Презентація "Види правопорушень"

Про матеріал
Соціальна безпека. Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання міліцією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання поліцією.

Номер слайду 2

Правопору́шення — це неправомірне (протиправне) суспільно-шкідливе винне діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого особа може бути притягнута до юридичної відповідальності. Ознаки правопорушення: Протиправність (порушення певної правової норми). Винність (наявність вини особи, яка вчинила правопорушення у певній формі – умислу чи необережності).- Вчинення правопорушень особою, яка досягла віку до відповідальності певного виду. Наявність шкоди.- Установлення за вчинене діяння юридичної відповідальності.

Номер слайду 3

Залежно від ступеня суспільної небезпечності розрізняють злочин і проступки. Злочин – найбільш небезпечний вид правопорушення. За скоєне настає кримінальна відповідальність. Проступки – менш суспільно небезпечне діяння (адміністративне, цивільно-правове, дисциплінарне).

Номер слайду 4

Одними із найпоширеніших і найнебезпечніших злочинів є хуліганство. Хуліганство — це навмисні дії особи, що грубо порушує порядок і виражає явну неповагу до суспільства. Форми хуліганських дій можуть бути найрізноманітнішими: нецензурна лайка, бійки, безпричинні погрози, пошкодження майна. Міра покарання: позбавлення волі до 1 року або виправні роботи до 2 років. А злісні хуліганства караються від 1 до 5 років. За особливо тяжкі злочини дитина сама несе відповідальність з 14 років. А до цього віку відповідальність за протиправні дії дитини несуть батьки, а діти направляються у спеціальні установи.

Номер слайду 5

Що повинен знати підліток у разі затримання поліцією. Поводься спокійно і чемно. Не чини опору, не лізь у бійку і не намагайся втекти. Дізнайся підставу свого затримання. Повідом близьких та друзів усіма можливими способами про місце свого знаходження. Вимагай, щоб поліція повідомила про твоє затримання когось із членів родини. Вимагай надання медичної допомоги, якщо до тебе було застосовано силу.

Номер слайду 6

6. Зафіксуй час затримання та вимагай, щоб він був зазначений у протоколі.7. Май при собі будь-який документ, який може засвідчити твою особу (наприклад, учнівський квиток).8. Запиши імена поліцейських, з якими ти спілкуєшся (ці відомості не є конфіденційними).9. Повідом поліцію, що ти неповнолітній.

Номер слайду 7

Ти маєш право: На побачення з адвокатом до першого допиту. Зберігати мовчання і відмовитись ставити підпис на будь-якому документі. НІЧОГО не підписуй за відсутності дорослих, яким ти довіряєш або адвоката!НІКОЛИ НЕ БЕРИ НА СЕБЕ ПРОВИНУ ЗА ДІЇ, ЯКИХ ТИ НЕ ВЧИНЯВ!

Номер слайду 8

Домашнє завдання:§27. Прочитати. Питання ІІІ та ІV рівнів на с.136 опрацювати письмово

pptx
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
3455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку