Презентація "Вступ.Літературні жанри і стилі. Перехідні явища в літературі. Жанр, стиль. "

Про матеріал
Мультимедійний додаток містить сучасні методи роботи, які сприяють розвитку читацьких компетенцій учнів на уроках та заохочують до навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Літературні жанри і стилі. Перехідні явища в літературі. Жанр, стиль. Жанри і стилі як органічні елементи культури. Загальне і національне в структурі жанрів і стилів. Знання – це сила. Френсіс Бекон

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Переваги. Недоліки. Книги Телебачення. Книги Телебачення. Поміркуємо!

Номер слайду 3

Літературний гід

Номер слайду 4

Епос – один із трьох родів літератури. Основа епічного твору - розповідь від автора. Епос розкриває картину об’єктивної дійсності, зображує світ через розповідь про події та персонажів. Ознаки епосу. В основі – подія. Об’єктивність зображувальної реальності. У читача створюється враження “саморухливості” і “саморозвитку” епічного світу. Епічний твір відтворює певний випадок або цілу історію з життя героя.

Номер слайду 5

Основні особливості епосу. Автор здійснює об'єктивне зображення дійсності, з'ясовує причини та наслідки вчинків героїв, подаючи життя в його природному розвитку. Дистанціювання оповідача від зображуваної реальності (оповідач посередник між зображуваним світом і читачем). Епос використовує великий арсенал зображувальних засобів: портрети; прямі характеристики; діалоги, монологи; пейзажі; - жести, міміка; інтер'єр тощо.

Номер слайду 6

Лірика –1. Один із трьох родів художньої літератури, у якому навколишню дійсність зображено шляхом передавання почуттів, настроїв, переживань, емоцій ліричного героя чи автора.2. Певний віршований твір або сукупність творів. Ознаки лірики Зміст – внутрішнє життя особистості. Суб'єктивність створеного світу. Емоційне переживання події. Ліричне “я”: ліричний герой – друге “я” автора, але не ототожнюється з ним. Віршована форма (хоча це не обов'язково).

Номер слайду 7

Драма – 1. Один із основних родів художньої літератури, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дії самих персонажів.2. Один із жанрів драматичного роду, нарівні з комедією та трагедією. Це п'єса соціального чи побутового характеру з гострим конфліктом. Ознаки драми В основі – дія. Конфлікт (зіткнення між персонажами або їх внутрішні суперечності) – рушійна сила розвитку сюжету драми. Поєднання монологів, діалогів, полілогів. Призначення – для сценічного втілення (рідше для читання). Синтетизм (поєднання слова й жесту, міміки, музики тощо).

Номер слайду 8

Літературна гра «Четвертий зайвий?»

Номер слайду 9

Літературознавча робота. Назвіть приклади літературних жанрів і родів, вивчених у попередніх класах

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Уміти пояснювати поняття літературні жанри та стилі. Скласти пам'ятку «Як обрати книжку, щоб полюбити читання».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Анжеліка
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Онищенко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кирильченко Любов Михайлівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
14 жовтня 2019
Переглядів
15594
Оцінка розробки
4.7 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку