Презентація "Вшанування пам'яті Кобзаря у світі"

Про матеріал

В історичному розвитку України Т. Шевченко - явище незвичайне як своєю обдарованістю, так і місцем у літературі, мистецтві, культурі. За походженням, становищем та популярністю Тарас Шевченко - виняткове явище також у світовій літературі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вшанування пам’яті Кобзаря у світі

Номер слайду 2

В історичному розвитку України Т. Шевченко - явище незвичайне як своєю обдарованістю, так і місцем у літературі, мистецтві, культурі. За походженням, становищем та популярністю Тарас Шевченко - виняткове явище також у світовій літературі.

Номер слайду 3

Вулиця Тараса Шевченка, Кембридж. У Кембриджі центральну вулицю району Сіджвік Сайт, в якому розташовані гуманітарні та мистецтвознавчі факультети університету - права, історії, релігієзнавства, середньовічних і сучасних мов, назвали на честь українського поета Тараса Шевченка (Taras Shevchenko Way).

Номер слайду 4

"Тарас Шевченко заслуговує голлівудської екранізації. Історія "хрещеного батька "української культури - це історія сироти-кріпака, який став художником, художника, який став безстрашним поетом, поета, що пережив позбавлення волі і заслання для того, щоб стати справжнім голосом народу. Розташування Taras Shevchenko Way на перетині факультетів права, історії, богослов'я, сучасних і середньовічних мов, було вибрано, щоб символізувати спадщину великого поета," - повідомляється на офіційному сайті Кембриджського університету.

Номер слайду 5

Вулиця Шевченка, Санкт-Петербург. ОТРИМАЛА НАЗВУ 20 ТРАВНЯ 1961 РОКУ У ЗВ’ЯЗКУ З 100-РІЧЧЯМ З ДНЯ СМЕРТІ Т. ШЕВЧЕНКА.

Номер слайду 6

Вулиця Шевченка, ХабаровськІМ’Я ШЕВЧЕНКА ВОНА ОТРИМАЛА 1923 РОКУ. Одна з найстаріших вулиць міста. Знаходиться в центральній частині міста.

Номер слайду 7

Вулиця Шевченка, Таганрог. НАЗВАНА НА ЧЕСТЬ Т. ШЕВЧЕНКА У 1923 РОЦІ. ПРОТЯЖНІСТЬ – 3610 МЕТРІВ. Знаходиться в центральній історичній частині міста.

Номер слайду 8

Вулиця Шевченка, Саратов. У 1939 РОЦІ В ЗВ'ЯЗКУ З 125-РІЧЧЯМ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА КРОПИВНА ВУЛИЦЯ БУЛА ПЕРЕЙМЕНОВАНА НА ЙОГО ЧЕСТЬ. Одна з центральних вулиць міста. Довжина - 1040 метрів.

Номер слайду 9

Вулиця Шевченка, Алмати. ОДНА З НАЙДАВНІШИХ ТА НАЙКРАСИВІШИХ ВУЛИЦЬ МІСТА, НА НІЙ РОЗТАШОВАНІ ЧИСЛЕННІ КУЛЬТУРНІ ПАМ'ЯТНИКИ ТА ДЕРЖАВНІ СТРУКТУРИ. Знаходиться в центральній частині міста, простягається зі сходу на захід на 5,6 км.

Номер слайду 10

Бульвар Шевченка, Брест. НАЗВАНИЙ НА ЧЕСТЬ КЛАСИКА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА У 1961 РОЦІ. Розташований в центральній частині міста, протяжність 700 метрів.

Номер слайду 11

Бульвар Шевченка, Мінськ. ЗНАХОДИТЬСЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ РАЙОНІ ЦЕНТРАЛЬНИЙ. Місцеві жителі називають бульвар «маленькою Україною» в центрі білоруської столиці.

Номер слайду 12

Набережна Шевченка, Москва. НАБЕРЕЖНА ОТРИМАЛА НАЗВУ В 1961 РОЦІ В ЗВ'ЯЗКУ З ВСЕСОЮЗНИМ ВІДЗНАЧЕННЯМ СТОЛІТТЯ ВІД ДНЯ СМЕРТІ ВЕЛИКОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. Знаходиться на правому березі річки Москва. На набережну виходить Український бульвар і Київська вулиця.

Номер слайду 13

Площа Шевченка, Будапешт. ПЕРША В УГОРЩИНІ ПЛОЩА Т. ШЕВЧЕНКА ОФІЦІЙНО ВІДКРИТА У 2013 Р. З ІНІЦІАТИВИ САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНЦІВ

Номер слайду 14

Площа Шевченка, Нью-Йорк. ОФІЦІЙНО ПЛОЩА НОСИТЬ НАЗВУ КОБЗАРЯ З 1978 РОКУ, ЗМІНИВШИ НА ПОСАДІ HALL PLACE. Тут розташований справжній український квартал з ресторанами і кафе нашої традиційної кухні.

Номер слайду 15

Площа Шевченка, Санкт-Петербург. ОТРИМАЛА НАЗВУ 2001 РОКУ НА ЧЕСТЬ ВЕЛИКОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, ПРОЗАЇКА, ХУДОЖНИКА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. У 2003 році в пам'ять про цю подію при вході в сквер був встановлений пам'ятний камінь, на якому російською та українською мовами сказано про присвоєння назви площі.

Номер слайду 16

Сквер імені Шевченка, Париж. НЕВЕЛИКИЙ СКВЕР ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НА БУЛЬВАРІ СЕН-ЖЕРМЕН, ДЕ В 1978 РОЦІ БУВ ВСТАНОВЛЕНИЙ ПАМ’ЯТНИК ПОЕТОВІ.

Номер слайду 17

Місто Форт-Шевченко, Казахстан. У 1939 Р. НАЗВАНЕ НА ВШАНУВАННЯ Т. ШЕВЧЕНКА, ЯКИЙ ТУТ ВІДБУВАВ ЗАСЛАННЯ (1850-1857). Тут знаходяться меморіальний музей імені Т. Г. Шевченка і закладений ним парк.

Номер слайду 18

Пік Шевченка на КавказіПІК ШЕВЧЕНКА — ВЕРШИНА НА ПІВНІЧНОМУ СХИЛІ ВЕЛИКОГО КАВКАЗУ, У БОКОВОМУ ХРЕБТІ, ВКРИТА СНІГОМ. ВИСОТА - 4200 М. Підкоривши безіменну вершину Суганського хребта (Центральний Кавказ) в 1939 році, коли святкувалося 125-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка, дніпропетровські альпіністи під керівництвом Олександра Зюзіна по праву першопрохідців назвали її ім'ям видатного українського поета. З того часу кожен круглий ювілей поета дніпропетровці за традицією відзначають сходженням на вершину, де встановлено найвищий у світі пам'ятник Тарасу Шевченку.

Номер слайду 19

Ім'я Кобзаря сягає неба

Номер слайду 20

Кратер Shevchenko на МеркуріїДІАМЕТР - 137 КМДо теперішнього часу власні імена отримали більше 300 кратерів на Меркурії. Згідно з правилами Міжнародного астрономічного союзу, кратери на цій планеті повинні бути названі в честь художників, музикантів, письменників і поетів.

Номер слайду 21

Астероїд (2427)Кобзар20 ГРУДНЯ 1976 РОКУ РАДЯНСЬКИЙ АСТРОНОМ ЧЕРНИХ М. С., СПІВРОБІТНИК КРИМСЬКОЇ АСТРОФІЗИЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ, ВІДКРИВ АСТЕРОЇД (2427) КОБЗАР.

Номер слайду 22

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі. У багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Марчук Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Остапчук Алла
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
9401
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку