Презентація "ВСТУП. Хімія—природнича наука. Речовини та їх перетворення у навколишньому світі. Короткі відомості з історії хімії. "

Про матеріал

МЕТА: ознайомитись з хімією, як наукою та її історичним розвитком, розглянути поняття речовин та їх властивостей, осмислити їх перетворення, розширити погляд на взаємопов'язаність наук з хімією; розвити навички наводити приклади, використовувати отримані знання на практиці, працювати в парі та робити висновки; виховати ініціативу, відповідальність за доручену справу, науковий інтерес, національний патріотизм, розуміння ролі хімії у житті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВСТУП. Хімія — природнича наука. Речовини та їх перетворення у навколишньому світі. Короткі відомості з історії хімії. Виконав вчитель ЗЗОШ №1 ім. Т. Г. Шевченка. Переяславець О. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Правила поведінки в кабінеті хімії:1. Входити до кабінету хімії і лаборантської тільки з дозволу вчителя;2. Входити в кабінет і виходити з кабінету спокійно, щоб не нароком не перекинути хімічний посуд, приладдя чи склянки з реактивами, що стоять на столах;3. Займати в кабінеті завжди одне й те саме робоче місце й не переходити на інше місце без дозволу вчителя;4. Підтримувати чистоту і порядок на своєму робочому місці, мити за собою хімічний посуд;5. Під час роботи не тримати на лабораторному столі нічого зайвого. На ньому можуть бути підручник, збірник задач, довідник, зошит і письмове приладдя;6. Усі досліди виконувати самостійно, крім тих, які за вказівкою вчителя виконуються парами або групами з 3—4 учнів;7. Не починати роботу, доки не перевірено, чи є все необхід не для дослідів, і не продумано послідовність виконання кожного з них;8. Працювати сидячи, швидко, але без зайвої квапливості, під час роботи дотримуватися тиші;

Номер слайду 4

Правила поведінки в кабінеті хімії:9. Записувати в зошиті хід виконання роботи, спостереження, рівняння виконаних реакцій, робити висновки відразу ж після виконання досліду;10. Дбайливо ставитися до обладнання кабінету;11. Дотримуватися правил користування водопроводом, газом, електричним струмом, не відкривати крани й не вмикати електричні прилади без потреби;12. Дотримуватися правил нагрівання, поводження з реактивами, хімічним посудом, лабораторним обладнанням. Знати запобіжні заходи під час роботи в кабінеті хімії;13. Знати місцезнаходження в кабінеті аптечки, протипожежних засобів і вміти ними користуватися в разі потреби;14. Не користуватись на уроці телефоном без дозволу вчителя15. Не вживати їжу та напої в кабінеті16. У разі нещасного випадку одразу звернутись до вчителя

Номер слайду 5

ТЕМА УРОКУ: ВСТУП. Хімія — природнича наука. Речовини та їх перетворення у навколишньому світі. Короткі відомості з історії хімії. МЕТА: ознайомитись з хімією, як наукою та її історичним розвитком, розглянути поняття речовин та їх властивостей, осмислити їх перетворення, розширити погляд на взаємопов’язаність наук з хімією; розвити навички наводити приклади, використовувати отримані знання на практиці, працювати в парі та робити висновки; виховати ініціативу, відповідальність за доручену справу, науковий інтерес, національний патріотизм, розуміння ролі хімії у житті.

Номер слайду 6

Є. Кушнір

Номер слайду 7

Що ж таке хімія?

Номер слайду 8

Що таке речовини? з чого вони складаються?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Яка різниця між речовинами?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вуглекислий газвода. Ацетат натрію

Номер слайду 14

Складіть схему в парі

Номер слайду 15

Етапи розвитку хімічних знань1. До ІІІ ст. н. е. тривав доалхімічний період2. Алхімічний період (ІІІ – ХVІІ ст.)3. З ХVІІ ст. почався період становлення хімії як науки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

дав початок хімії як науціРоберт Бойль (1627 – 1692)Микола Миколайович Бекетов (1826—1911)заснував відомий ряд активності металів. Дмитро Іванович Менделєєв (1834—1907) відкрив періодичний закон та на його основі створив періодичну систему хімічних елементів. Олександр Михайлович Бутлеров (1828—1886) засновник теорії хімічної будови органічних речовин

Номер слайду 20

Українські вчені- хіміки. Бабко Анатолій Кирилович Бах Олексій Миколайович Бродський Олександр Ілліч

Номер слайду 21

Вставте пропуски. Хімія – це наука про___ та їх____. Вони складаються з___. Колір, запах, блиск, смак – це їх ___. Вперше хімією почали займатись в _____. Алхіміки хотіли добути____. Початок хімії як науки дав___.

Номер слайду 22

«Чи правда що….» (вірно – права рука, ні – ліва)Хімія вивчає розчини Все що нас оточує – хімія В нашому організмі є хімічні елементи Хімія пов’язана з іншими науками Всі речовини схожі Агрегатний стан – це запах Існує 118 елементів Д.І. Менделєєв дав початок хімії як науці

Номер слайду 23

Демонстрації: 1-Долід світлофор 2 - Зміна забарвлення природних індикаторів

Номер слайду 24

Які висновки цього уроку ми можемо дати?

Номер слайду 25

Домашнє завдання:§1,2 №2 ст.11, №9 ст.16

pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
10690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку