Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини. Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Сх (Н2 O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів. Глюкоза
Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів. Рослини синтезують вуглеводи з неорганічних сполук — вуглекислого газу й води (СO2 і Н2 O). Вуглеводи мають загальну формулу Сn (Hg. O)m, звідки й виникла назва цих природних сполук. Сахароза. Целюлоза
Класифікація вуглеводів Вуглеводи поділяються на прості цукри, або моносахариди , і полімери цих простих цукрів, або полісахариди . Серед полісахаридів слід виокремити групу олігосахаридів, що містять у молекулі від двох до десяти моносахаридних залишків. До них належать, зокрема, дисахариди.
Утворення вуглеводів В процесі фотосинтезу відбувається синтез органічних речовин (глюкози) із неорганічних: 6 CO2 + 6 H2 O C6 H12 O6 + 6 O2. А вже з неї шляхом об’єднання кількох ланок синтезуються ди- та полісахариди. Утворення полісахаридів: n. С6 Н12 О6 → - (С6 Н10 О5)n - + n. Н2 О
Поширення вуглеводів у природі ГлюкозаЇї багато у винограді, цукровій тростині, цукрових буряках, солодких фруктах та ягодах. Глюкоза входить до складу тваринних організмів. Її масова частка в крові людини складає 0,1%.Є основним джерелом енергії, структурною одиницею для побудови складних вуглеводів.
Узагальнення та систематизація знань Скласти та заповнити таблицю{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Вуглеводи{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Моносахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Дисахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Полісахариди{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Гексози{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Пентози{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Глюкоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Фруктоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Галактоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Рибоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Дезоксирибоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Сахароза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Лактоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Мальтоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Крохмаль{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Целюлоза{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Глікоген