Презентація "Впроваджуємо STEM-технології в освітній процес."

Про матеріал
Упровадження принципів STEM-освіти в навчальному просторі НУШ сприяє створенню принципово нової моделі навчання з новими можливостями для вчителів та учнів.Використовуючи інтеграцію шкільних предметів ,практику,дослідницько-проєктну діяльність під час проведення занять ми зможемо побудувати сучасне,економічно-стабільне,розумне та щасливе суспільство.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему : “ Впровадження STEM – технології в освітній процес “. Вчитель початкової школи : Сень Алла Володимирівна.

Номер слайду 2

Впроваджуємо STEM - технології в освітній процес. Впровадження STEM-освіти у сучасній школі є надзвичайно актуальним, адже її мета полягає у цілеспрямованому створенні зв'язків між школою і соціальними практиками, між освітнім процесом і цілим світом в аспекті розвитку природних здібностей дитини, рівень яких визначатиме її успішну самореалізацію як під час навчання, так і поза школою. Учень не просто вчиться генерувати цікаві ідеї, але й відразу втілює їх у життя, навчається планувати свою діяльність, виходячи з поставленого завдання і наявних ресурсів, що обов'язково стане йому в нагоді у реальному житті.

Номер слайду 3

STEM-освіта, це такий підхід до навчання дитини, коли за основу беруть не набуття знань, а вміння їх здобути, застосувати, не втрачаючи при цьому себе, як особистості. Такий підхід до освіти уже не новий для багатьох країн, але в Україні він лише з 2016 року (пілотні класи НУШ), перехід реформи на законодавчий рівень. Навчальний рік 2018-2019 – старт нової української школи для усіх перших класів країни. Хоча, у кожному випадку допустимі винятки (є школи, в яких паралельно з НУШ ідуть класи по інших освітніх програмах.

Номер слайду 4

Переваги STREAM-освіти:- навчання за темами, а не за предметами: дитина бачить зв’язок між науками, навчання стає насправді системним;- використання знань у повсякденному житті;- розвиток критичного мислення та вміння вирішувати проблеми;- надання впевненості у власних силах;- комунікація та командна робота;- розвиток інтересу до технічних дисциплін;- креативні та інноваційні підходи до проектної та дизайн-діяльності.

Номер слайду 5

Умови для впровадження STEM технології:1. Необходімо вибудувати розгалужену систему пошуку, підтримки і супроводу талановитих дітей. 2. Потрібно розвивати творче середовище для виявлення особливо обдарованих дітей в кожній загальноосвітній школі. Старшокласникам потрібно надати можливість навчання в заочних, дистанційних і он-лайн школах, які дозволяли б їм незалежно від місця проживання освоювати програми профільної підготовки. 3. Одночасно слід розвивати систему підтримки сформованих талановитих дітей. Це, перш за все, освітні установи цілодобового перебування. Слід поширювати наявний досвід діяльності фізико-математичних шкіл і інтернатів для обдарованих дітей. 4. Робота з обдарованими дітьми повинна бути економічно доцільною. Учитель, завдяки якому школяр добився високих результатів, повинен отримувати нагороду. 5. Необхідно запровадити систему моральних і матеріальних стимулів підтримки вітчизняного вчительства. А головне - привернути до вчительської професії молодих талановитих людей.

Номер слайду 6

Чому ж за останній рік STEM-освіта стала трендом в Україні? На мою думку, це тому що: STEM-освіта розвиває креативний напрямок, втілює синтез мистецтва та науки; 2) STEM-освіта поєднує в собі два напрямки освіти (природничо-наукового компоненту та інновацій); 3) актуальність STEM-освіти пов’язують зі стрімким розвитком технологій та затребуваністю таких професій, як програміст, інженер, ІТ-фахівець, спеціаліст у галузі високих технологій, професіонали біо- та нанотехнологій;4) STEM- освіту часто називають «навчанням навпаки»; 5) вона допомагає опанувати дисципліни не відокремлено, а за допомогою інтеграції всіх п’яти дисциплін у єдину систему навчання.

Номер слайду 7

Чому необхідно впроваджувати STEM–освіту в початковій школі? На мою думку, тому що, вона:активізує інтерес до математики, природознавства; - допомагає здобути знання в області техніки, конструювання, робототехніки; - підвищує розвиток творчих здібностей і комунікаційних навичок; - сприяє ранньому визначенню потенціалу дитини і її професійного самовизначення. Інтегрований навчальний процес, який включає дослідницьку і предметно-практичну діяльність, дозволяє дітям краще познайомитися з об’єктами неживої природи в галузі природознавства і сприяє набуттю перших навичок проектування і програмування моделей. Це утворює кращу основу для перспективного майбутнього наших дітей.

Номер слайду 8

Навчання STEM-технологій в початковій школі розвиває такі навички в дітей: - На уроках діти вчаться будувати, розробляти, проектувати власні вироби, наприклад радіокерованого робота -конструктора; - розвивається інтерес до технічних наук. Діти за власними задумами і проектами будують машини, ракети, літаки, створюють свої власні електронні ігри; - з’являються навички критичного мислення. Коли діти будують машини, літаки і ракети, лего-конструкції, у них виникають проблеми, які спонукають їх вдосконалювати і модернізувати. В подальшому це вчить дітей приймати складні рішення в безвихідних ситуаціях; - вивчення англійської мови. Засвоєння більшості технологій неможливе без знайомства з англійською мовою. Діти в ігровій формі починають оволодівати іноземною мовою; - набуває професійних навичок. Спеціалізоване навчання з використанням інноваційних технологій допомагає в майбутньому визначитися з вибором професії.

Номер слайду 9

Педагогічні технології на основі активізації діяльності учнівІнтерактивні технологіїДиференційне навчання. Проблемне навчанняІгрові технології

Номер слайду 10

Готовність педагога до інноваційної діяльності визначають за такими показниками:1. Усвідомлення ним потреби запровадження педагогічних інновацій у власній педагогічній практиці. 2. Інформованість про новітні педагогічні технології, знання новаторських методик роботи. 3. Зорієнтованість на створення власних творчих завдань, методик, налаштованість на експериментальну діяльність. 4. Готовність до подолання труднощів, пов'язаних зі змістом та організацією інноваційної діяльності. 5. Володіння практичними навичками освоєння педагогічних інновацій та розроблення нових.

Номер слайду 11

Отже інноваційна діяльність відкриває простір для розвитку індивідуальних здібностей особистості та забезпечує реалізацію в умовах соціально-економічного та науково-технічного прогресу. Головним суб’єктом впровадження інновацій є педагог. Інноваційною діяльністю, яка впроваджувалася в навчальний заклад, виступила STEM-освіта. Діяльність в рамках STEM-освіти, направлена на застосування міждисциплінарного і прикладного підходу; посилення природничо-наукового компоненту; активного використання знань на практиці, розвитку творчих здібностей учнів. Це створення стійких зв’язків між навчальним закладом, суспільством, роботою і цілим світом.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Математика, 2 клас, Інтегровані уроки
НУШ
Додано
6 червня 2022
Переглядів
2472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку