Особливості будови крохмалю. Сладається з молекул 2-х типів: амілози й амілопектину: Амілоза:- будова молекули лінійна-її вміст 20%-розчиняється у воді-ступінь полімеризації n=200-1200 Амілопектин:- будови молекули розгалужена- не розчиняється у воді,а набухає-ступінь полімеризації n=600 -6000
Утворення крохмалю утворюється в рослинах із глюкози:n. C6 H12 O6 (C6 H10 O5 )n + n. H2 OОсновний вуглевод нашої їжібезпосередньо організмом не засвоюється( під дією ферментів слини,шлунку та підшлункової залози зазнає гідролізу глюкоза - усмоктується в кров і надходить у печінку, а звідти до тканин-клітин)надлишок відкладається в печінці у вигляді глікогену (полісахарид)
Хімічні властивості крохмалю 1. Гідроліз (кислотний, ферментативний)Сумарне рівняння: крохмаль глюкоза. Відбувається ступінчасто:2. Йодокрохмальна реакція Для виявлення крохмалю та йоду. Крохмаль+йод= сполука темно-синього кольору. Спостерігається синє забарвлення(C6 H10 O5 )n + n. H2 O n. C6 H12 O6
Хімічні властивості целюлози1. Реакція повного окиснення( горіння деревини,хмизу):(C6 H10 O5 )n + 6 n. O2 6 CO2 +5n. H2 O2. Реакція гідролізу за жорстких умов: тривале кип’ятіння з кислотоюпродукт гідролізу також глюкоза ( але β-глюкоза) (C6 H10 O5 )n + n. H2 O n. C6 H12 O6 целюлоза глюкоза
Домашнє завдання. Опрацювати : Параграф 37 (синхронізувавши з презентацією) Хімія : підруч. для 9класу загальноосвіт. навч.закл. / О. В. Григорович.-Харків: Вид-во “Ранок”, 2017. Зробити: Опорний конспект Виконати: Домашній експеримент №3 (с.215) ??? Які продукти містять багато крохмалю. Виконати: вправи 461,463