриби, м'ясо з кістками (чисте м'ясо можна використовувати), всі види листової капусти, морква, буряки, редиску, ріпу, річкову та ставкову рибу. З інших овочів і фруктів необхідно зрізати шкірочку.  Обов'язково пийте більше води. 4. Ліки від радіації.  Загальновідомо, що при загрозі опромінення лікарі призначають препарати йоду. Однак не варто скуповувати в аптеці що потрапило і пити пачками - так можна назавжди зіпсувати власну щитовидну залозу. Хороший варіант: полівітаміни, що містять йод, а також два продукти харчування, багаті ці мікроелементом: морська капуста і варення з волоських горіхів (йод міститься саме в зелених оболонках горіха, в ядрах його майже немає). 5. Особиста гігієна .  Незайвими для захисту від радіації стануть додаткові гігієнічні процедури, які варто проводити два рази на добу: промивання очей і носоглотки. 

Номер слайду 10

Дякую за увагу !Виконала:учениця 9-Б класу. Бондар Ангеліна

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
13 травня 2020
Переглядів
22705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку