Презентація "ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал про вуглеводи, їх будову, функції, загальну молекулярну формулу, їх утворення та поширення у природі, біологічну важливість для живих організмів. Також містить фотоматеріали до кожного пункту презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань3 перелічених сполук виберіть ті, що можуть утворитися в результаті гідролізу жирів:а) одноатомні спирти; б) гліцерин;в) етиленгліколь; г) мурашина кислота;д) пальмітинова кислота.

Номер слайду 3

Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини. Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Сх (Н2 O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів. Глюкоза

Номер слайду 4

Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів. Рослини синтезують вуглеводи з неорганічних сполук — вуглекислого газу й води (СO2 і Н2 O). Вуглеводи мають загальну формулу Сn (Hg. O)m, звідки й виникла назва цих природних сполук. Сахароза. Целюлоза

Номер слайду 5

Класифікація вуглеводів Вуглеводи поділяються на прості цукри, або моносахариди , і полімери цих простих цукрів, або полісахариди . Серед полісахаридів слід виокремити групу олігосахаридів, що містять у молекулі від двох до десяти моносахаридних залишків. До них належать, зокрема, дисахариди.

Номер слайду 6

Утворення вуглеводів В процесі фотосинтезу відбувається синтез органічних речовин (глюкози) із неорганічних: 6 CO2 + 6 H2 O C6 H12 O6 + 6 O2. А вже з неї шляхом об’єднання кількох ланок синтезуються ди- та полісахариди. Утворення полісахаридів: n. С6 Н12 О6 → - (С6 Н10 О5)n - + n. Н2 О

Номер слайду 7

Поширення вуглеводів у природі ГлюкозаЇї багато у винограді, цукровій тростині, цукрових буряках, солодких фруктах та ягодах. Глюкоза входить до складу тваринних організмів. Її масова частка в крові людини складає 0,1%.Є основним джерелом енергії, структурною одиницею для побудови складних вуглеводів.

Номер слайду 8

Поширення вуглеводів у природі Рибоза та дезоксирибоза. Входять до складу ДНК та РНК клітин усіх живих організмів. Забезпечують збереження та передачу спадкової інформації.

Номер слайду 9

Поширення вуглеводів у природі Сахароза. Міститься в цукрових буряках (16-20%), стеблах цукрової тростини (14-16%), соці берези, багатьох овочах.Є резервним вуглеводом, головна функція – запасаюча.

Номер слайду 10

Поширення вуглеводів у природі Крохмаль. Найпоширеніший у рослинному світі вуглевод, який відкладається в корінні, бульбах, зернах рослин. Масова частка в бульбах картоплі – 20%, у зернах пшениці та кукурудзи – 70%, рису – 80%. Є запасним джерелом поживних речовин у рослин.

Номер слайду 11

Поширення вуглеводів у природі Целюлоза. Головна складова частина оболонок клітин вищих рослин. ЇЇ масова частка в деревині становить близько 50%, у волокнах бавовни – до 98%, у корі джута – до 75%. Будівельний матеріал для рослин, структурна і опорна функції.

Номер слайду 12

Узагальнення та систематизація знань Скласти та заповнити таблицю{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Вуглеводи{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Моносахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Дисахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Полісахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Гексози{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Пентози{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Глюкоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Фруктоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Галактоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Рибоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Дезоксирибоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Сахароза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Лактоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Мальтоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Крохмаль{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Целюлоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Глікоген

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
2419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку