Презентація."Вуглеводи:Крохмаль та целюлоза" 9 клас

Про матеріал
Презентація для дистанційного навчання або проведення уроку із зазначеної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Крохмаль та целюлоза

Номер слайду 2

Фізичні властивості Крохмалю аморфний порошок (густина 1,5 г/см3)без смаку без запахуу холодній воді -нерозчиннийв гарячій воді - молекули набухають -клейстер ( киселі, желе)на дотик - характерний хрускіт- «рипіння»

Номер слайду 3

Фізичні властивості Целюлози волокниста речовина білого кольору не розчинна у воді ( зовсім не взаємодіє з водою)Чиста целюлоза –вата,бавовник, льон.

Номер слайду 4

(С6 Н10 О5)n. природні полімериn- ступінь полімеризаціїС6 Н10 О5 - мономерна ланка значення n — від кількох сотень до кількох тисяч. Обидві речовини полімери з однаковою хімічною формулою. Відрізняються будовою. Найпростіша формула крохмалю і целюлози

Номер слайду 5

Особливості будови крохмалю. Сладається з молекул 2-х типів: амілози й амілопектину: Амілоза:- будова молекули лінійна-її вміст 20%-розчиняється у воді-ступінь полімеризації n=200-1200 Амілопектин:- будови молекули розгалужена- не розчиняється у воді,а набухає-ступінь полімеризації n=600 -6000

Номер слайду 6

Фрагменти молекул. АмІЛАЗи і АМІЛОПЕКТИНу

Номер слайду 7

Утворення крохмалю утворюється в рослинах із глюкози:n. C6 H12 O6 (C6 H10 O5 )n + n. H2 OОсновний вуглевод нашої їжібезпосередньо організмом не засвоюється( під дією ферментів слини,шлунку та підшлункової залози зазнає гідролізу  глюкоза - усмоктується в кров і надходить у печінку, а звідти до тканин-клітин)надлишок відкладається в печінці у вигляді глікогену (полісахарид)

Номер слайду 8

Схема утворення Крохмалю з глюкози. Мономерна ланка- залишки α-глюкози,

Номер слайду 9

Особливості будови целюлозибудова молекули- ниткоподібна, лінійна (молекули целюлози не бувають розгалужені)макромолекули целюлози розташовані впорядковано і щільно – утворюють волокна. Ступінь полімеризації n =10-14 тисяч

Номер слайду 10

Фрагмент утворення Целюлози. Целюлоза складається — із залишків молекул β-глюкози

Номер слайду 11

Відмінності:

Номер слайду 12

Хімічні властивості крохмалю 1. Гідроліз (кислотний, ферментативний)Сумарне рівняння: крохмаль глюкоза. Відбувається ступінчасто:2. Йодокрохмальна реакція Для виявлення крохмалю та йоду. Крохмаль+йод= сполука темно-синього кольору. Спостерігається синє забарвлення(C6 H10 O5 )n + n. H2 O  n. C6 H12 O6

Номер слайду 13

Хімічні властивості целюлози1. Реакція повного окиснення( горіння деревини,хмизу):(C6 H10 O5 )n + 6 n. O2 6 CO2 +5n. H2 O2. Реакція гідролізу за жорстких умов: тривале кип’ятіння з кислотоюпродукт гідролізу також глюкоза ( але β-глюкоза) (C6 H10 O5 )n + n. H2 O  n. C6 H12 O6 целюлоза глюкоза

Номер слайду 14

Застосування крохмалю виробництво глюкози(гідроліз)виробництво патокидекстрини крохмалю використовують як клейнакрохмалювання білизни виробництво етилового спирту патока клей

Номер слайду 15

Застосування целюлози (деревини)- будівельний матеріал- виготовляють усілякі столярні вироби. Виготовлення :ниток, штучного шовку канатівпаперунітролаківфото- та кіноплівкиштучного волокна бездимного порохуоцтової кислотидеревного та активованого вугілляскипидаруканіфолі

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати : Параграф 37 (синхронізувавши з презентацією) Хімія : підруч. для 9класу загальноосвіт. навч.закл. / О. В. Григорович.-Харків: Вид-во “Ранок”, 2017. Зробити: Опорний конспект Виконати: Домашній експеримент №3 (с.215) ??? Які продукти містять багато крохмалю. Виконати: вправи 461,463

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Шелудько Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Полуда Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Салімон Галина Максимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Божко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Перун Ганна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
21232
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку