Презентація "Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання поліцією".

Про матеріал
Дізнаєтеся більше про закони та правоохоронні органи України; проаналізуєте права, обов’язки і правову відповідальність неповнолітніх; знатимете, які є види правопорушень; навчитеся поводитися в разі затримання співробітниками правоохоронних органів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види правопорушень. Поведінка підлітків у разі затримання поліцією. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Техніка “Вхідні – вихідні квитки” “Вхідні квитки” учитель використовує на початку уроку (учні відповідають на запитання з попереднього уроку). Що таке закон?Правила – це….?Основний закон держави?Хто ухвалює закони?

Номер слайду 3

СЕНКАН або СИНКВЕЙН «Держава»Хід роботи. Сенкан - це п’ятирядковий неримований вірш із 11-12 слів, який складається за такими правилами:1-ий рядок – тема (іменник, який є темою сенкану);2-ий рядок – записується два слова, прикметники, які є означеннями теми;3-ий рядок – дія (3 дієслова), пов’язані з темою;4-ий рядок – фраза з чотирьох слів, яка виражає ставлення до теми, висловлюється розуміння теми;5-ий рядок – записується одне слово, іменник – синонім (висновок) до теми.

Номер слайду 4

Відповідальність — визначені законом дії, що застосовуються до порушників законів. Відповідно до видів правопорушень передбачено різні види відповідальності.

Номер слайду 5

Види правопорушень і правова відповідальність за них. Дисциплінарні проступки. Спізнення на урок чи на роботу, порушення дисципліни чи правил поведінки у школі, пропуск занять без поважної причини, порушення службових обов’язків тощо.

Номер слайду 6

Дисциплінарна відповідальність: зауваження, попередження, запис у щоденнику, виклик близьких дорослих до школи, догана, звільнення з посади.

Номер слайду 7

Цивільно-правові (майнові) правопорушення: Пошкодження чи знищення чужого майна, моральна шкода, завдана людині у зв’язку з пошкодженням чи знищенням її майна.

Номер слайду 8

Цивільно-правова відповідальність: штраф, відшкодування збитків.

Номер слайду 9

Адміністративні порушення: Порушення Правил дорожнього руху, правил поведінки у громадських місцях, несплата за проїзд у транспорті тощо.

Номер слайду 10

Адміністративна відповідальність: офіційні попередження, штраф, позбавлення спеціальних прав (наприклад, посвідчення водія), громадські або виправні роботи, адміністративний арешт до 15 діб.

Номер слайду 11

Кримінальні правопорушення, або злочини. Крадіжки, неодноразові хуліганські дії, вимагання речей чи грошей, нанесення тілесних ушкоджень та інші тяжкі правопорушення. До кримінальних правопорушень відносять також навмисне пошкодження чи знищення чужого майна в особливо великих розмірах. Наприклад, виведення з ладу газопроводу, мережі електропостачання, залізничної колії, підпал майна, лісових масивів.

Номер слайду 12

Кримінальна відповідальність: штраф, громадські або виправні роботи, заборона здійснювати певну діяльність, арешт, обмеження волі, позбавлення волі тимчасово чи довічно.

Номер слайду 13

Робота з підручником. Опрацюйте самостійно таблицю на ст. 122 – 123«Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх»

Номер слайду 14

Поведінка підлітків у разі затримання поліцією. Якщо підлітка затримала поліція, слід:поводитися спокійно і доброзичливо;з’ясувати причину затримання;якщо правопорушення незначне (підліток шумно поводився, насмітив, перейшов дорогу в недозволеному місці), спробувати врегулювати конфлікт на місці;у разі серйозного конфлікту з правоохоронцями слід звернутися по допомогу до адвоката.

Номер слайду 15

Правоохоронці мають право:перевірити документи, щоб установити особу. Якщо маєте неохайний вигляд, поводитеся грубо чи невпевнено, нервуєте, виявляєте неповагу до правоохоронців, це може викликати підозру і стати приводом для затримання;затримати і доправити у відділення, якщо: ви не маєте при собі документів; схожі на підозрюваного, що перебуває в розшуку; порушили закон; підозрюєтеся у скоєнні правопорушення;провести обшук і зареєструвати затримання. Вас повинні зареєструвати у книзі затриманих. За безпеку вашого життя і майно відповідає відділення поліції. Якщо там станеться якийсь інцидент, то запис у книзі реєстрації стане доказом того, що вас затримували.

Номер слайду 16

Правоохоронці зобов’язані:повідомити близьких дорослих про затримання;відпустити за три години, якщо немає серйозної провини. Ви маєте право:вимагати, щоб повідомили близьких дорослих про затримання. Близькі не дозволять скривдити вас, а в разі потреби знайдуть адвоката;давати свідчення, пояснення тільки в присутності близьких дорослих або адвоката. Пам’ятайте! Ніхто не може визнати громадянина винним у скоєнні злочину, крім суду. Людина вважається невинною доти, доки суд не винесе рішення про її провину.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Ситуаційні завдання. У кожній наведеній ситуації визначте:вид правопорушення і правову відповідальність учасників подій;права підлітків;як діяти, щоб не допустити таких правопорушень.

Номер слайду 19

1. Однокласник запізнився на урок, учитель не дозволяє йому зайти у клас.

Номер слайду 20

2. У групі затриманих за численні крадіжки є 11-річні і 15-річні підлітки.

Номер слайду 21

3. 10-річна дитина до пізнього вечора допомагає дорослим торгувати в магазині.

Номер слайду 22

Попрацюйте в парі або групіРозіграйте сценку затримання правоохоронцями 14-річного підлітка, якщо він:перебіг дорогу на червоний сигнал світлофора;підозрюється у крадіжці мобільного телефону.

Номер слайду 23

Моделюйте — набувайте життєвих навичок. Визначте вид правопорушення і правову відповідальність учасників подій у наведених ситуаціях.1. 14-річний хлопець керує мотоциклом на дорозі з інтенсивним рухом.

Номер слайду 24

2. 14-річна дівчина під час гри ненавмисно пошкодила одяг іншого гравця.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

“Вихідні квитки” вчитель використовує наприкінці уроку. Вони мають на меті визначити рівень засвоєння знань/ умінь учнів. 4. Назвіть види правопорушень.5. Яку правову відповідальність несе людина за дисциплінарні порушення? З якого віку дисциплінарна відповідальність може бути застосована до підлітка?6. З якого віку підліток може бути притягнутий до цивільно-правової відповідальності?7. Наведіть приклади адміністративних порушень. З якого віку і за які порушення підліток несе адміністративну відповідальність?8. З якого віку і за які порушення підліток несе кримінальну відповідальність?9. Розкажіть, як потрібно поводитися в разі затримання правоохоронними органами. Чому?

Номер слайду 27

Висновок. Усі громадяни повинні додержуватися законів держави. Законність і правопорядок у країні забезпечують правоохоронні органи. Неповнолітні повинні знати свої права, обов’язки та правову відповідальність за правопорушення. Уміти поводитися правильно в разі затримання правоохоронцями.

Номер слайду 28

Домашнє завдання10. Як ви розумієте висловлювання Йоганна Вольфганга Гете «Поведінка — це дзеркало, у якому кожен показує своє обличчя»?

Номер слайду 29

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 8 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
14 травня 2023
Переглядів
2721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку