Презентація "Європа: географічні загадки про міста і країни"

Про матеріал

Презентація підготовлена до географічної гри "Світ мандрів" для учнів 7 класу. Може бути використана і в 10 класі на уроках географії чи в позакласній роботі. Коли відправним моментом для бесіди є загадка - це надзвичайно зацікавлює учнів. Загадки допомагають під час підготовки до олімпіади з географії, вони дуже доречні на географічних конкурсах, позакласних заходах. Детально можна ознайомитись із матеріалами у журналі "Географія. Краєзнавство. Туризм" № 23, 2017 рік.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна географічна гра “Світ мандрів” Європа: географічні загадки про міста і країни Автор: Ткаченко Н. М., вчитель географії КУ ССШ № 7 ім. М. Савченка СМР

Номер слайду 2

Цікаві факти про Європу Європа названа по імені героїні давньогрецької міфології Європи, фінікійської царівни, викраденої Зевсом і відвезеної на Крит. Назву "Європа" носить також острів, розташований в протоці між узбережжям Африки і Мадагаскаром, названий на честь британського корабля "Європа", який в святвечір 1774 вперше правильно визначив координати острова. Назву "Європа" також носить один із супутників Юпітера, названий по імені персонажа античної міфології.

Номер слайду 3

Зевс викрадає Європу

Номер слайду 4

Географічна загадка Місто, розташоване на заболоченій низовині вздовж річки Шпрее. Назва міста походить від давньослов’янського «берл», що означає «болото», «трясовина».На гербі зображений ведмідь – символ бранденбурзьких герцогств під владу яких перейшло місто у 15 ст. друге за населенням місто ЄС після Лондона. Країна, економіка якої є найпотужнішою у Європі.

Номер слайду 5

Берлі́н - столиця Федеративної Республіки Німеччина населення 3,5 млн. осіб. назву «Берлін» не пов'язують із ведмедем. Берлін — великий економічний і фінансовий центр не тільки Німеччини, але й всього ЄС. До Чемпіонату світу з футболу 2006 відкрито новий залізничний вокзал, найбільший у Європі. Берлін також має внутрішній порт. Магдебурзький водний міст з'єднує цей порт з Рейном.

Номер слайду 6

Географічна загадка Це європейське місто називають Північною Венецією за те, що його більша частина розміщена на численних островах у гирлі річки Ельба. Його назва перекладається з англосакської як «лісова фортеця», «болотяна місцевість». Це найбільший порт країни, відомий осередок науки. Перше місце серед міст Європи за кількістю мостів (від 2300 до більше 2500). У місті більше мостів ніж в Венеції (400), Амстердамі (1200) і Лондоні разом узятих.

Номер слайду 7

Гамбурґ Великий транспортний вузол — залізниця, автомагістралі, великий морський і річковий порт. На території міста розташований аеропорт. В Гамбурзі знаходиться найбільший у світі район портових складів на дерев'яних палях (нім. Speicherstadt), побудований в кінці XIX ст. на мілководді Ельби. Старі закопчені червоноцегляні 5-6 поверхові будівлі складів, розташовані рядами-кварталами на островах посеред Ельби, де «вулицями» служать канали. В Гамбурзі в 1960–1962 роках починала свою музичну кар'єру легендарна рок-група «The Beatles», будучи ще маловідомою в себе на батьківщині, в Ліверпулі.

Номер слайду 8

Географічна загадка Місто, засноване на березі європейської річки у І ст. до н. е. як галльське поселення під назвою Лютеція – «поселення на болоті». Меридіан через це місто довгий час був нульовим меридіаном на картах. Лінія його відзначена зараз 135 пам'ятними бронзовими відмітками на бруківці, тротуарах та будівлях. Країна, що посідає перше місце у світі за кількістю туристів, що її відвідують.

Номер слайду 9

Пари́ж - столиця Франції Населення — 2 233 818 осіб У місті знаходяться Штаб-квартири низки міжнародних організацій: ЮНЕСКО, Організація економічного співробітництва та розвитку, Міжнародна торгова палата та ін. Центр світової торгівлі (автомобілі, літаки, канцелярські товари й туристичне спорядження); головний національний промисловий округ (засоби транспорту, енергетичне обладнання, електроніка, одяг, косметика), фінансово-банківська столиця; великий транспортний вузол (2 міжнародні аеропорти). Паризький меридіан довгий час був нульовим меридіаном на французьких картах. Лінія паризького меридіана відзначена зараз 135 пам'ятними бронзовими відмітками на бруківці, тротуарах та будівлях. На цій лінії знаходиться і Паризька обсерваторія.

Номер слайду 10

Географічна загадка Найвпливовіше місто у світі за версією консалтингової компанії A.T.Kearney Одне з двох найбільших (поряд з Нью-Йорком) фінансових центрів і бізнес-хабів у світі. часто його називають The Big Smoke «Великий дим»

Номер слайду 11

Лондон населення 7 825 200 , з передмістями понад 9 млн. осіб У Лондоні є чотири пам'ятники світової спадщини: Тауер, історичне поселення в Гринвічі, Королівський ботанічний сад й район Вестмінстера, який включає в себе Вестмінстерський палац, Вестмінстерське абатство й церкву св. Маргарити.

Номер слайду 12

Географічна загадка Країна – батьківщина нотного письма. Тут воно виникло в 11 ст. завдяки самітнику Гвідо д’Ареццо , який дав назви семи нотам гармонії. Це дозволило увіковічнювати твори композиторів всього світу. У 16 ст. саме тут виникла опера. Найкращими оперними театрами світу й нині вважаються «Ла Скала», «Сан - Карло», «Феніче». Країна, місто якої є світовим центром моди

Номер слайду 13

Італія Термін Італія, від лат. Italia, було запозичено через грецьку мову від слова Vнteliъ, що означає "земля молодого теляти“ мовою стародавнього народу осків, що мешкав в центральних і південних землях Апеннінського півострова. м. Мілан – столиця Ломбардії, одного з регіонів Італії. За цим містом давно закріпилася репутація законодавця мод. У місті діють світові центри моди Джорджо Армані, Роберто Каваллі, Versace. В Італії загалом є 4 «перлини», побачити які необхідно: 1) Рим з його стародавніми руїнами й музеями Ватикану; 2) Флоренція, без якої неможливо уявити собі італійське Відродження; 3) Піза з її вічно падаючою вежею; 4) Венеція — ірреальне місто мостів і каналів, яке мріють відвідати всі.

Номер слайду 14

Географічна загадка На гербі цього міста - вовчиця, яка вигодовує молоком двох немовлят — Ромула і Рема, легендарних засновників міста. «SPQR» означає девіз міста: «Senatus Populus Que Romanus» в переводе «Сенат и римський народ». Девіз зявився у XIV столітті. Офіційно це місто має інший герб.

Номер слайду 15

Історичний центр Риму (площа 1430 гектарів) включений у список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Рим - столиця Італії Населення становить Близько 3 млн осіб. Рим — одне з найстаріших міст світу, столиця Стародавнього Риму. Часто називають «вічним містом». «містом на семи пагорбах».

Номер слайду 16

Географічна загадка Місто на р. Дунай у центральній Європі. Об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Столиця «Мадя́рщини», яка межує зі Словаччиною на півночі, Україною — на північному сході (спільний кордон 105 км), Румунією — на південному сході, Сербією та Хорватією — на півдні, Словенією — на південному заході і Австрією — на заході. Озеро Балатон знаходиться у цій країні.

Номер слайду 17

Будапешт, Угорщина 1873 року міста Пешт (угор. Pest — грубка), яке лежало на східному боці річки Дунай, Буда (лат. Buda) і Обуда (угор. Obuda, обидва — на західному боці річки) було об'єднано в одне місто під назвою Будапешт. Населення міста 1 744 665 осіб.

Номер слайду 18

Географічна загадка Країна розпочала новий період свого розвитку у 90-ті роки ХХ ст. після відокремлення від сусідньої республіки. Є індустріальною країною, що виробляє традиційно якісні й конкурентоспроможні товари. Кожне місто і містечко країни – це музей під відкритим небом. Але справжніми перлами є 111 фортець і замків. Столиця країни визнана об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До складу країни входять історичні області Богемія, Моравія  та Чеська Сілезія.

Номер слайду 19

Чехія Як самостійна держава Чеська республіка з'явилася 1 січня 1993 року в результаті розділення Чеською і Словацькою Федеральних республік. Чехословаччина існувала з 1918 по 1992 роки. У Чехії велика кількість історичних, культурних та технічних пам'яток, включно з 12 об'єктами, внесеними до списку культурної та природної спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 20

Географічна загадка "Кремнієва долина" Європи Країна має розвинуту економіку, орієнтовану на послуги й високі технології. Є однією з найбагатших країн в ОЕСР та ЄС.

Номер слайду 21

Дублін, Республіка Ірландія Ірландська економіка перетворилася з 1980-х років від переважно сільськогосподарської в сучасну економіку знань, зосереджену на високотехнологічних галузях і сфері послуг. І Місто приваблює нові підприємства з усього світу, а з ними й безліч робочих іммігрантів, які переїжджають до ірландської столиці. В останні роки кількість одних тільки американських компаній, які перевели частину свого бізнесу на Смарагдовий острів, досягла 600. Серед них, зокрема, Facebook і Pfizer (американська фармацевтична корпорація), в ірландських філіалах яких працюють понад 100 тисяч робітників.

Номер слайду 22

Географічна загадка Символ міста — русалка, що тримає в лівій руці золотий щит, а в правій — меч того ж металу. Щит увінчаний королівською короною. Великий герб, окрім цього, містить стрічку з девізом «Semper invicta» (лат. Завжди непереможна), що походить з верхніх кутів щита. Знизу щита розташований орден Вісли з написом на знаку ордена «Virtuti Militari». Спочатку на гербі Старого Міста русалка зображалась з пташиними ногами і з тілом дракона, а в наступному столітті русалку зображали з риб'ячим хвостом, верхньою половиной жіночого тіла та пташиними лапами з кігтями. В 1622 році був затверджений остаточний варіант герба: жінка з риб'ячим хвостом, що тримає щит і меч.

Номер слайду 23

Варшава – столиця Польщі Населення 1 735 442 жителів. Історичний центр Варшави належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Походження назви міста від імені рибака Wars і його дружині Sawa .

Номер слайду 24

Географічна загадка Цифра сім — знаменна для цього міста: сім пагорбів, сім доріг ведуть у місто, вся влада була закріплена за сімома знатними родами, сім тварин охороняють головну площу міста Гроте-Маркт (французькою Ґран-Плас); за нідерландською версією назви міста — сім літер, сім епох, сім кілець розвитку, сім підмурків лежать в основі міста. Назва міста - «селище на болоті» найвизначнішою пам'яткою є Атоміум - футуристична споруда, символ науково-технічного прогресу людства, мирного використання енергії атому.

Номер слайду 25

Брюссе́ль — столиця Бельгії, де факто столиця Європейського Союзу

Номер слайду 26

1. Парфенон 2. Корфу 3. Площа «Ринок» 4. Гора Афон 5. Сване́тія 6. Дорога Гігантів 7. Королі́вські ботані́чні сади́ К'ю 8. Собор «Саграда фамілія» 9. Доломі́ти 10. Гран-Плас 11. Зимовий палац 12. Лувр Світова́ спадщина ЮНЕСКО Встанови відповідність: А. Афіни Б. Лондон В. Греція Г. Львів Д. Грузіїя Є. Північна Ірландіїя Ж. Барселона З. Брюссель К. Санкт-Петербург Л. Париж М. Італія

Номер слайду 27

Париж Лувр 12. Санкт-Петербург Зимовий палац 11. Брюссель Гран-Плас 10. гірський масив в Східних Альпах на північному сході Італії. Доломі́ти 9. Барселона Собор «Саграда фамілія» 8. Лондон Королі́вські ботані́чні сади́ К'ю 7. геологічна формація на північно-східному узбережжі Північної Ірландії на північ від містечка Бушмілз Дорога Гігантів 6. гірська область на північному заході Грузії, населена сванами. Сване́тія 5. місто Кар'єс, Греція Гора Афон 4. Львів Площа «Ринок» 3. місто та порт Греції, головне місто острова Керкіра Корфу 2. Афіни Парфенон 1. Лондон Біг-Бен Зразок Місто Назва об’єкта № з/п

Номер слайду 28

Знайди помилки

Номер слайду 29

Номер слайду 30

А чи знаєте, ви що Місто Гота (ФРН) - картографічна столиця Європи Місто Єн (ФРН) - оптична столиця Європи Місто Цюріх (Швейцарія) - банківський сейф Європи Місто Франкфурт-на-Майні (ФРН) - Нью-Йорк Європи Париж (також - Рим, Мадрид, Лондон) - туристична "Мекка" Європи Річка Рейн - головна вулиця Європи Мюнхен - пивна столиця Європи

Номер слайду 31

А чи знаєте, ви що Німеччина - автомобільний цех Європи Данія - молочна ферма Європи Італія - головний сад Європи Люксембург - країна – банкір Норвегія - країна фіордів Нідерланди - квіткове поле Європи Швейцарія - часовий цех світу, також - шоколадний і сирний цех Європи Фінляндія – лісовий цех Європи

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карєлкіна Ольга Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Недоступ Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
3 травня 2018
Переглядів
6501
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку