Презентація "Всесвітній день туберкульозу"

Про матеріал
У документі міститься теоретична частина виховної години. Мета: ознайомити учнів з історією захворювання та відкриття збудника туберкульозу, розглянути причини розвитку туберкульозу симптоматику захворювання, дослідити шляхи передачі хвороби , навчити школярів дотримуватися правил профілактики туберкульозу, формувати в учнів прагнення ведення здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бесіда «Що потрібно знати про туберкульоз»(24 березня - Всесвітній День боротьби з туберкульозом) Туберкульоз -  інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням легень і майже усіх органів людського організму. Його назва походить від латинського слова «tuberculum» — горбик. Збудник  туберкульозу – паличка Коха, відкрита у 1882 році німецьким вченим Робертом Кохом. Паличка Коха – надзвичайно стійкий мікроорганізм. Це захворювання відоме людству з давніх часів. Його описували ще лікарі Давньої Греції і Риму. Під час дослідження давньоєгипетських мумій з’ясувалося, що кістки багатьох із них уражені туберкульозом. До середини ХХ століття туберкульоз вважали смертельною недугою. Переможним моментом стало відкриття у 1944 році антибіотика стрептоміцину. Сучасні ліки дають змогу вилікуватися до 98% хворих на туберкульоз.

Номер слайду 3

Існує чотири типи туберкульозу: людський, бичачий, пташиний і мишачий. Усі вони небезпечні для людей. На туберкульоз хворіють більше як 60 видів птахів і понад 50 видів сільськогосподарський тварин, найчастіше велика рогата худоба, рідше – коні, вівці, кози і свині.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха). Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Номер слайду 6

Щоб виявити туберкульоз, дорослим роблять флюографію – знімок легень, а для дітей застосовують спеціальний тест – реакція Манту. Інфікування відбувається при контакті з хворою людиною, а також через продукти харчування. Найголовніше правило, щоб не захворіти, дотримуватися правил особистої гігієни.

Номер слайду 7

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ У ВОГНИЩІ ТУБЕРКУЛЬОЗУ? Ізоляція джерела туберкульозної інфекції-найбільш важливий протиепідемічний захід в колективі чи сім’ї. На період бактеріовиділення припинити контактувати з хворим, тобто він має знаходитися на лікуванні в стаціонарі. Дорослі, які знаходяться в контакті з хворим, повинні щорічно обстежуватися флюрографічно, а діти та підлітки - за допомогою туберкулінової проби. Обов’язково проводиться профілактичний курс лікування протитуберкульозними хіміопрепаратами протягом 3 місяців. На весь час перебування хворого на туберкульоз в лікарні, квартирі чи санаторії необхідно проводити поточну дезінфекцію

Номер слайду 8

СКЛАДОВІ ПРОФІЛАКТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУсоціальна;санітарна;специфічна;хіміопрофілактика. Соціальна профілактика:- оздоровлення умов навколишнього середовища, покращення умов життя населення, його здоров’я, проведення заходів по боротьбі з алкоголізмом, наркоманією, тютюнопалінням та ін. Санітарна профілактика:- передбачає заходи з попередження інфікування мікобактеріями туберкульозу здорових людей і налагодження безпечного контакту з хворим туберкульозом в активній формі. Специфічна профілактика:- це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ. У вакцинованих при народженні дітей імунітет зберігається протягом 5-7 років. Хіміопрофілактика:- це застосування протитуберкульозних препаратів з метою попередження туберкульозу в осіб, які мають великий ризик захворювання на нього. Серед осіб, яким проводилася хіміопрофілактика, число захворювань в 5 - 7 разів менше у порівнянні з людьми, яким вона не проводилась. Туберкульоз легенів починається зазвичай непомітно, і люди тривалий час уважають себе здоровими.

Номер слайду 9

Профілактика. Вакцинація. У деяких країнах вакцина від туберкульозу є обов'язковою для всіх немовлят. На жаль, вона не дає 100%-го захисту від хвороби. Харчування. Продукти, багаті на білок (м'ясо, молоко, сир, яйця), тваринні жири (вершкове масло) і вітаміни (овочі та фрукти), за всіх часів використовувалися як для профілактики, так і для. лікування туберкульозу. Свіже повітря. Найкраще степове або морське — як головна складова профілактики хвороби. Відмова від тютюнопаління. Курці в чотири рази частіше, ніж ті, хто не палить, помирають від туберкульозу.

Номер слайду 10

Туберкульоз підступний! На ранній, стадії захворювання в «новобранців» немає ні скарг, ні кашлю, ні температури. Лише в разі подальшого розвитку захворювання хворих мучить сильний біль у грудній клітці й кашель, а на пізніх стадіях — кровохаркання. Пам'ятайте!!! Дотримання правил особистої гігієни та виконаннярекомендацій, вказаних у пам’ятці, вбереже Вас відзахворювання на туберкульоз.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 березня 2023
Переглядів
492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку