Фізичні властивості Крохмалю аморфний порошок (густина 1,5 г/см3)без смаку без запахуу холодній воді -нерозчиннийв гарячій воді - молекули набухають -клейстер ( киселі, желе)на дотик - характерний хрускіт- «рипіння»
Номер слайду 3
Фізичні властивості Целюлози волокниста речовина білого кольору не розчинна у воді ( зовсім не взаємодіє з водою)Чиста целюлоза –вата,бавовник, льон.
Номер слайду 4
(С6 Н10 О5)n. природні полімериn- ступінь полімеризаціїС6 Н10 О5 - мономерна ланка значення n — від кількох сотень до кількох тисяч. Обидві речовини полімери з однаковою хімічною формулою. Відрізняються будовою. Найпростіша формула крохмалю і целюлози
Номер слайду 5
Особливості будови крохмалю. Сладається з молекул 2-х типів: амілози й амілопектину: Амілоза:- будова молекули лінійна-її вміст 20%-розчиняється у воді-ступінь полімеризації n=200-1200 Амілопектин:- будови молекули розгалужена- не розчиняється у воді,а набухає-ступінь полімеризації n=600 -6000
Номер слайду 6
Фрагменти молекул. АмІЛАЗи і АМІЛОПЕКТИНу
Номер слайду 7
Утворення крохмалю утворюється в рослинах із глюкози:n. C6 H12 O6 (C6 H10 O5 )n + n. H2 OОсновний вуглевод нашої їжібезпосередньо організмом не засвоюється( під дією ферментів слини,шлунку та підшлункової залози зазнає гідролізу глюкоза - усмоктується в кров і надходить у печінку, а звідти до тканин-клітин)надлишок відкладається в печінці у вигляді глікогену (полісахарид)
Номер слайду 8
Схема утворення Крохмалю з глюкози. Мономерна ланка- залишки α-глюкози,
Номер слайду 9
Особливості будови целюлозибудова молекули- ниткоподібна, лінійна (молекули целюлози не бувають розгалужені)макромолекули целюлози розташовані впорядковано і щільно – утворюють волокна. Ступінь полімеризації n =10-14 тисяч
Номер слайду 10
Фрагмент утворення Целюлози. Целюлоза складається — із залишків молекул β-глюкози
Номер слайду 11
Відмінності:
Номер слайду 12
Хімічні властивості крохмалю 1. Гідроліз (кислотний, ферментативний)Сумарне рівняння: крохмаль глюкоза. Відбувається ступінчасто:2. Йодокрохмальна реакція Для виявлення крохмалю та йоду. Крохмаль+йод= сполука темно-синього кольору. Спостерігається синє забарвлення(C6 H10 O5 )n + n. H2 O n. C6 H12 O6
Номер слайду 13
Хімічні властивості целюлози1. Реакція повного окиснення( горіння деревини,хмизу):(C6 H10 O5 )n + 6 n. O2 6 CO2 +5n. H2 O2. Реакція гідролізу за жорстких умов: тривале кип’ятіння з кислотоюпродукт гідролізу також глюкоза ( але β-глюкоза) (C6 H10 O5 )n + n. H2 O n. C6 H12 O6 целюлоза глюкоза
Номер слайду 14
Застосування крохмалю виробництво глюкози(гідроліз)виробництво патокидекстрини крохмалю використовують як клейнакрохмалювання білизни виробництво етилового спирту патока клей
Номер слайду 15
Застосування целюлози (деревини)- будівельний матеріал- виготовляють усілякі столярні вироби. Виготовлення :ниток, штучного шовку канатівпаперунітролаківфото- та кіноплівкиштучного волокна бездимного порохуоцтової кислотидеревного та активованого вугілляскипидаруканіфолі
Номер слайду 16
Домашнє завдання. Опрацювати : Параграф 37 (синхронізувавши з презентацією) Хімія : підруч. для 9класу загальноосвіт. навч.закл. / О. В. Григорович.-Харків: Вид-во “Ранок”, 2017. Зробити: Опорний конспект Виконати: Домашній експеримент №3 (с.215) ??? Які продукти містять багато крохмалю. Виконати: вправи 461,463